De ergste stoffen in cosmetica

ergste stoffen cosmetica

De gehele cosmetische industrie heeft te maken met een bewuster wordende consument. Dit komt door de verontrustende trend dat fabrikanten steeds meer chemicaliën toevoegen aan hun cosmetica producten. En dit gaat verder dan alleen de gebruikelijke parabenen. Consumenten zijn steeds meer alert sinds deskundigen waarschuwen voor toevoegingen als emulgatoren, lood, copolymeren, triclosan en ureum als conserveermiddel, aangevuld met de chemische verbindingen als ftalaten, formaldehyde en aardolie.

Het grote experiment met de gezondheid

ergste stoffen cosmeticaZonder goede regels, vooral met betrekking tot testen hoe chemische stoffen reageren op elkaar in combinaties, is het verbazingwekkend hoe snel de ontwikkelingen gaan in de cosmetica industrie. Sommige lippenstiften zijn verzadigd met lood en tal van synthetische ingrediënten. Als je denkt dat het wel meevalt, sta er dan bij stil dat deze chemicaliën direct de huid in trekken en binnen no-time in de bloedbaan terechtkomen.

In eerste instantie zullen de problemen meevallen, maar op lange termijn zullen de resultaten desastreus zijn. In de Verenigde Staten is de wetgeving voor de cosmetica industrie grotendeels ongereguleerd. De FDA hanteert vrijwel geen grenswaarden voor lood in cosmetica. Vele geuren zijn ook synthetisch. Heb je ooit gehoord van het ingrediënt Diazolidinyl of formaldehyde ureum? Als je deze namen niet in een keer foutloos kunt uitspreken, zou ik ze zeker niet op mijn huid smeren.

Hoeveel cosmetica gebruik jij?

De gemiddelde man gebruikt gemakkelijk 6 tot 8 verschillende cosmetica producten per dag, vrouwen nog meer. De meeste cosmetica bevat altijd wel één kankerverwekkende stof en de combinatie van deze chemische stoffen lekt via de huid in de bloedbaan en richt een ravage aan onder de gezonde lichaamscellen. Vaak is er ook sprake van hormoonverstorende stoffen (zie daarvoor de uitzending van Zembla).

De chemicaliën in cosmetica

Dibutylftalaat (DBP) is een weekmaker die onder andere wordt gebruikt in nagellak. Deze gevaarlijke toxine vormt een bedreiging voor het zenuwstelsel, zelfs door inademing. Vrouwen die regelmatig hun nagels lakken, kunnen zich soms dronken voelen. Zeker zwangere vrouwen moeten opletten. De gevolgen op lange termijn omvatten verminderde foetale ontwikkeling en mannelijke voortplantingsorganen raken vervormd.

Triclosan zit in talloze cosmetica en zelfs in tandpasta, want men veronderstelt dat het bacteriën doodt. Triclosan werd oorspronkelijk ontwikkeld als een chirurgisch hulpmiddel voor medische professionals en niet voor het aanbrengen rond je ogen of voor de dagelijkse tandenpoetserij.

De volgende twee ingrediënten kan de gemiddelde mens niet in een keer foutloos uitspreken. Diethanolamine en Tri-ethanolamine worden gebruikt als emulgator (hulpmiddel voor het mengen van stoffen). Combineer deze twee synthetische stoffen en je hebt een schadelijke combinatie wanneer deze in iets hogere dosis gebruikt. Natuurlijk bevat elk product een veilige dosis, maar hoe zit het met het cumulatieve effect na verloop van tijd?

Vele synthetische nagellakken, lippenstift, zonnebrandmiddelen en whitening tandpasta bevatten lood en andere metalen. Titaandioxide wordt gevonden in concealers en zelfs luierzalven. Sommige zware metalen worden gebruikt voor kleur en bepaalde soorten lipgloss bevatten aluminiumverbindingen. Sommige cosmetica bevat kwik en arsenicum. Zink wordt ook gebruikt in moisturizers, waardoor de poriën verstopt raken.

Petroleum is eigenlijk aardolie en wordt vaak gevonden in moisturizers. Het vormt een vettige laag op de huid die de vochtverdamping blokkeert. Net zoals aluminium in antitranspirant een gevaarlijk blokkerend effect heeft, zo heeft aardolie negatieve effecten op de huid. Omdat het een goedkoop afvalproduct is, is het voor fabrikanten een aantrekkelijk ingrediënt voor cosmetica en wordt het zelfs gebruikt in babycrèmes en ontharingsmiddelen.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *