Wat is foliumzuur?

foliumzuur zwangerschap

Foliumzuur, ook bekend onder de naam vitamine B11, is een in water oplosbare vitamine en essentieel voor veel lichaamsfuncties, zoals de productie van gezonde rode bloedcellen en het voorkomen van anemie. het zou volgens vele bronnen over vele krachtige werkingen beschikken, maar de meest bekende is toch wel dat het gunstig is voor zwangere vrouwen. Vitamine B11, de andere naam voor foliumzuur, is overvloedig aanwezig in fruit, groene bladgroenten, bonen en noten.

Foliumzuur bij allergieën

De waarde van voldoende foliumzuur in het lichaam wordt steeds duidelijker. Onlangs bewezen onderzoekers van de Johns Hopkins Children’s Center dat mensen met hogere bloedspiegels van foliumzuur minder IgE-antilichamen hadden, minder allergieën hadden, minder vaak een piepende ademhaling en minder kans hadden om astma te ontwikkelen. De resultaten verschenen in het Journal of Allergy and Clinical Immunology. De onderzoekers zeiden dat de bevindingen een duidelijke indicatie zijn dat vitamine B11 inderdaad kan helpen bij het reguleren van de immuunrespons op allergenen, en dat het allergieën en astmatische symptomen kan verminderen. Ze moeten echter nog steeds zien te achterhalen waarom dit gebeurt, voordat ze beginnen met het gebruik van B11 als een behandelmethode.

Foliumzuur en zwangerschap

Iedereen kent de voornaamste reden wel voor het slikken van foliumzuur tijdens de zwangerschap: om een open ruggetje van de baby te voorkomen. Foliumzuur heeft echter nog een belangrijke functie bij de zwangerschap: het voorkomen van vroeggeboorte.

Een team van Amerikaanse en Ierse onderzoekers ontdekte dat vrouwen die foliumzuur suppletie namen voor een jaar of langer vóór de bevalling, een 70 procent lager risico hadden op vroeggeboorte tussen de 20 en 28 weken zwangerschap. De onderzoekers zijn van mening dat vitamine B11 bepaalde genen reguleert die slecht functioneren en een vroegtijdige bevalling veroorzaken. Een jaar aanvullen met B11 liet het risico van vroeggeboorte dalen met 50 procent, volgens de studie. De resultaten van de studie werden gepresenteerd in het begin van 2008, bij de jaarlijkse Society for Maternal-Fetal Medicine bijeenkomst, in Dallas, Verenigde Staten.

Overdosis foliumzuur

Het risico van toxiciteit door foliumzuur is relatief laag. Men handhaaft een maximale dagelijkse dosis van 1000 microgram voor volwassenen. Onderzoek heeft uitgewezen dat hoge niveaus van vitamine B11 waardevol kunnen zijn bij malariabehandelingen. Deze informatie is niet van belang als je al de B11 uit groenten en fruit binnenkrijgt en geen suppletie neemt. Je kunt met een gezond voedingspatroon geen toxische hoeveelheid binnenkrijgen.

Samengevat

De gezondheidsvoordelen van zijn duidelijk. Bovenstaand staan slechts enkele voorbeelden van wat foliumzuur kan doen, maar wees niet overbezorgd dat je een tekort hebt. Als je voldoende fruit, groenten, noten en bonen eet, dan krijg je waarschijnlijk voldoende binnen en je hoeft niet aan te vullen. Heb je echter een voedingspatroon met weinig van de genoemde voeding, dan kan een licht gedoseerd supplement worden overwogen, zoals dit foliumzuur supplement

Bronnen:

http://www.sciencedaily.com/releases/2009/04/090430065452.htm

http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/news/fullstory_83628.html

http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2008/01/31/AR2008013101392.html

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies