Eczeem, acne en psoriasis, de natuurlijke aanpak

huidproblemen acne psoriasis eczeem

Huidproblemen als eczeem en psoriasis staan bekend als een chronische huidaandoening die wordt gekenmerkt door huiduitslag, droogheid, korstvorming en een schilferige huid. Het woord eczeem is afgeleid van het Griekse woord ekzein en betekent letterlijk “uitgekookt”. Het Griekse woord ek betekent “uit”, terwijl het Griekse woord Zema betekent “koken.” Eczeem wordt over het algemeen veroorzaakt door een chronische ontsteking die van invloed is op de huidcellen en littekens veroorzaakt.

Psoriasis is een auto-immune huidaandoening die wordt gekenmerkt door verhoogde ontstekingsaanvallen tegen de eigen huidcellen. Acne is een chronische ontstekingsaanval waarbij de talgklieren in de huid het moeten ontgelden en waarbij voeding van enorme invloed kan zijn op de ernst van de klachten. In veel gevallen is er sprake van hormonale acne.

Zowel eczeem, psoriasis als acne zijn in de regel goed te behandelen zonder medicatie, die vaak veel vervelende bijwerkingen geeft.

Is het eczeem, acne of psoriasis?

Eczeem doet voornamelijk de epidermis, de buitenste huidlaag, aan. De klachten worden meestal gekenmerkt door roodheid, jeuk, blaasjes en korstvorming en in een later stadium door uitbreiding van de klachten en schilfering. Het wordt ook wel atopische dermatitis of ontsteking van de huid genoemd.

Acne ontwikkelt zich anders. De follikels (haarzakjes) raken verstopt als gevolg van een te grote productie van talg, in combinatie met keratine. Deze talg wordt geproduceerd door talgklieren. Deze verstopping sluit de binnenkant van de follikels af, waardoor acne bacteriën (Propionibacterium acnes) in de poriën gedijen en een ontsteking veroorzaken.

Psoriasis vulgaris is de meest voorkomende vorm van psoriasis. De klachten kenmerken zich met huidgebieden van ontstoken huid, bedekt met zilverwitte plakkaten van schilferige huid en worden het meest aangetroffen op de ellenbogen, knieën en hoofdhuid.

Factoren die eczeem uitlokken

Vaak worden chronische ontstekingsstoornissen zoals eczeem gekenmerkt door een zeer gevoelig reagerend immuunsysteem. Vaak hebben personen met eczeem daarnaast andere aandoeningen die ook het gevolg zijn van een gevoelig immuunsysteem, zoals astma, allergieën en hooikoorts. Hier volgen enkele voorname triggers van eczeem:

1) Synthetische, irriterende stoffen: dit zijn producten zoals zeep, shampoo, cosmetica, afwasmiddel en wasmiddelen, ontsmettingsmiddelen zoals chloor en bleekwater. Sommige personen zijn gevoeliger voor het één, anderen voor het ander.

2) Omgevingsallergenen: allergenen zijn stoffen die kunnen leiden tot een overreactie van het immuunsysteem, waardoor huidirritatie kan ontstaan. Denk hierbij aan huisstofmijt, huisdieren, pollen (seizoen).

3) Sterk schommelende temperaturen: Belangrijke weersveranderingen vormen voor een gevoelig immuunsysteem een uitdaging en kunnen een hoger risico vormen op een eczeemreactie. Voorname factoren die op de ontwikkeling van eczeem van invloed kunnen zijn: warm weer (boven 25 graden), koud weer (onder min 15), hoge en lage luchtvochtigheid, transpiratievocht.

4) Fysieke en emotionele stress: sommige mensen hebben meer last van eczeem onder invloed van stress.

5) Voedselgevoeligheid: Sommige voedingsmiddelen kunnen de immuunreactie triggeren, zoals allergenen en voeding met gluten, zuivelproducten, maïs, eieren, chocolade, noten en sojaproducten.

6) Hormonen: Hormonen zijn chemische stoffen die worden geproduceerd door het lichaam. Ze dienen een gezond lichaam, maar een disbalans kan vervelende klachten veroorzaken waaronder huidproblemen. Bepaalde disbalansen kunnen oplevingen van eczeem veroorzaken. Zo zijn de hormonen insuline en IGF-1 verantwoordelijk voor het ontstaan van hormonale acne. Sommige vrouwen bemerken van eczeem rond hun menstruele cyclus, onder invloed van het hormoon oestrogeen.

De Atopische Driehoek

De zogenaamde atopische driehoek tussen huidklachten, longklachten en allergieën is bij de Chinezen al duizenden jaren bekend. Deze theorie houdt in dat men met een van deze drie klachten een veel grotere kans hebt op deze andere klachten. Deze atopische reacties (immuunreactie tegen onschuldige stoffen) zijn in veel gevallen gerelateerd, maar ze kunnen ook afzonderlijk worden aangetroffen.

Onderzoek heeft aangetoond dat 50-70% van de kinderen met ernstige atopische dermatitis ook  astmaklachten heeft. Dit is een zeer hoog percentage. Ter vergelijking: van de gehele bevolking heeft slechts 9% van de kinderen en 7% van de volwassenen astma.1,2

Huidproblemen en de darm-huidconnectie

Onderzoek toont aan dat er een duidelijke relatie is tussen darmklachten en huidaandoeningen, zoals acne, eczeem en rosacea. Een studie uit 2008 liet zien dat SIBO (bacteriële overgroei in de dunne darm), zich tien keer vaker voordoet bij mensen die acne en rosacea hebben, dan bij de groepen zonder huidaandoeningen. De studie toonde aan dat bestrijding van SIBO in veel gevallen leidt tot een volledige terugtrekking van de huidklachten.3

Mensen met acne hebben ook een grotere kans op de ontwikkeling van maag- en darmklachten dan mensen zonder acne. Symptomen zoals constipatie, slechte adem, refluxklachten en met name een opgeblazen gevoel, wordt aanzienlijk vaker geassocieerd met acne en andere huidaandoeningen.4

Uit onderzoek blijkt dat 40% van de mensen met acne ook last heeft van hypochlorhydria (lage maagzuurproductie).5 Wanneer de maag onvoldoende maagzuur produceert, is het lichaam minder goed in staat om het voedsel te desinfecteren alvorens het in het darmkanaal komt. Hierdoor raakt de microbiële belasting van het lichaam verhoogd en vormt dit een belasting op het immuunsysteem.

Leaky gut = huidproblemen?

Niet alleen de huid, maar ook de darm treedt op als een verdedigingssysteem en beschermt het lichaam tegen fysieke, chemische en microbiologische stressoren van buitenaf. Een gezonde darmflora is van grote invloed op de structuur van de huid, inclusief de vetzuurprofielen en dus de talgproductie. Een verhoogde permeabiliteit (doorlaatbaarheid) van de darmwand, ofwel leaky gut, kan de talgproductie en een verhoogde ontstekingsgevoeligheid tot gevolg hebben, met mogelijk huidproblemen zoals acne, rosacea en eczeem tot gevolg.

Mensen met eczeem, acne, rosacea, psoriasis en andere inflammatoire aandoeningen van de huid, hebben vaak in verhoogde mate intoleranties voor bepaalde voedingsmiddelen. Deze gevoeligheden omvatten vooral de consumptie van gluten, zuivel, soja, maïs, eieren, noten, chocolade en suiker.

Verband tussen vitamine D en psoriasis

Vitamine D blijkt een belangrijke factor te spelen bij het verminderen van huidproblemen. Het kan de celgroei van de huid op gunstige wijze beïnvloeden en de schilfering bij psoriasis afremmen.6

Vitamine D vermindert ook de aanmaak van cytokines,  de moleculen die een immuunreactie veroorzaken. Een goede vitamine D spiegel vermindert de kans op huidinfecties en zorgt voor een verlaging van stress op de huid.6  

Zink, selenium en huidaandoeningen

Zink en selenium deficiënties komen veel vaker voor dan dat ze worden gediagnosticeerd, ondanks dat het zeer vitale voedingsstoffen zijn. Dit komt omdat ze voornamelijk secundair betrokken zijn bij veel lichaamsprocessen. Een tekort aan deze micronutriënten draagt vaak bij aan ontstekingsreacties bij huidproblemen, waaronder eczeem en andere huidaandoeningen.7

Bij de behandeling van eczeem met zink en selenium, gebruikt men het best gechelateerde supplementen, zoals zinkglycinaat en selenomethione.

Manieren om huidproblemen zoals eczeem, acne en psoriasis te verslaan

Genoeg over oorzaken en symptomen, aan de slag nu om deze vervelende huidklachten te verslaan. Zorg altijd dat je een alternatieve aanpak doet in overleg met je behandelend arts. Staat deze daar niet voor open, wend je dan tot een alternatief geschoolde arts. Ga je op eigen houtje aan de slag, dan zijn de risico’s voor jezelf.

1) Verander je voedingspatroon en elimineer alle belastende voedingsmiddelen zoals gluten, zuivel en ontstekingsbevorderende voeding zoals hierboven vernoemd.

2) Verminder stress. Zorg dat je manieren vindt voor een goede balans tussen stress en ontspanning.

3) Zorg voor zeker zeven tot acht uur slaap per nacht, zodat je lichaam goed in staat is te herstellen van stress.

4) Zorg voor een inname van voldoende zink en selenium. Indien de voeding ontoereikend is, overweeg dan een supplement om de huidproblemen te verminderen. Noten, pompoenpitten, paranoten en groene groenten zijn goede bronnen.

5) Maak gebruik van krachtige kruiden om je immuunsysteem te versterken, zoals verse kurkuma, gember, oregano, knoflook, basilicum, tijm en rozemarijn.

6) Zorg voor voldoende gezonde vetten om de epidermale functie te verbeteren. Overweeg eventueel een kwalitatief omega 3-supplement.

7) Voorzie je lichaam (liefst dagelijks) van hoge kwaliteit verse vitamines, mineralen, antioxidanten, fytonutriënten en enzymen. Dit krijg je voor elkaar door dagelijks een pond groenten te eten.

8) Zorg dat je lichaam voldoende beschikking heeft over vitamine D. Stel jezelf meer bloot aan de zon of kies een hooggedoseerd supplement (overleg met je arts). In veel gevallen kan fototherapie of een zonnebank ook al verlichting van symptomen geven. Pas echter wel op met overdosering!

9) Oil pulling kan de microbiële belasting in de mond verminderen. Hierdoor neemt de druk op het immuunsysteem af.

10) Verbeter de maag-darmfunctie door de voeding goed te kauwen. Stel samen met je arts vast of er geen sprake is van een maagzuurtekort en overweeg al dan niet een HCl-supplement. Leer de vorm van je ontlasting te interpreteren. Verbeter je stoelgang door veel groenten, vezels en gezonde vetzuren te eten. Denk daarbij aan chiazaad, lijnzaad, bottenbouillon, probiotica (gefermenteerde levensmiddelen).

11) Het is vrij aannemelijk dat als er sprake is van eczeem, psoriasis of acne, dat er ook sprake is van een lekkende darm. Herstel hiervan kan extra gecompliceerd zijn wanneer er ook sprake is van SIBO (bacteriële overgroei in de dunne darm). Bij het herstel van een lekkende darm is glutamine een belangrijk aminozuur dat je als supplement kan gebruiken.

12) Gebruik verzorgingsproducten die de gezondheid en de huid zo min mogelijk belasten, het liefst natuurcosmetica zónder synthetische stoffen.

13) Appelciderazijn en kokosolie zijn voor veel mensen met huidklachten een goede oplossing. Verdun een theelepel appelciderazijn met een eetlepel water en een eetlepel kokosolie en pas dit toe op de huid. De ingrediënten helpen ontstekingen te verminderen en de schade aan de huid te herstellen. PAS OP: gebruik nooit pure appelciderazijn op de huid. Lees eerst het blog Natuurlijke verzorgingsproducten om mee op te passen.

Bekijk alle artikelen over natuurlijke huidverzorging

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies