E211/natriumbenzoaat: Dit ‘goed’gekeurde E-nummer is kankerverwekkend

E211 natriumbenzoaat E-nummer kanker

Dat de Europese Unie regelmatig een oogje toeknijpt om de voedingsindustrie te ontzien, moge wel duidelijk zijn, maar dat ze een regelrecht kankerverwekkend middel als ‘veilig’ voedingsadditief toelaten, dat is ronduit discutabel. Het gaat over de hulpstof E211, ook wel natriumbenzoaat genoemd.

E211 is een toevoeging aan veel voedingsmiddelen en dient als conserveermiddel. Het voorkomt namelijk de groei van schimmels, bacteriën en gisten. Deze werking geldt echter alleen bij zure voedingsmiddelen met een pH-waarde die lager is dan 3,6, zoals augurken, sambal, jam of frisdranken (wist je dat Coca Cola een pH-waarde heeft van 2,6?). Ook aan veel zure cosmeticaproducten wordt het giftige natriumbenzoaat toegevoegd.

Toxicologie, is E211 kankerverwekkend?

E211 zelf is niet direct kankerverwekkend, maar in het lichaam kan natriumbenzoaat wel reageren met vitamine C, een ander zuur, waardoor het kankerverwekkende en dus zeer schadelijke benzeen wordt gevormd. Ondanks de kennis omtrent deze chemische reactie, mag E211 nog altijd worden gebruikt als conserveringsmiddel in voeding en cosmetica.1 Onderzoekers van de Sheffield University brengen natriumbenzoaat ook in verband met celbeschadigingen, met name aan de mitochondria in de cel.

Eigenlijk is het bijzonder te noemen, dat wanneer je bijvoorbeeld een vitamine C supplement gebruikt om je gezondheid te ondersteunen, dit in combinatie met de hulpstof E211 dus juist averechts werkt.

Om even te benadrukken hoe hypocriet onze toezichthouders en controlerende instanties zijn: in het jaar 2000 nog, concludeerde de Wereldgezondheidsraad dat het middel veilig was voor consumptie. De schijnheilige aanvulling was “er is echter weinig beschikbaar bewijs”.

Hoewel er nog steeds veel frisdranken worden gemaakt met natriumbenzoaat, neemt het gebruik in de voedingsindustrie wel gestaag af en wordt het vervangen door andere conserveringsmiddelen, waarvan er minder bewijzen zijn dat ze schadelijk zijn voor de gezondheid. Op zich is dat natuurlijk een positieve ontwikkeling, maar anderzijds schandalig dat deze stof überhaupt in onze voeding is terechtgekomen.

Vermijden van deze hulpstof

E211 is dus een onveilige hulpstof die toch is goedgekeurd en veilig wordt genoemd door de toezichthouder. Nou, lekker…. Zorg dus dat je het heft dus in eigen hand neemt en deze kankerverwekkende stof zoveel mogelijk probeert te vermijden. Hoewel je van een glaasje cola of een pot augurken geen kanker zult krijgen, kan het stapeleffect, dus en, en, en wel vervelende gevolgen hebben voor je gezondheid. Door je voedingsetiketten en de ingredienten van je cosmetica onder de loep te nemen, kun je deze stoffen zoveel mogelijk vermijden.

Lees in de supermarkt de etiketten van je voeding en sta er bij stil: echte voeding hoeft eigenlijk geen etiket te hebben.

Andere E-nummers en voedingsadditieven

Natuurlijk zijn er naast E211/natriumbenzoaat nog talloze E-nummers. In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn lang niet al die E-nummers afkomstig uit een laboratorium en schadelijk. Sterker nog, er zijn heel veel E-nummers die 100% natuurlijk zijn en de gezondheid zelfs ondersteunen. Als je meer wilt leren over E-nummers, dan is het boekje Wat zit er in uw eten? van Corinne Couget een echte aanrader. Je kan dit boekje gewoon bij BOL.com bestellen.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *