E211/natriumbenzoaat: is dit E-nummer kankerverwekkend?

E211 natriumbenzoaat E-nummer kanker

Dat de Europese Unie regelmatig een oogje toeknijpt om de voedingsindustrie te ontzien, moge wel duidelijk zijn, maar dat ze een regelrecht kankerverwekkend middel als ‘veilig’ voedingsadditief toelaten, dat is ronduit discutabel. Het gaat over de hulpstof E211, ook wel natriumbenzoaat genoemd.

E211 is een toevoeging aan veel voedingsmiddelen en dient als conserveermiddel. Het voorkomt namelijk de groei van schimmels, bacteriën en gisten. Deze werking geldt echter alleen bij zure voedingsmiddelen met een pH-waarde die lager is dan 3,6.

Waar zit E211 nummer in?

Frisdranken: Natriumbenzoaat wordt gebruikt in frisdranken zoals cola (wist je dat Coca Cola een pH-waarde heeft van 2,6?), vruchtensappen en andere koolzuurhoudende dranken om de houdbaarheid te verlengen en bacteriegroei te voorkomen.

Sappen en drankjes: Het wordt ook gebruikt in vruchtensappen, sportdranken, energiedrankjes en andere gearomatiseerde dranken om de versheid te behouden en fermentatie te voorkomen.

Geconserveerde voedingsmiddelen: Natriumbenzoaat wordt vaak toegevoegd aan geconserveerde voedingsmiddelen zoals augurken, sambal, sauzen, jams, conserven en dressings om de houdbaarheid te verlengen en bederf tegen te gaan.

Zoetwaren: Sommige snoepjes, jam, gelei en siropen kunnen E211 bevatten als conserveermiddel.

Cosmetica: Naast voedselproducten wordt natriumbenzoaat ook gebruikt als conserveringsmiddel in cosmetische producten zoals lotions, crèmes, shampoos en andere persoonlijke verzorgingsproducten.

Bekijk bij het boodschappen doen de ingrediënten maar eens van bijvoorbeeld frituurproducten van Beckers en ook diverse producten van Mora. Daarnaast bevatten frisdranken als Sprite Zero en verschillende energy drinks natriumbenzoaat. Lees de etiketten tijdens het boodschappen doen en er gaat een wereld voor je open.

Toxicologie, is E211 gevaarlijk of zelfs kankerverwekkend?

E211 zelf is niet direct kankerverwekkend, maar in het lichaam kan natriumbenzoaat wel reageren met vitamine C, een ander zuur, waardoor het kankerverwekkende en dus zeer schadelijke benzeen wordt gevormd. Ondanks de kennis omtrent deze chemische reactie, mag E211 nog altijd worden gebruikt als conserveringsmiddel in voeding en cosmetica. Onderzoekers van de Sheffield University brengen natriumbenzoaat ook in verband met celbeschadigingen, met name aan de mitochondria in de cel.

Eigenlijk is het bijzonder te noemen, dat wanneer je bijvoorbeeld een vitamine C supplement gebruikt om je gezondheid te ondersteunen, dit in combinatie met de hulpstof E211 dus juist averechts werkt.

Om even te benadrukken hoe hypocriet onze toezichthouders en controlerende instanties zijn: in het jaar 2000 nog, concludeerde de Wereldgezondheidsraad dat het middel veilig was voor consumptie. De schijnheilige aanvulling was “er is echter weinig beschikbaar bewijs”.

Hoewel er nog steeds veel frisdranken worden gemaakt met natriumbenzoaat, neemt het gebruik in de voedingsindustrie wel gestaag af en wordt het vervangen door andere conserveringsmiddelen, waarvan er minder bewijzen zijn dat ze schadelijk zijn voor de gezondheid. Op zich is dat natuurlijk een positieve ontwikkeling, maar anderzijds schandalig dat deze stof überhaupt in onze voeding is terechtgekomen.

Vermijd conserveermiddel E211

E211 is dus een onveilige hulpstof die toch is goedgekeurd en veilig wordt genoemd door de toezichthouder. Nou, lekker…. Zorg dus dat je het heft dus in eigen hand neemt en deze kankerverwekkende stof zoveel mogelijk probeert te vermijden. Hoewel je van een glaasje cola of een pot augurken geen kanker zult krijgen, kan het stapeleffect, dus en, en, en wel vervelende gevolgen hebben voor je gezondheid. Door je voedingsetiketten en de ingrediënten van je cosmetica onder de loep te nemen, kun je deze stoffen zoveel mogelijk vermijden.

Allergieën voor natriumbenzoaat

Het is ook belangrijk te vermelden dat sommige mensen gevoelig kunnen reageren op het conserveermiddel natriumbenzoaat. Allergische reacties kunnen netelroos, jeuk en zwelling zijn. Personen met een geschiedenis van astma of allergieën moeten voorzichtig zijn met het consumeren van producten die natriumbenzoaat bevatten.

Het is raadzaam om de ingrediëntenlijst van voedingsmiddelen en dranken te controleren, als je je zorgen maakt over de consumptie van natriumbenzoaat. Aangezien de meeste artsen niet zoveel van voeding weten, is het belangrijk jezelf goed te verdiepen in de effecten van voeding en eventuele toevoegingen zoals E211, maar ook andere E-nummers. Lees in de supermarkt de etiketten van je voeding en sta er bij stil: echte voeding hoeft eigenlijk geen etiket te hebben.

Andere E-nummers en voedingsadditieven

Natuurlijk zijn er naast E211/natriumbenzoaat nog talloze E-nummers. In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn lang niet al die E-nummers afkomstig uit een laboratorium en schadelijk. Sterker nog, er zijn heel veel E-nummers die 100% natuurlijk zijn en de gezondheid zelfs ondersteunen. Als je meer wilt leren over E-nummers, dan is het boekje Wat zit er in uw eten? van Corinne Couget een echte aanrader. Je kan dit boekje gewoon bij BOL.com bestellen. Couget kwam onder verdachte omstandigheden om het leven, nadat ze de voedingsindustrie flink op zijn kop zette met haar publicatie.

Veelgestelde vragen

Is natriumbenzoaat schadelijk of zelfs gevaarlijk?

E211 of natriumbenzoaat is door de autoriteiten algemeen erkend als een veilig middel. Het kan worden gebruikt als antimicrobieel middel en smaakstof in levensmiddelen met een maximaal gebruik van 0,1%. Het is ook algemeen erkend als veilig bij gebruik als conserveermiddel in diervoeder.

Wanneer E211 of natriumbenzoaat echter voorkomt in combinatie met vitamine C – wat gebeurt in sommige frisdranken en andere dranken – en wordt blootgesteld aan hoge temperaturen of licht, dan kan de kankerverwekkende chemische stof benzeen worden gevormd. De zogenaamde veiligheid komt zo wel in een heel ander daglicht te staan.

Bij welke inname is E-nummer E211 toxisch?

De maximaal aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor natriumbenzoaat is vastgesteld op 5 mg per kilogram lichaamsgewicht per dag door de Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA). Met deze maximale hoeveelheid zijn er volgens de organisatie geen schadelijke effecten te verwachten.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies