Elastine, collageen en co-enzym Q10, de gouden driehoek voor de huid

elastine en collageen co-enzym Q10

Elastine en collageen vervullen een belangrijke taak om de structuur van de huid te handhaven. Onder invloed van diverse leefstijlfactoren kan de werking echter drastisch verslechteren met een slappe huid tot gevolg. Hier biedt het co-enzym Q10 de oplossing.

Het co-enzym Q10 is een vrij bekend enzym dat vooral een belangrijke rol speelt bij de cellulaire gezondheid. Een lagere concentratie in het lichaam treedt vooral op ten gevolge van veroudering, maar kan ook vervroegd optreden door een ongezonde leefstijl.

Ook voor onze huid vervult Q10 een belangrijke functie. De huid is een complex biologisch membraan. De huid is een levend, ademend deel van ons lichaam dat het vermogen heeft om zich te vernieuwen en zichzelf te herstellen na beschadiging, zoals bij verwonding.

Bouwstoffen van de huid: elastine en collageen

Dit volledige mechanisme is een zeer geavanceerde samenwerking van verschillende soorten eiwitten en andere voedingsstoffen. De twee belangrijkste eiwitten die onze huid zijn structuur geven zijn:

Elastine: een veerkrachtig eiwit dat onze huid zijn elasticiteit geeft, en

Collageen: een vezelachtig eiwit dat onze huid zijn stevigheid geeft.

Deze eiwitten zijn de basisbouwstenen van onze huid en als deze structuur beschadigd raakt, uit zich dat in een futloze, slappe huid waarin rimpels ontstaan.

Een vermoeid uiterlijk van de huid is natuurlijk het laatste wat iemand wil, dus het goed in conditie houden van deze eiwitten is van vitaal belang. En daar komen we aan bij het co-enzym Q10.

Rol co-enzym Q10 voor elastine en collageen

Q10 is een natuurlijk voorkomend molecuul dat in grote hoeveelheden voorkomt in onze mitochondriën (de motor van onze cellen). Deze mitochondriën leveren een belangrijke bijdrage in de bescherming van elastine en collageen. Dus hoe werkt die bescherming dan eigenlijk precies?

De voornaamste bedreiging voor elastine en collageen zijn vrije radicalen, die op zoek zijn naar elektronen. Ze vallen eiwitten aan om deze elektronen te verwerven, maar de eiwitten verliezen daardoor hun vorm en mede daardoor hun functie.

Naarmate we ouder worden en door een verminderde weerstand de vrije radicalen steeds meer hun tol eisen op de voorraden collageen en elastine in onze huid, verliest onze huid zijn elasticiteit en stevigheid.

Hier gaat Q10 een rol spelen. Onze mitochondriën hebben hoge concentraties van co-enzym Q10, een sterke anti-oxidant. Q10 zoekt en neutraliseert vrije radicalen, waardoor de concentratie van eiwitten blijft gehandhaafd en de schade aan de elastine en collageen wordt geminimaliseerd, zij behouden hun elektronen.

Zonder moleculen zoals co-enzym Q10 zou onze huid in hoog tempo dramatisch verslechteren onder invloed van slechte voeding, roken en ongezonde omgevingsfactoren. De niveaus van co-enzym Q10 in het lichaam zijn het hoogst in de kindertijd en verminderen al naarmate men ouder wordt.

Een daling van de concentraties van Q10 is dan ook een van de belangrijkste oorzaken van huidveroudering. Gelukkig kan co-enzym Q10 worden aangevuld.

Hoe houd je co-enzym Q10 op peil?

Zorg sowieso voor een gezond en uitgebalanceerd dieet dat het lichaam rijkelijk voorziet in antioxidanten en vitaminen. Goede bronnen van Q10 zijn orgaanvlees en dan met name hart. Ook wild is goede bron van dit co-enzym.

Laat je niet verleiden met ‘revolutionaire’ cosmeticaproducten die Q10 bevatten. De hoeveelheden die deze producten bevatten, zijn in de meeste gevallen te verwaarlozen en de synthetische stoffen die erin zitten doen de werking vaak weer teniet. Kies bij voorkeur voor 100% natuurlijke huidverzorgingsproducten en zorg dat je puur en onbewerkt eet.

Kies liever voor natuurlijke bronnen, natuurlijke cosmetica of vul je Q10 aan met een specifiek supplement, zoals dit supplement, waarover mensen in mijn omgeving heel tevreden zijn. 

Bekijk alle artikelen over natuurlijke huidverzorging

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies