De epifyse of pijnappelklier is een kleine endocriene klier die precies tussen de twee hersenhelften in is gelegen. Het wordt ook wel het ‘derde oog’ genoemd, vanwege zijn gelijkenis met de menselijke retina. Hoewel de epifyse slechts de grootte heeft van een ongeveer een rijstkorrel (5-8 mm), is hij verantwoordelijk voor een aantal enorm belangrijke functies in het lichaam.
Een van de belangrijkste rollen die de epifyse vervult is de aanmaak van melatonine, ons natuurlijke slaaphormoon, dat zorgt dat we slaap krijgen. Melatonine is niet alleen nodig voor een goede slaap, maar regelt tevens het begin van de puberteit en is een sterke antioxidant die de schadelijke vrije radicalen onschadelijk maakt. Als de functie van de epifyse wordt onderdrukt, lijdt de aanmaak van melatonine daaronder en kunnen de volgende gezondheidsklachten de kop opsteken:
- Slapeloosheid
- Verstoring van het biologisch ritme
- De ziekte van Alzheimer
- Schizofrenie
- Hormonale disbalans (melatonine – cortisol)
- Lage rugpijn
Als de epifyse stress ondervindt, volgt ziekte vanzelf
Elke vorm van stress is van invloed op het functioneren van de epifyse, vanwege de integrale rol die hij speelt in je lichaam. Deze wijsheid is al duizenden jaren oud. In de derde eeuw al beschreef de prominente Romeinse arts genaamd Claudius Galenus de epifyse als de ‘zetel van de ziel’.
Een belangrijke vorm van stress voor de epifyse wordt veroorzaakt door verkalking. Deze verkalking wordt veroorzaakt door natriumfluoride, afkomstig uit vooral tandpasta, maar ook
medicijnen, zoals Prozac (fluoxetine), antibiotica met fluoroquinolonen en stoffen die vrijkomen bij het gebruik van een anti-aanbakpan.
Al jaren wordt gewaarschuwd voor de toxische effecten van fluoride en gedurende de afgelopen jaren gaan steeds meer wetenschappers de gevaren erkennen. Er zijn talloze studies die wijzen op de toxische gevaren van fluoride, in het bijzonder over de gevaren voor de hersenfunctie. Toch is het opmerkelijk dat tandpasta, de voornaamste bron van fluoride, nog immer als ‘gezond’ wordt verkocht en ‘broodnodig’ voor een gezond gebit.
Onderzoek: epifyse is een opslagplaats van fluoride
Dankzij een onderzoek dat is uitgevoerd door de Universiteit van Surrey in Engeland in 1997, is het nu bekend dat het zachte weefsel van de volwassen epifyse meer fluoride bevat dan enig ander zacht weefsel in het lichaam. In feite waren de niveaus van fluoride in de epifyse zo hoog dat ze de werking van enzymen verhinderen.
Wanneer deze enzymen niet naar behoren functioneren, kan dit leiden tot huidklachten, zoals afbraak van collageen, eczeem, beschadiging van het weefsel, een gerimpelde huid, maar ook een grotere kans op cellulite. Ook andere klachten kunnen de kop opsteken, zoals genetische schade en een verzwakt immuunsysteem. Het kan ook klachten veroorzaken, zoals:
- Spijsverteringsproblemen
- Ademhalingsklachten
- Problemen met de bloedcirculatie
- Nierklachten
De epifyse is het belangrijkste orgaan waar accumulatie plaatsvindt van fluoride en is daarmee van grote invloed op de productie van melatonine. In een onderzoek waarbij dieren fluoride kregen toegediend, hadden deze niet alleen lagere niveaus van melatonine, maar de vrouwelijke dieren kwamen ook vroeger in de puberteit. Naar het blijkt heeft fluoride een negatieve invloed op het functioneren van de epifyse, waardoor hormonale processen, zoals die bij de aanvang van de puberteit, worden verstoord.
Dr Luke vat de bevindingen samen: “Concluderend bevat de menselijke epifyse de hoogste concentratie van fluoride in het lichaam. Fluoride wordt geassocieerd met een verstoorde melatoninesynthese in de epifyse, waardoor de hypothese wordt versterkt dat de epifyse een rol speelt bij de timing van de puberteit.”
De verkalking van de epifyse lijkt van invloed te zijn op vele menselijke gezondheidsproblemen, waaronder de effecten op de seksuele rijping, het calciummetabolisme, de schildklierfunctie, postmenopauzale osteoporose, kanker en psychiatrische ziektes.
Mainstream medische gemeenschap tast nog steeds in het duister over fluoride
Het is ronduit vreemd dat er zoveel wetenschappelijke studies zijn die de directe, toxische effecten van fluoride op het lichaam aantonen, terwijl er nog steeds geen sprake is van een wetenschappelijke consensus. Het is verbazingwekkend dat de medische (en tandheelkundige) gemeenschappen zo hardnekkig vasthouden aan hun adviezen om fluoride te blijven promoten, terwijl er anderzijds sprake is van een torenhoge toename van cognitieve achteruitgang bij volwassenen (de ziekte van Alzheimer en dementie), gedragsproblemen bij kinderen (ADD, ADHD, depressie en leerproblemen).
In feite zijn er studies bij dieren en mensen die de inname van fluoride koppelen aan hersenbeschadiging. Deze tonen de volgende effecten aan:
- Afname van nicotine acetylcholine receptoren
- Schade aan de hippocampus
- Vorming van beta-amyloïde plaques (klassieke hersenafwijking bij de ziekte van Alzheimer)
- Schade aan Purkinjecellen (zenuwcellen in het schors van de kleine hersenen)
- Verergering van letsels veroorzaakt door een tekort aan jodium
- Verminderde werking van antioxidant afweersystemen
- Verhoogde opname van aluminium
- Accumulatie van fluoride in de epifyse
Wat misschien wel het meest verrassend is, is dat de schadelijke effecten van fluoride al meer dan 50 jaar bekend zijn bij conventionele medische organisaties. Reeds in 1943 vermeldde het tijdschrift van de American Medical Association de kwestie dat fluoriden protoplasmische (protoplasma is alle levende inhoud in een cel) gifstoffen zijn die de permeabiliteit van de celmembraan veranderen door bepaalde enzymen.
En een artikel dat werd gepubliceerd in het tijdschrift van de American Dental Association, op 1 oktober 1944, verklaarde:
“Het drinken van gefluorideerd water met een concentratie van slechts 1,2 ppm fluoride kan reeds ontwikkelingsstoornissen veroorzaken.”
Beperken de blootstelling aan giftige fluoride
Om blootstelling aan fluoride zoveel mogelijk te vermijden, is het in eerste instantie belangrijk om tandpasta te vermijden. Je kan als alternatief fluoridevrije tandpasta gebruiken.
Aanrader om te lezen
Fluoridevrije tandpasta
Bekijk alle artikelen over hormonen
Bronnen:
http://epubs.surrey.ac.uk/895/1/fulltext.pdf
http://www.fluoridealert.org/wp-content/uploads/50-reasons.pdf