Forskolin: gezondheidsvoordelen, gebruik en bijwerkingen

forskolin supplement bijwerkingen dosering

Forskolin is een plantenstof die vooral door planten uit de mintfamilie wordt geproduceerd. In supplementvorm wordt forskolin vooral gebruikt vanwege de vetverbrandende eigenschappen en het boosten van de testosteronspiegel. Daarnaast heeft forskolin nog andere eigenschappen die de gezondheid ondersteunen.

Wat is Forskolin?

Forskolin is van oudsher al een populair supplement dat vanuit de Ayurvedische geneeskunde in de moderne westerse geneeskunde terecht is gekomen. Deze plantenstof wordt gewonnen uit de gedroogde wortels van een Indiase plant met de naam Plectranthus barbatus of Coleus forskohlii.

Terwijl forskolinsupplementen vooral het werkzame extract bevatten, zijn er ook andere manieren om het te gebruiken, zoals bijvoorbeeld als thee of als poeder. Daarnaast zijn er ook synthetische forskolinvarianten, zoals onder de naam Colforsin daropate, NKH477 of het derivaat FSK88.

Hoe werkt Forskolin?

Forskolinproducten activeren in het lichaam adenylaatcyclase, een stof die cyclisch adenosinemonofosfaat (cAMP) produceert. cAMP is qua structuur nauw verwant aan ATP en ADP, de stoffen die in de mitochondriën van de cellen worden aangemaakt.

Deze cAMP is belangrijk voor de activatie van verschillende eiwitten, waaronder eiwitkinase A en AMP-geactiveerd eiwitkinase (AMPKA). Via deze eiwitten bepaalt cAMP de reactie van de cellen op hormonen en handhaaft het de energiebalans.1,2

Dit is dus het stukje waar deze werkzame stof op de werking van testosteron van invloed is. Testosteron is niet alleen een hormoon dat bijdraagt aan de opbouw van spiermassa, maar ook zorgt voor een betere vetverbranding.

Mogelijke gezondheidsvoordelen

Forskolin wordt vooral binnen de sportwereld veel gebruikt als supplement. Aangezien het van invloed is op de expressie van hormonen, is het vooral in fitnessland een bijzonder populair supplement om de vetverbranding te stimuleren en de spieropbouw te ondersteunen.

1) Gewichtsverlies

Zowel het Coleus forskohlii-extract als een puur forskolin-supplement zijn onderzocht op hun potentieel om obesitas en gewichtstoename te bestrijden. In één klinische proef met 30 testpersonen met overgewicht verminderde Coleus forskohlii (in combinatie met een caloriearm dieet) gewichtstoename, insulineresistentie en cholesterol in het bloed (door de HDL te verhogen). Deze uitkomsten suggereren dat het risico op het metabool syndroom hiermee vermindert.3

In een ander onderzoek kregen 30 zwaarlijvige mannen een forskolinsupplement en vond een afname plaats van lichaamsvet, verhoogden de testosteronniveaus en verbeterde de botstructuur.4

cAMP blokkeert de productie van leptine, een hormoon dat de eetlust onderdrukt. Hoewel forskolin geen paardenmiddel is, kan het in combinatie met het juiste dieet en beweegpatroon bijdragen bij het afvallen.

2) Verbetering van bloeddruk en bloeddoorstroming

Forskolin kan de bloeddoorstroming bevorderen, door de spieren rond de bloedvaten te ontspannen. In een kleine proef met 21 mensen op leeftijd verlaagde een oraal supplement van Coleus forskohlii de bloeddruk.5

Hoewel de studies zeer kleinschalig zijn en daardoor niet representatief zijn, lijkt het middel ook te werken bij erectiestoornissen. Maar zoals gezegd, de studies hiernaar zijn nog in volle gang en voorlopig nog niet representatief om een conclusie te kunnen trekken.6 Verder klinisch onderzoek is nodig om deze voorlopige bevindingen te kunnen bevestigen.

Huidbehandeling

Forskolin en C. forskohlii-extract worden met name de laatste jaren ook vaak gebruikt voor huidbehandelingen. Hoewel deze supplementen alleen zijn getest in dierstudies, lijken de eerste bevindingen hoopgevend.

Bij muizen met een tekort aan de productie van het beschermende pigment melanine, verhoogde forskolin de productie van het vergelijkbare eiwit eumelanine. Dit beschermde de muizen tegen DNA-schade en kanker.7

Ook stimuleert forskolin de wondgenezing door de aanvoer van bloed naar de wond te bevorderen. Toepassing van forskolin op kunstmatig huidweefsel herstelde door UV/licht veroorzaakte DNA-schade.8 Hiermee lijkt deze stof ook huidveroudering te vertragen door oxidatieve schade te verminderen. Een topische toepassing, dus op de huid aangebracht, lijkt hierbij de beste werking te hebben.

Gebruik forskolin: dosering en bijwerkingen

Aangezien het veiligheidsprofiel van forskolin vrij onbekend is, is het raadzaam voorzichtig te zijn met de dosering. Er zijn slechts een aantal goed opgezette klinische onderzoeken naar deze stof, dus experimenteren met doseringen wordt ten sterkste afgeraden. Om die rfeden is het tevens belangrijk om de symptomen van eventuele overdosering te kunnen herkennen.

Het lijstje met de onderstaand genoemde bijwerkingen is echter niet compleet. Bij doseringen die doorgaans worden gebruikt in klinische onderzoeken (100-250 mg, 2 x daags), is forskolin over het algemeen veilig. Milde bijwerkingen kunnen zijn: hoofdpijn, lage bloeddruk, irritatie van de luchtwegen of vergroting van de bloedvaten in de ogen zijn zeldzaam.9,10

Een van de belangrijke bijwerkingen om in acht te nemen is het feit dat forskolin de niveaus van het enzym P450 bij ratten verhoogt, hetgeen aangeeft dat forskolin ook de werking kan verminderen van geneesmiddelen die door dit enzym worden afgebroken, zoals bijvoorbeeld bloedverdunners. Zeker wanneer je medicatie gebruikt, overleg dan ALTIJD eerst met je arts of forskolin een risico vormt.   

Forskolin supplementen

Forskolin supplementen in een veilige dosering zijn gewoon bij Bol.com verkrijgbaar. Zelf gebruik ik dit supplement. Het is relatief iets duurder, maar van uitstekende kwaliteit. Een hogere dosering is uitsluitend op doktersrecept verkrijgbaar.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *