Fenegriek tegen roos, jeuk op de hoofdhuid en haaruitval

fenegriek

Fenegriek staat vooral bekend als smaakmaker in de keuken, maar wist je ook dat zowel de zaden als de bladeren uitstekend kunnen worden gebruikt voor een beautybehandeling? Fenegriek kan je op een spotgoedkope manier helpen bij je alledaagse haar- en huidproblemen. De reden dat het zo goed is voor huid en haar is diosgenin, een stofje met oestrogene eigenschappen. Het is ook rijk aan eiwitten, vitamine C, ijzer, vezels, enz. Hier lees je hoe je fenegriek kunt toepassen voor roos en haaruitval.

Fenegriek en roos

Fenegriek kan helpen om roos te verminderen. Trek hiervoor een lekkere zondagochtend uit, want je moet het wel lang laten inwerken voor een goed resultaat. Hiervoor maak je van fenegriek

zaden een pasta. Laat een handvol zaden een nacht weken in water en vermaal ze de volgende ochtend tot een grove pasta.

Masseer het mengel in op de hoofdhuid en laat dit een paar uur intrekken. Spoel daarna het haar uit en was het met een natuurlijke shampoo.

Vermindert jeuk op de hoofdhuid

Fenegriek kan helpen om jeuk en kleine oneffenheden op de hoofdhuid te verminderen ten gevolge van warmte en droogte. Week hiervoor een handvol fenegriekzaden en zeef het water hiervan. Spoel met het water de haren en masseer de hoofdhuid in.

Je kunt ook andere ingrediënten aan het gezeefde fenegriekwater toevoegen, zoals een scheutje sesamolie. Met name de combinatie van sesamolie en fenegriekwater, is een uitstekende natuurlijke remedie tegen jeuk op de hoofdhuid.

Fenegriek en wrongel tegen haaruitval

Haaruitval kan erg vervelend zijn en het gevoel van eigenwaarde aantasten. Om die reden wordt er vaak niet over gesproken. Bij haaruitval is het eerst van belang om na te gaan of het voedingspatroon de juiste voedingsstoffen biedt om haaruitval te voorkomen en of er geen sprake is van een dieperliggend probleem, zoals bijvoorbeeld een vertraagde schildklier of alopecia areata.

Maak een pasta van wrongel en geweekte fenegriekzaden en masseer dit in op de hoofdhuid. Laat dit vervolgens een half uur inwerken en spoel het uit het haar. Was het haar vervolgens met een natuurlijke shampoo.

Fenegriek is een heel eenvoudig huismiddeltje met waardevolle eigenschappen om van (hoofd)huidklachten af te komen. Natuurlijk is het belangrijk voor een goede basis te zorgen door gezond te eten en er een gezonde leefstijl op na te houden. Het gebruik van de bovenstaande natuurlijke remedies heeft dan ook pas zin als voeding en leefstijl volledig in harmonie zijn met het lichaam.

Invloed testosterongehalte bij mannen

Een van de meest voorkomende redenen waarom mannen fenegrieksupplementen gebruiken, is om het hormoon testosteron te verhogen. Testosteron is een geslachtshormoon bij zowel mannen als vrouwen dat de seksuele functie, het energieniveau, de cognitieve functie, de gezondheid van de botten, de stemming en nog veel meer beïnvloedt. Sommige studies hebben aangetoond dat het een gunstig effect heeft, waaronder een verhoogd libido, snellere vetverbranding en andere voordelen van een hoge testosteron.(r)

Je testosteronniveau daalt naarmate je ouder wordt, en gezondheidsproblemen zoals oestrogeendominantie, obesitas en diabetes worden in verband gebracht met een laag testosterongehalte, ongeacht de leeftijd. Testosterontekort, ook wel hypogonadisme, komt naar schatting voor bij 39% van de mannen boven de 45 jaar. Deze aandoening wordt meestal behandeld met hormoonvervangingstherapie, hoewel veel mannen zich wenden tot kruidensupplementen, zoals een fenegrieksupplement.

Kan diabetes en de bloedsuikerspiegel helpen controleren

Fenegriek kan ondersteuning bieden bij stofwisselingsproblematiek, zoals diabetes. De voordelen kunnen het gevolg zijn van de rol die fenegriek speelt bij het verbeteren van de insulinefunctie. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het hoge vezelgehalte van fenegriek.

Hoe gebruik je fenegriek?

Fenegriek is een ingrediënt van veel supplementen. Omdat de formules verschillen, hangt de aanbevolen dosis af van de dosering van het supplement. Het meeste onderzoek op basis van testosteron gebruikt slechts 500 mg fenegriek extract per dag, terwijl onderzoek op andere gebieden ongeveer 1.000-2.000 mg heeft gebruikt.

Bij gebruik van het hele zaad lijken doses van ongeveer 2-5 gram effectief, maar dat varieert van studie tot studie. Supplementen moeten meestal voor of met een maaltijd worden ingenomen. Aangezien dit kruid de bloedsuikerspiegel onder controle houdt, kan het het beste zijn om het in te nemen bij de maaltijd met de meeste koolhydraten van de dag.

Veelgestelde vragen

Wat is fenegriek?

Fenegriek (Trigonella foenum-graecum) is een plant die ongeveer 60-90 cm hoog wordt. Hij heeft groene bladeren, kleine witte bloemen, en peulen die kleine, goudbruine zaden bevatten.

Al duizenden jaren wordt fenegriek gebruikt in de alternatieve en Chinese geneeskunde voor de behandeling van huidaandoeningen en vele andere ziekten.

De laatste decennia wordt fenegriek veel gebruikt als verdikkingsmiddel in cosmeticaproducten zoals zeep en shampoo, aangezien het prima vocht opneemt. Fenegriekzaden en -poeder worden ook gebruikt in de Indiase keuken gerechten vanwege de hoge voedingswaarde en de lichtzoete, nootachtige smaak.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies