Dun haar, de oorzaken en oplossingen

dun haar

Dun haar wordt gekenmerkt door een gebrek aan volume en glans en het is over het algemeen fragieler dan gezond haar. Ook kan het lastiger zijn om dun haar in model te brengen, waardoor het er soms onverzorgd uitziet. Dunner haar kan verschillende oorzaken hebben, en kan zowel te maken hebben met inwendige klachten, maar ook met uitwendige oorzaken. 

Interne oorzaken dun haar

Interne oorzaken van dun haar kunnen genetisch bepaald zijn. Sommige mensen hebben van nature dunner haar vanwege genetische aanleg. Hun ouders, broers en zussen hebben het dan ook vaak. Daarnaast kan een tekort aan talgproductie op de hoofdhuid leiden tot dunner wordend haar, omdat de haarwortels niet voldoende gevoed worden. Een vertraagde schildklier kan ook bijdragen aan dunner wordend haar, omdat verminderd schildklierhormoon de bloedcirculatie naar de hoofdhuid kan verminderen en de haarzakjes hierdoor mogelijk onvoldoende voedingsstoffen ontvangen.

Externe oorzaken dunner haar

Externe factoren kunnen ook een rol spelen bij het ontstaan van dunner haar. Het gebruik van agressieve chemische haarverzorgingsproducten met veel synthetische ingredienten, zoals shampoos en conditioners, kunnen een droge hoofdhuid veroorzaken en het haar beschadigen, waardoor het dunner wordt. Regelmatig blootstelling van het haar aan hittebronnen zoals föhns, stijltangen en krultangen kan eveneens bijdragen aan haaruitval en dunner wordend haar. Bovendien beschadigt het haar door de hoge temperaturen. Daarnaast kunnen natuurlijke elementen zoals zonlicht, zout water, wind en extreme weersomstandigheden het haar ook beschadigen en dunner maken.

Om dun haar te voorkomen of te behandelen, is het belangrijk om de mogelijke oorzaken aan te pakken. Dit kan onder meer inhouden het vermijden van agressieve haarverzorgingsproducten, het beperken van het gebruik van warmtebronnen en het beschermen van het haar tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Daarnaast kan het raadzaam zijn om een ​​gezonde levensstijl te handhaven, zoals een uitgebalanceerd voedingspatroon dat rijk is aan voedingsstoffen en voldoende hydratatie, om de algehele gezondheid van het haar te bevorderen.

Wat doen bij dun, breekbaar haar?

Als je te maken hebt met dunner wordend haar, is het essentieel om de vochtbalans van zowel je hoofdhuid als je haar te herstellen. Dit krijg je voor elkaar door gebruik te maken van pure, natuurlijke verzorgingsproducten die rijk zijn aan lipiden, suikers en proteïnen. Deze ingrediënten helpen bij het herstel van de vochtbalans van de hoofdhuid. Kies bij voorkeur haarverzorgingsproducten die uitsluitend natuurlijke ingrediënten bevatten, zoals appelciderazijn, maissuikers, tarwe-eiwitten, aloë vera of inuline.

Natuurlijk is een gezond dieet altijd de basis van een weelderige haardos. Beperk de inname van suikers, aangezien deze ontstekingen kunnen bevorderen en zorg voor voldoende gezonde vetten en eiwitten. Eiwitten zijn met name belangrijk omdat ze een bouwstof zijn. Ze bevatten keratine, een essentiële bouwsteen voor sterk haar. Voor meer informatie over dit onderwerp kun je ons blog over keratine raadplegen, waarin we dieper ingaan op hoe het bijdraagt aan een gezonde huid, haar en nagels.

Dun haar en schildklierklachten

Mensen met dunner wordend, breekbaar haar klagen vaak ook over een trage schildklierwerking. Het is dus belangrijk om door middel van bloedonderzoek de schildklierfunctie te checken. Hiervoor kun je het best even langs de huisarts gaan.

Een trage schildklierwerking, ook bekend als hypothyreoïdie, kan leiden tot diverse haarproblemen, waaronder dunner wordend haar en haar dat gemakkelijk breekt. De schildklier reguleert de stofwisseling en een verstoorde werking ervan kan invloed hebben op de haargroei en -kwaliteit. Bij een trage schildklier kunnen haarfollikels minder goed functioneren, wat resulteert in zwakker en dunner haar.In dergelijke gevallen kan het nuttig zijn om voedingssupplementen te overwegen die de schildklier ondersteunen. Jodium– en seleniumsupplementen kunnen hierbij vaak ondersteuning bieden.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies