Boekrecensie Het Endorfine Herstelplan van Lucas Flamend

Het Endorfine Herstelplan van Lucas Flamend Boekrecensie

Onze westerse leefstijl legt ons geen windeieren. Men verwacht voor de komende decennia dat 50% van de mensen eens met kanker te maken krijgt tijdens zijn/haar leven. Ook het aantal mensen met auto-immuunziekten stijgt immer maar door, om nog maar niet te spreken van alle vage klachten die niet als ziekten zijn geclassificeerd. Het boek Het Endorfine Herstelplan van de Vlaming Lucas Flamend  gaat hierop uitvoerig in.

De klassieke geneeskunde zoals we die heden ten dage kennen is erop gericht symptomen te bestrijden. Het is natuurlijk geweldig dat een pilletje in staat is om vervelende klachten te onderdrukken, maar de onderliggende oorzaak wordt daarmee in de meeste gevallen niet bestreden. Auteur Flamend schenkt in zijn boek aandacht aan de effecten op de menselijke genetica en niet minst onbelangrijk: hoe we onze gezondheid (preventief) kunnen beschermen tegen alle stressfactoren uit onze omgeving.

Wat doet endorfine?

Endorfine is het stofje dat je voelt na een pittig stukje hardlopen, dat je voelt tijdens en na de seks en dat het voldane gevoel geeft na een flinke prestatie. Het is dan ook niet zo gek dat veel mensen hunkeren naar endorfine. Het is zelfs een beetje verslavend.

Veel voedingsmiddelen zijn van invloed op het endorfinesysteem. Denk dan vooral aan troostvoeding. Waar denk je aan bij troostvoeding? Zoetigheid, chips, kaas, brood….het zijn allemaal producten die hun invloed hebben op het endorfinesysteem.

Het Endorfine Herstelplan: we zoeken troost

Onze leefwijze in het Westen pleegt een regelrechte aanslag op onze gezondheid in de vorm van stress. Denk dan bijvoorbeeld aan slechte voeding, omgevingsfactoren, onze werkomgeving en onze financiële situatie. Veel mensen troosten zichzelf met compensatiegedrag: ze ‘trakteren’ zichzelf op zoete junkfood, rustgevende medicatie en zoeken hun toevlucht tot alcohol en drugs.

De keerzijde van dit ‘genot’ is dat deze troostmethoden het endorfinesysteem uitputten en op de langere termijn gezondheids- en psychische klachten veroorzaken. Het endorfinesysteem is een zelfregulerend systeem dat onze geestelijke en lichamelijke gezondheid in stand helpt te houden. Wanneer die regulatie verstoord raakt, is de weg vrij voor allerlei vervelende klachten die kunnen uitmonden in ziektes en in veel gevallen zijn die chronisch van aard. Het Endorfine Herstel Plan gaat uitgebreid in op de oorzaken van de onstilbare trek naar troostvoeding, compensatiegedrag en de invloed hiervan op de epigenetica.

Endorfine Herstelplan aan het werk

Gelukkig kunnen we met de nieuwste wetenschappelijke inzichten, maar ook door oude onderzoeken in een nieuw daglicht te plaatsen, deze destructie van ons endorfinesysteem verminderen en in veel gevallen zelfs omdraaien. Door het voedingspatroon aan te passen en eventueel het gebruik van supplementen als het DPP4 enzym, kunnen we veel klachten verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.

In het boek Het Endorfine Herstelplan legt Lucas Flamend uit hoe we dat kunnen doen. In veel gevallen vereist het echter een fikse aanpassing in onze leefstijl en ons voedingspatroon. Aan de hand van concrete voorbeelden krijgt de lezer inzicht en leert verbanden te leggen tussen oorzaak en gevolg. De integrale epigenetica biedt verrassend veel inzicht en vooral oplossingen voor veel welvaartsaandoeningen.

Koop het boek

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies