E211: Dit ‘goed’gekeurde E-nummer is kankerverwekkend

Dat de Europese Unie regelmatig een oogje toeknijpt om de voedingsindustrie te ontzien, moge anno 2019 wel duidelijk zijn, maar dat ze een regelrecht kankerverwekkend middel als ‘veilig’ voedingsadditief toelaten, dat is ronduit discutabel. Het gaat over de hulpstof E211, ook wel natriumbenzoaat genoemd.

E211 is een toevoeging aan veel voedingsmiddelen en dient als conserveermiddel. Het voorkomt namelijk de groei van schimmels, bacterien en gisten. Deze werking geldt echter alleen bij zure voedingsmiddelen met een pH-waarde die lager is dan 3,6, zoals augurken, sambal,  jam of frisdranken (wist je dat Coca Cola een pH-waarde heeft van 2,6?). Ook aan veel zure cosmeticaproducten wordt het giftige natriumbenzoaat toegevoegd.

Toxicologie, is E211 kankerverwekkend?

E211 zelf is niet direct kankerverwekkend, maar in het lichaam kan natriumbenzoaat wel reageren met vitamine C, een ander zuur, waardoor het kankerverwekkende en dus zeer schadelijke benzeen wordt gevormd. Ondanks de kennis omtrent deze chemische reactie, mag E211 nog altijd worden gebruikt als conserveringsmiddel in voeding en cosmetica.1 Onderzoekers van de Sheffield University brengen natriumbenzoaat ook in verband met celbeschadigingen, met name aan de mitochondria in de cel.

Om even te benadrukken hoe hypocriet dergelijke toezichthouders en controlerende instanties zijn: in 2000 nog, concludeerde de Wereldgezondheidsraad dat het middel veilig was voor consumptie. De schijnheilige aanvulling was “er is echter weinig beschikbaar bewijs”.

Hoewel er nog steeds veel frisdranken worden gemaakt met natriumbenzoaat, neemt het gebruik in de voedingsindustrie gestaag af en wordt het vervangen door andere conserveringsmiddelen, waarvan er minder bewijzen zijn dat ze schadelijk zijn voor de gezondheid.

Vermijden van deze hulpstof

E211 is dus een onveilige hulpstof die toch is goedgekeurd en veilig wordt genoemd door de toezichthouder. Nou, lekker…. Zorg dus dat je het heft dan in eigen hand neemt en deze kankerverwekkende stof zoveel mogelijk probeert te vermijden. Hoewel je van een glaasje cola of een pot augurken geen kanker zult krijgen, kan het stapeleffect, dus en, en, en wel vervelende gevolgen hebben voor je gezondheid.

Lees in de supermarkt de etiketten van je voeding en sta er bij stil: echte voeding hoeft eigenlijk geen etiket te hebben.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *