Is fluoride vergif? De gezondheidsrisico’s op een rijtje

Fluoride vergif

Fluoride is een begrip waarvan iedereen wel heeft gehoord, maar waarvan bijna niemand weet wat het precies is en precies doet in het lichaam. Je weet waarschijnlijk dat het iets te maken heeft met de gezondheid van je tanden. Voor veel mensen is het daar waar de kennis omtrent fluoride stopt. Het is belangrijk te weten dat fluoride is afgeleid van het natuurlijk voorkomende element fluor.

Waar zit fluoride in?

Fluor is op twaalf na het meest voorkomende element op aarde en je vindt het overal om je heen, in de grond, in de lucht en in het water.

Er zijn vele consumentenproducten die fluoride bevatten, van vruchtensappen tot pesticiden. Dat ons kraanwater is gefluorideerd klopt niet, maar het blijft een gevoelig onderwerp. Sinds 1976 wordt in Nederland het drinkwater niet meer gefluorideerd, nadat onder andere de Haarlemse natuurarts Hans Moolenburgh zich jarenlang inzette tegen de fluoridering. In de VS en in sommige andere landen wordt het kraanwater wel gefluorideerd.

Sommigen geloven dat waterfluoridering tot een groot aantal ziekten leidt, met inbegrip van sommige soorten kanker, hoewel een duidelijke link nooit is bewezen. Zij geloven ook dat het in strijd is met de ethische grenzen van medische behandeling zonder toestemming. Gezien het feit dat de Wereld Gezondheidsorganisatie waterfluoridering toestaat, is het niet waarschijnlijk dat dit snel gaat veranderen.

Fluoride wordt ook toegevoegd aan tandpasta. Terwijl de harde lijn anti-fluoride consumenten de reguliere tandpasta vermijden, gebruiken de meeste mensen nog steeds gefluorideerde tandpasta, omdat het is ‘aangetoond’ dat het cariës voorkomt.

Wat doet fluoride in het lichaam?

Eenmaal in het lichaam, is het een vernietiger van menselijke enzymen. Het doet dit door het veranderen van hun vormen. De menselijke biochemie bestaat uit duizenden enzymen die noodzakelijk zijn voor verschillende essentiële celreacties die elke seconde plaatsvinden zolang we leven. Zonder deze enzymen zouden we onmiddellijk sterven. Enzymen leiden tot specifieke reacties in het lichaam. Voor de manier waarop ze werken, hebben ze een exacte vorm nodig, zoals een sleutel in een slot.

Fluoride verandert de vorm van de enzymen, zodat ze niet meer passen. Aangezien enzymen eiwitten zijn en ze van vorm zijn veranderd, worden ze door het lichaam als lichaamsvreemd behandeld. Het lichaam behandelt de enzymen als indringers, hoewel ze deel uitmaken van hetzelfde lichaam. Dit wordt ook wel een auto-immuunreactie genoemd, waarbij het lichaam zijn eigen cellen aanvalt. Deze auto-immuunreacties monden vaak uit in auto-immuunziekten, zoals het syndroom van Hashimoto, maar ook MS of fibromyalgie.

Hoe leef je fluoridevrij?

  • Stop met drinken van gefluorideerd water: ofschoon het niet meer wordt toegevoegd aan het drinkwater, zit dit wel in ons grondwater, waardoor het onbedoeld toch terechtkomt in ons drinkwater. Ook gebotteld water (denk aan bijvoorbeeld mineraalwater van Jumbo huismerk) is gefluorideerd. Vermijding van fluorideconsumptie is vooral essentieel voor zuigelingen. Je kunt hiervoor een goede waterfilter aanschaffen die het uit het drinkwater filtert. Zelf gebruik ik een Berkey waterfilter om mijn drinkwater te filteren.
  • Gebruik geen reguliere tandpasta: tandpasta met fluoride is vaak de grootste bron van inname voor jonge kinderen, maar ook voor volwassenen. Kies liever voor de meer natuurlijke variant zonder fluoride.

Een uitstekende aanrader om te lezen is het boek van dr. Hans Moolenburgh. Hij streed tijdens de jaren 70 succesvol tegen de fluoridering van het Nederlandse kraanwater en werd wereldwijd gezien als een van de autoriteiten op het gebied van fluoride en de invloed ervan op onze gezondheid. Zijn boek De nieuwe watergeuzen is een absolute aanrader als je meer wilt leren over de invloed van fluoride op onze gezondheid.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies