Fluoride zit in onze tandpasta, het zit in ons water en zelfs in ons voedsel. Terwijl deze synthetische stof altijd wordt geprezen voor het versterken van onze tanden, vragen veel alternatieve gezondheidsdeskundigen zich af of deze claims wel gegrond zijn. En nu beseffen velen dat het ook nadelige gevolgen kan hebben voor onze huid en acne kan veroorzaken.
Fluoride tandpasta is irriterend voor de huid
Fluoride werkt inderdaad irriterend op de huid. Als een chemische stof, wordt het geassocieerd met acne-achtige bultjes die zich rond de mond vormen: periorale dermatitis, een huidaandoening die vaak wordt verward met acne. Deze huidklachten worden behandeld met dezelfde orale antibiotica als uitbraken van ernstige acne. De meest succesvolle behandeling is echter afschaffing van producten zoals gefluorideerde tandpasta, ofwel, de oorzaak aanpakken! Wanneer deze tandpasta in contact komt met de huid rond de mond, veroorzaakt deze direct milde tot ernstige irritatie. Veel gebruikers merken dat zij, door over te schakelen naar een alternatieve tandpasta zonder fluoride.
Fluoride in onze leefomgeving
Gefluorideerde tandpasta is niet de enige boosdoener. Hoewel fluoride niet aan het Nederlandse kraanwater wordt toegevoegd, bevat het nog steeds fluoride uit de omgeving, hetzij in minimale hoeveelheden. Hiermee is Nederland een van de weinig westerse landen waar geen fluoride aan het kraanwater wordt toegevoegd. Het was de bekende Nederlandse natuurarts dr. Moolenburgh die zich tijdens de jaren 70 hard maakte tegen de fluoridering van ons kraanwater en hierin slaagde. Hij heeft hierover ook een paar boeken geschreven. Wanneer je zijn boeken leest zal je verbijsterd zijn over de bureaucratie, de lobby van de industrie en hoe wetenschappers te kennis omtrent het goedje probeerden te manipuleren.
In ons voedsel
Ook veel voedselproducten bevatten een hoog gehalte aan deze stof en vooral bewerkte voedingsmiddelen, zoals frisdranken en bewerkte granen behoren tot de topovertreders.
Bovendien heeft het een desastreuze uitwerking op de schildklier en daarmee tal van lichaamsfuncties. Al met al zijn er voldoende redenen om contact met dit chemische goedje te voorkomen.