Forskolin: vetverbranding, testosteron, ervaringen, gebruik en bijwerkingen

forskolin supplement bijwerkingen dosering

Forskolin is een plantenstof die vooral door planten uit de mintfamilie wordt geproduceerd. In supplementvorm wordt forskolin vooral gebruikt vanwege de vetverbrandende eigenschappen en het boosten van de testosteronspiegel. Daarnaast heeft forskolin nog andere eigenschappen die de gezondheid ondersteunen.

Wat is forskolin?

Forskolin is van oudsher een populair supplement die vanuit de Ayurvedische geneeskunde in de westerse medische praktijk terecht is gekomen. Het wordt verkregen uit de gedroogde wortel van een Indiase plant die bekend staat als de Plectranthus barbatus of Coleus forskohlii. Het extract wordt gebruikt in een breder spectrum van producten, zoals thee en poeders.

Hoe werkt het bij afvallen?

Theoretisch gezien helpt forskoline bij het afvallen door de aanmaak van de enzymen lipase en adenylaatcyclase te stimuleren. Deze twee enzymen maken vetzuren vrij uit de lichaamscellen. Als de vetzuren vrij zijn, kunnen ze als brandstof worden aangesproken. Wanneer het lichaam deze vetzuren verbrandt, neemt de hoeveelheid lichaamsvet af zonder dat de spiermassa wordt aangesproken als brandstof.

Uiteraard is het belangrijk om te weten dat deze manier van vetverbranding alleen opgaat als je ook het voedingspatroon aanpast. Helaas gebruiken veel mensen een forskolinsupplement, maar gaan ze wel twee keer per week door de McDrive. Dat werkt natuurlijk niet.

Dus hoewel forskolin de vetverbrandingsmogelijkheden kan verhogen, is het effectiever als deze werking wordt ondersteund met een gezond e voedzaam dieet en voldoende lichaamsbeweging.

Forskolin en testosteron

Een van de meest rigoureuze en veelbelovende onderzoeken met betrekking tot aanvullende forskoline werd uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Kansas.1  Ze ontdekten dat mannen met overgewicht en obesitas meer dan 7,8 keer meer lichaamsvet verloren, 35 procent meer botmassa aanzetten en dat hun beschikbare vrije testosteron met bijna 34 procent verhoogde, toen ze twee keer per dag 250 mg van een 10 procent forskoline-bevattende coleus toevoegden aan hun verder onveranderde dagelijkse routine. Met andere woorden, 50 mg totaal forskoline per dag – in vergelijking met proefpersonen die een placebo gebruikten – realiseerde een significante verbetering in zowel de lichaamssamenstelling als de testosteronniveaus.

Wat forskoline zo effectief maakt, is het vermogen om direct en snel bijna alle bekende vormen van het enzym adenylylcyclase te stimuleren en daardoor de concentratie van het boodschappermolecuul cAMP aanzienlijk beïnvloeden. Deze krachtige verbinding activeert tal van andere enzymen in een aantal weefsels en is indirect betrokken bij zeer veel cellulaire functies.

Forskolin bijwerkingen

Houd er rekening mee dat de bijwerkingen van forskolin relatief onbekend zijn, gezien het gebrek aan goed opgezette klinische onderzoeken. De onderstaande bijwerkingen zijn gedocumenteerd, maar er kunnen zeker nog talloze bijkomen. Wil je zeker zijn dat het gebruik zonder risico’s in en geen interacties met medicatie oplevert, gebruik het supplement dan alleen in overleg met een behandelend arts.

Bij de doseringen die doorgaans zijn gebruikt in de klinische onderzoeken (100-250 mg, 2x per dag), is forskolin over het algemeen veilig. Milde bijwerkingen zoals hoofdpijn, lage bloeddruk, irritatie van de luchtwegen of verwijding van de bloedvaten in de ogen zijn zeldzaam.2,3

De meest voorkomende bijwerking bij het consumeren van forskoline is diarree als gevolg van verhoogde cAMP in de gladde spieren van het maagdarmkanaal. Hierdoor ontstaan grotere contracties en beweeglijkheid, wat resulteert in een versnelde darmdoorgang.

Ervaringen

De ervaringen met Forskolin zijn vooral gelegen op het vlak van afvallen en krachttraining. Gebruikers melden een betere vetverbranding. Hoewel het supplement de testosteron nauwelijks verhoogt (>3%) kan er nauwelijks sprake zijn van een testosteronbooster. Wanneer het wordt gebruikt met een supplement als tribulus terrestris, dat de testosteronspiegel meer verhoogt, kan de gebruiker profiteren van een versnelde vetverbranding en hogere testosteron, dat op zijn beurt de vetverbranding nog meer verhoogt.

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies