Droog borstelen van de huid: 7 voordelen op een rij

Droog borstelen huid

Droog borstelen van de huid is een bezigheid die je steeds vaker tegenkomt in de huidverzorgingsbranche. Steeds meer mensen omarmen de voordelen die droog borstelen van de huid met zich meebrengt. Hoewel de meeste mensen hun huid droog borstelen voor esthetische redenen, heeft het nog veel meer voordelen. Je krijgt er niet alleen een mooie gladde huid van, het is ook goed voor de gezondheid van je huid.

Veruit de populairste manier om je huid te verzorgen zijn scrubben, een dag- en/of nachtcrème en een maskertje, bijvoorbeeld met bentoniet klei. Omdat je huid je grootste orgaan is en belangrijke functies vervult, kun je die maar beter goed verzorgen. En niet alleen voor een goed uiterlijk.

Droog borstelen van de huid: de 7 belangrijkste voordelen

De huid is een complex orgaan dat bestaat uit zenuwen, klieren en cel-lagen dat het lichaam beschermt tegen invloeden van buitenaf, zoals uv-stralen en chemicaliën. Ook stelt de huid het lichaam in staat vitamine D aan te maken onder invloed van zonlicht en speelt hij een cruciale rol bij het detoxen van het lichaam. Wanneer de opperhuid verstopt zit met toxische stoffen en dode huidcellen, kun je je voorstellen dat deze zijn functie niet meer naar behoren kan vervullen.

Dit is waarom droog borstelen van de huid van onschatbare waarde kan zijn, niet alleen om de dode huidcellen te verwijderen, maar ook om  te lymfeklieren te stimuleren, zodat die de synthetische stoffen uit ons lichaam kunnen afvoeren.

1. Stimuleer je lymfestelsel

Je lymfestelsel is het verantwoordelijk voor de afvoer van cellulaire afvalproducten. Honderden kilometers van lymfatische buisjes voeren 24 uur per dag afval af dat wordt verzameld uit de lichaamsweefsels.

Wanneer het lymfestelsel niet naar behoren werkt, kan er een stapeleffect van afval en gifstoffen ontstaan, waardoor je weerstand afneemt en ziek kan worden. Lymfatische congestie is een belangrijke veroorzaker van ontsteking en ziekte in het lichaam. Met droog borstelen van de huid kan je  het lymfestelsel stimuleren en zorgen dat dit beter functioneert bij het afvoeren van afvalstoffen.

2. Peeling

Droog borstelen verwijdert dode, droge huidcellen effectief, waardoor verstopte porien tot het verleden behoren en je huid vrij kan ‘ademen’.

3. Toename bloedcirculatie

Wanneer je de huid droog borstelt verhoog je daarmee de bloedcirculatie in de huid, waardoor het metabole afval van de cellen versneld wordt afgevoerd.

4. Vermindert cellulite

Droog borstelen van de huid kan helpen om harde vetophopingen onder de huid te verzachten, waardoor de opslag van vet gelijkmatiger wordt verdeeld. Hierdoor kunnen de symptomen van cellulite worden verminderd. Belangrijk is wel om het droog borstelen te combineren met een ondersteunend cellulite dieet en leefstijl, zodat ook de oorzaak wordt aangepakt.

Van droog borstelen met betrekking tot cellulite wordt door sceptici gezegd dat het slechts een tijdelijke oplossing is en dat de oorzaak er niet mee wordt aangepakt. Uiteraard is dit een waarheid als een koe en moeten ook de oorzaken worden aangepakt. Cellulite wordt namelijk onder meer veroorzaakt door een disbalans tussen de hormonen oestrogeen en testosteron.

5. Lekker ontstressen

Droog borstelen kan je qua ervaring wel enigszins vergelijken met een massage. Als je het in een rustige omgeving doet, zal je merken dat je er rustig van wordt, dat je spierspanning vermindert en je geest kalmeert.

6. Verbetering lever- en nierfunctie

Aangezien de huid, samen met de lever, nieren en andere klieren de ontgifting van het lichaam voor zijn rekening neemt, biedt een beter functionerende huid, een huid die in staat is te ‘ademen’, zweten en vrij is van dode huidcellen, een aanzienlijke verlichting voor de andere ontgiftingsorganen, dan wanneer deze ‘volgeplamuurd’ zit met synthetische cosmetica en dode huidcellen.

Veel natuurartsen maken gebruik van droog borstelen om een opgeblazen gevoel te verhelpen. Massage van de lymfeknopen helpt het lichaam het overtollige water en toxines af te voeren. Eén van de directe gevolgen van droog borstelen is gladdere huid, maar het kan ook helpen spijsvertering te verbeteren, de nierfunctie en meer. ”

7. Het is verkwikkend

Droog borstelen van de huid geeft een heerlijk gevoel. Een gloeiende en strakke huid geeft een schoon en vitaal gevoel, die straalt. Eenmaal geïntegreerd in je rituelen zal je al snel niet meer zonder willen.

Dry brushing: hoe doe je dat?

Zorg eerst dat je een hoogwaardige borstel vindt die gemaakt is van natuurlijke materialen. De borstel moet stijf voelen, maar niet overdreven. Idealiter kies je een borstel met een lange steel, zodat je je hele rug en andere moeilijk bereikbare plekken ook kunt bereiken.

Een droge huid kan je het best dagelijks droog borstelen. Probeer er gewoon een dagelijkse routine van te maken.

Gebruik altijd een droge borstel op je naakte lichaam, voordat je onder de douche of in bad gaat. Zo kun je na het borstelen de onzuiverheden van je huid afspoelen.

Je kunt het droog borstelen van boven naar beneden doen of andersom. Lange vegen vanaf de onderkant van je voeten naar boven, en vanaf de handen naar de schouders en op de romp in een opwaartse richting naar het hart, helpen de lymfeklieren om afval en vocht af te voeren. Opmerking: Door weg te strijken van je hart leg je extra druk op de kleppen in de aderen en lymfevaten en kunnen deze zelfs scheuren en spataderen veroorzaken.

Verzorg je huid na het douchen of baden met een verzorgende natuurlijke olie, zoals bijvoorbeeld macadamia-olie..

Droog borstelen is een heerlijk ontspannende manier om je huid te verzorgen en biedt niet alleen esthetische voordelen voor de huid, het maakt hem ook gezonder. Je grootste orgaan van je lichaam verdient de aandacht, zo groot als hij is.

Bekijk hier een leuk en informatief filmpje over droogborstelen

In deze webshop zijn huidborstels te koop:

www.lekkerinmnvel.nl

www.ericakruiderijen.nl

Bekijk alle artikelen over natuurlijke huidverzorging

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies