Forskolin: vetverbranding, testosteron, ervaringen, gebruik en bijwerkingen

forskolin supplement bijwerkingen dosering

Forskolin is een plantenstof die vooral door planten uit de mintfamilie wordt geproduceerd. In supplementvorm wordt forskolin vooral gebruikt vanwege de vetverbrandende eigenschappen en het boosten van de testosteronspiegel. Daarnaast heeft forskolin nog andere eigenschappen die de gezondheid ondersteunen.

Wat is forskolin?

Forskolin is van oudsher een populair supplement die vanuit de Ayurvedische geneeskunde in de westerse medische praktijk terecht is gekomen. Het wordt verkregen uit de gedroogde wortel van een Indiase plant die bekend staat als de Plectranthus barbatus of Coleus forskohlii. Het extract wordt gebruikt in een breder spectrum van producten, zoals thee en poeders.

Werking Forskolin / Coleus forskohlii werking

Forskolinproducten activeren in het lichaam adenylaatcyclase, een stof die cyclisch adenosinemonofosfaat (cAMP) produceert. cAMP is qua structuur nauw verwant aan ATP en ADP, de stoffen die in de mitochondriën van de cellen worden aangemaakt.

Deze cAMP is belangrijk voor de activatie van verschillende eiwitten, waaronder eiwitkinase A en AMP-geactiveerd eiwitkinase (AMPKA). Via deze eiwitten bepaalt cAMP de reactie van de cellen op hormonen en handhaaft het de energiebalans.1,2

Dit is dus het stukje waar deze werkzame stof op de werking van testosteron van invloed is. Testosteron is niet alleen een hormoon dat bijdraagt aan de opbouw van spiermassa, maar ook zorgt voor een betere vetverbranding.

Theoretisch gezien helpt forskoline bij het afvallen door de aanmaak van de enzymen lipase en adenylaatcyclase te stimuleren. Deze twee enzymen maken vetzuren vrij uit de lichaamscellen. Als de vetzuren vrij zijn, kunnen ze als brandstof worden aangesproken. Wanneer het lichaam deze vetzuren verbrandt, neemt de hoeveelheid lichaamsvet af zonder dat de spiermassa wordt aangesproken als brandstof.

Uiteraard is het belangrijk om te weten dat deze manier van vetverbranding alleen opgaat als je ook het voedingspatroon aanpast. Helaas gebruiken veel mensen een forskolinsupplement, maar gaan ze wel twee keer per week door de McDrive. Dat werkt natuurlijk niet.

Dus hoewel forskolin de vetverbrandingsmogelijkheden kan verhogen, is het effectiever als deze werking wordt ondersteund met een gezond e voedzaam dieet en voldoende lichaamsbeweging.

Forskolin en testosteron

Een van de meest rigoureuze en veelbelovende onderzoeken met betrekking tot aanvullende forskoline werd uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Kansas.1  Ze ontdekten dat mannen met overgewicht en obesitas meer dan 7,8 keer meer lichaamsvet verloren, 35 procent meer botmassa aanzetten en dat hun beschikbare vrije testosteron met bijna 34 procent verhoogde, toen ze twee keer per dag 250 mg van een 10 procent forskoline-bevattende coleus toevoegden aan hun verder onveranderde dagelijkse routine. Met andere woorden, 50 mg totaal forskoline per dag – in vergelijking met proefpersonen die een placebo gebruikten – realiseerde een significante verbetering in zowel de lichaamssamenstelling als de testosteronniveaus.

Wat forskoline zo effectief maakt, is het vermogen om direct en snel bijna alle bekende vormen van het enzym adenylylcyclase te stimuleren en daardoor de concentratie van het boodschappermolecuul cAMP aanzienlijk beïnvloeden. Deze krachtige verbinding activeert tal van andere enzymen in een aantal weefsels en is indirect betrokken bij zeer veel cellulaire functies.

Mogelijke gezondheidsvoordelen Forskolin

Forskolin wordt vooral binnen de sportwereld veel gebruikt als supplement. Aangezien het van invloed is op de expressie van hormonen, is het vooral in fitnessland een bijzonder populair supplement om de vetverbranding te stimuleren en de spieropbouw te ondersteunen.

1) Afvallen met Forskolin

Forskolin is bij veel gebruikers een geliefd supplement bij het afvallen. Zowel het Coleus forskohlii-extract als een puur forskolin-supplement zijn onderzocht op hun potentieel om obesitas en gewichtstoename te bestrijden. In één klinische proef met 30 testpersonen met overgewicht verminderde Coleus forskohlii (in combinatie met een caloriearm dieet) gewichtstoename, insulineresistentie en cholesterol in het bloed (door de HDL te verhogen). Deze uitkomsten suggereren dat het risico op het metabool syndroom hiermee vermindert.3

In een ander onderzoek kregen 30 zwaarlijvige mannen een forskolinsupplement en vond een afname plaats van lichaamsvet, verhoogden de testosteronniveaus en verbeterde de botstructuur.4

cAMP blokkeert de productie van leptine, een hormoon dat de eetlust onderdrukt. Hoewel forskolin geen paardenmiddel is, kan het in combinatie met het juiste dieet en beweegpatroon bijdragen bij het afvallen.

2) Verhoogt testosteron

Gebruikers van Forskolin kunnen profiteren van een grotere dichtheid van de botten en daarmee een verminderd risico op osteoporose, ofwel botontkalking.(r) Daarnaast is Forskolin van aanzienlijke invloed op de lichaamscompositie: het lijkt niet zozeer het verliezen van lichaamsvet te bevorderen, maar eerder te beschermen tegen het aanzetten van lichaamsvet. Het aanzetten van magere lichaamsmassa, dus spiermassa, werdt bevorderd in een onderzoek en daarnaast profiteerden de gebruikers van Forskolin hogere vrij testosteron in het bloed dan de placebo controlegroep.

Voor dit onderzoek namen de deelnemers forskolin oraal in (250 mg van 10% forskolin extract tweemaal per dag) gedurende een periode van 12 weken. Na deze periode bleek de lichaamssamenstelling gunstig te zijn veranderd en tegelijkertijd de botmassa en het serum vrije testosterongehalte te hebben verhoogd bij mannen met overgewicht en obesitas. De resultaten wijzen erop dat forskolin een mogelijk therapeutisch middel is voor behandeling van zwaarlijvigheid.

De voordelen van testosteron bij de verbranding van vet zijn aanzienlijk. Bovendien geldt, welbekend onder de fanatieke sporters, hoe meer spiermassa, hoe eenvoudiger het is om lichaamsvet te verbranden.

3) Verbetering van bloeddruk en bloeddoorstroming

Forskolin kan de bloeddoorstroming bevorderen, door de spieren rond de bloedvaten te ontspannen. In een kleine proef met 21 mensen op leeftijd verlaagde een oraal supplement van Coleus forskohlii de bloeddruk.5

Hoewel de studies zeer kleinschalig zijn en daardoor niet representatief zijn, lijkt het middel ook te werken bij erectiestoornissen. Maar zoals gezegd, de studies hiernaar zijn nog in volle gang en voorlopig nog niet representatief om een conclusie te kunnen trekken.6 Verder klinisch onderzoek is nodig om deze voorlopige bevindingen te kunnen bevestigen.

4) Als huidbehandeling

Forskolin en C. forskohlii-extract worden met name de laatste jaren ook vaak gebruikt voor huidbehandelingen. Hoewel deze supplementen alleen zijn getest in dierstudies, lijken de eerste bevindingen hoopgevend.

Bij muizen met een tekort aan de productie van het beschermende pigment melanine, verhoogde forskolin de productie van het vergelijkbare eiwit eumelanine. Dit beschermde de muizen tegen DNA-schade en kanker.7

Ook stimuleert het de wondgenezing door de aanvoer van bloed naar de wond te bevorderen. Toepassing van forskolin op kunstmatig huidweefsel herstelde door UV/licht veroorzaakte DNA-schade.8 Hiermee lijkt deze stof ook huidveroudering te vertragen door oxidatieve schade te verminderen. Een topische toepassing, dus op de huid aangebracht, lijkt hierbij de beste werking te hebben.

Forskolin bijwerkingen

Houd er rekening mee dat de bijwerkingen van forskolin relatief onbekend zijn, gezien het gebrek aan goed opgezette klinische onderzoeken. De onderstaande bijwerkingen zijn gedocumenteerd, maar er kunnen zeker nog talloze bijkomen. Wil je zeker zijn dat het gebruik zonder risico’s in en geen interacties met medicatie oplevert, gebruik het supplement dan alleen in overleg met een behandelend arts.

Het lijstje met de onderstaand genoemde bijwerkingen van forskolin is dus niet compleet. Bij doseringen die doorgaans worden gebruikt in klinische onderzoeken (100-250 mg, 2 x daags), is forskolin over het algemeen veilig. Milde bijwerkingen kunnen zijn: hoofdpijn, lage bloeddruk, irritatie van de luchtwegen of vergroting van de bloedvaten in de ogen zijn zeldzaam.2,3

Bijwerkingen forskolin bij medicatie

Een van de belangrijke bijwerkingen om in acht te nemen is het feit dat forskolin de niveaus van het enzym P450 bij ratten verhoogt, hetgeen aangeeft dat forskolin ook de werking kan verminderen van geneesmiddelen die door dit enzym worden afgebroken, zoals bijvoorbeeld bloedverdunners. Zeker wanneer je medicatie gebruikt, overleg dan ALTIJD eerst met je arts of forskolin een risico vormt.   

De meest voorkomende bijwerking bij het consumeren van forskoline is diarree als gevolg van verhoogde cAMP in de gladde spieren van het maagdarmkanaal. Hierdoor ontstaan grotere contracties en beweeglijkheid, wat resulteert in een versnelde darmdoorgang.

Ervaringen

De ervaringen met Forskolin zijn vooral gelegen op het vlak van afvallen en krachttraining. Gebruikers melden een betere vetverbranding. Hoewel het supplement de testosteron nauwelijks verhoogt (>3%) kan er nauwelijks sprake zijn van een testosteronbooster. Wanneer het wordt gebruikt met een supplement als tribulus terrestris, dat de testosteronspiegel meer verhoogt, kan de gebruiker profiteren van een versnelde vetverbranding en hogere testosteron, dat op zijn beurt de vetverbranding nog meer verhoogt.

Forskolin kopen: welke supplementen?

Forskolin supplementen in een veilige dosering zijn gewoon bij Bol.com verkrijgbaar. Zelf gebruik ik dit supplement. Het is relatief iets duurder, maar van uitstekende kwaliteit. Een hogere dosering is uitsluitend op doktersrecept verkrijgbaar.

Bekijk alle artikelen over hormonen

Veelgestelde vragen

Wat zijn de risico’s van forskolin?

Van het gebruik van forskolin zijn enkele bijwerkingen bekend, waaronder een snelle hartslag, lage bloeddruk en duizeligheid ten gevolge van de lage bloeddruk. Bij inhalatie kan forskolin irritatie van de bovenste luchtwegen, hoesten, trillen en rusteloosheid veroorzaken.

Is forskolin goed voor vrouwen?

Hoewel forskolin te boek staat als een geweldig middel om af te vallen, is gewichtsverlies vooral het gevolg van lichaamsbeweging en een gezond dieet met onbewerkte voeding. Er is geen direct bewijs dat Forskolin direct gewichtsverlies veroorzaakt. Desalniettemin kan het wel preventief worden gebruikt om de lichaamssamenstelling bij mannen te verbeteren en gewichtstoename bij vrouwen te voorkomen. 

 

Wat is een andere naam voor forskolin?

Forskolin is verkrijgbaar onder de volgende verschillende merknamen: Coleus forskohlii, Colforsin, Makandi, Maohouqiaoruihua en Pashanabhedi.

Hoe wordt coleus gebruikt voor medicijnen?

Sommige natuurartsen gebruiken het kruid coleus bij de behandeling van mensen met psoriasis. Ook staat het kruid bekend om de regulerende werking op de bloeddruk, geeft het verlichting bij astmatische klachten en droge ogen. 

Coleus extracten, gestandaardiseerd op 18% forskolin, zijn beschikbaar in verschillende doseringen. Supplementen van 50 tot 100 mg kunnen over het algemeen twee tot drie keer per dag veilig worden ingenomen. Wanneer je voor het eerst forskolin gebruikt, begin dan met een lage dosering en bouw deze op tot de maximaal veilig dagelijkse dosis. Op die manier kun je zien hoe het lichaam reageert op coleus en voorkom je vervelende klachten mocht je gevoelig zijn voor de werkzame stof. 

Vloeibaar extract kan worden genomen in de hoeveelheid van 2 tot 4 ml drie keer per dag. 

Waar wordt coleus voor gebruikt?

Van oudsher werd Coleus, ook wel forskolin, gebruikt voor tal van doeleinden, waaronder de behandeling van huiduitslag, astma, bronchitis, slapeloosheid, epilepsie en angina pectoris (hartkramp). Van Coleus wordt gedacht dat het net zo werkt als theofylline (is een methylderivaat van xanthine, dat toegepast wordt als medicijn bij ziekten van de ademhalingswegen, zoals COPD of astma) en het is bij onderzoek als een effectieve bronchodilatator bevonden.

Waar is Forskolin goed voor?

Forskolin is de werkzame stof uit de Coleus plant die al sinds de oudheid wordt gebruikt voor de behandeling van hartaandoeningen, zoals hoge bloeddruk en pijn op de borst (angina), maar ook voor aandoeningen van de luchtwegen zoals astma en COPD. Forskolin is de stof die gevonden wordt in de wortels van de coleusplant.

Is coleus eetbaar?

Coleus is niet eetbaar en is licht giftig. Echter, sommige mayana plantstudies tonen aan dat het medicinale toepassingen kan hebben. Coleus planten worden niet beschouwd als giftig voor de mens, hoewel ze enkele licht giftige verbindingen bevatten, zoals coleonol, een diterpeen, dat in zeer zeldzame gevallen negatieve huidirritaties kan veroorzaken bij personen met een gevoelige huid als ze in contact komen met het sap van de plant.

Hoe smaakt coleus?

Coleus Forskohlii is zeer aromatisch, intens en licht bitter met een aanhoudende smaak.

Hoe lang duurt het voordat forskolin werkt?

De beste resultaten werden gezien na 12 weken van tweemaal daags gebruik van het product.

Wat is de beste forskolin voor gewichtsverlies?

Fighters Core Pro Burn X formule is een van de beste Forskolin supplementen op de markt. Het werkt efficiënt om hardnekkig vet te verbranden binnen 30 dagen. De ingrediënten die aan het product zijn toegevoegd, worden ondersteund door verschillende wetenschappelijke studies om het vetpercentage aanzienlijk te verminderen.

Hoe neem je forskolin supplementen voor gewichtsverlies?

Als het gaat om obesitas, gewichtsverlies en metabool syndroom, dan is een geschikte dosering 250mg van een 10% forskolin extract, tweemaal per dag en dat gedurende 12 weken. Natuurlijk kan de optimale dosering per persoon verschillen. Ook spelen factoren een rol zoals de hoeveelheid beweging, eetpatroon en leefstijl. Er is er meer onderzoek nodig om een ‘universele’ optimale dosis te vinden en daarom is het onverstandig om te experimenteren met hoge doses.

Is forskolin goed voor diabetes?

De ontstekingsremmende werking van forskolin is te danken aan de remming van macrofaagactivering met een daaropvolgende verlaging van thromboxaan B2 en superoxide niveaus. Deze eigenschappen hebben van forskolin een doeltreffend medicijn gemaakt tegen hartaandoeningen, hypertensie, diabetes en astma.

 

Kunnen Keto-supplementen en forskolin samen worden ingenomen?

De meeste Keto-supplementen zijn samengesteld op basis van vitaminen en mineralen en zolang je geen enorme hoeveelheden neemt, zal inname van beide supplementen geen probleem veroorzaken.

Verhoogt forskolin testosteron?

Serum vrije testosteron niveaus kunnen significant verhoogd raken bij mensen die forskolin gebruiken. (bron

Wat doet forskolin voor het hart?

Sommige studies hebben gesuggereerd dat forskolin potentiële voordelen heeft voor het hart, waaronder het verhogen van de samentrekkingskracht van de hartspier en het verbeteren van de bloedstroom. Er is echter meer onderzoek nodig om de effecten van forskolin op het hart volledig te begrijpen en de veiligheid en effectiviteit ervan vast te kunnen stellen.

Het wordt afgeraden om op eigen houtje forskolin te gebruiken bij hartklachten, omdat het bijwerkingen kan hebben en een wisselwerking met andere medicijnen kan hebben. Raadpleeg om die reden altijd eerst een arts voordat je forskolin als supplement gaat gebruiken.

 

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies