Forskolin is een plantenstof die vooral door planten uit de mintfamilie wordt geproduceerd. In supplementvorm wordt forskolin vooral gebruikt vanwege de vetverbrandende eigenschappen en het boosten van de testosteronspiegel. Daarnaast heeft forskolin nog andere eigenschappen die de gezondheid ondersteunen.
Wat is forskolin?
Forskolin is van oudsher een populair supplement die vanuit de Ayurvedische geneeskunde in de westerse medische praktijk terecht is gekomen. Het wordt verkregen uit de gedroogde wortel van een Indiase plant die bekend staat als de Plectranthus barbatus of Coleus forskohlii. Het extract wordt gebruikt in een breder spectrum van producten, zoals thee en poeders.
Werking Forskolin / Coleus forskohlii werking
Forskolinproducten activeren in het lichaam adenylaatcyclase, een stof die cyclisch adenosinemonofosfaat (cAMP) produceert. cAMP is qua structuur nauw verwant aan ATP en ADP, de stoffen die in de mitochondriën van de cellen worden aangemaakt.
Deze cAMP is belangrijk voor de activatie van verschillende eiwitten, waaronder eiwitkinase A en AMP-geactiveerd eiwitkinase (AMPKA). Via deze eiwitten bepaalt cAMP de reactie van de cellen op hormonen en handhaaft het de energiebalans.1,2
Dit is dus het stukje waar deze werkzame stof op de werking van testosteron van invloed is. Testosteron is niet alleen een hormoon dat bijdraagt aan de opbouw van spiermassa, maar ook zorgt voor een betere vetverbranding.
Theoretisch gezien helpt forskoline bij het afvallen door de aanmaak van de enzymen lipase en adenylaatcyclase te stimuleren. Deze twee enzymen maken vetzuren vrij uit de lichaamscellen. Als de vetzuren vrij zijn, kunnen ze als brandstof worden aangesproken. Wanneer het lichaam deze vetzuren verbrandt, neemt de hoeveelheid lichaamsvet af zonder dat de spiermassa wordt aangesproken als brandstof.
Uiteraard is het belangrijk om te weten dat deze manier van vetverbranding alleen opgaat als je ook het voedingspatroon aanpast. Helaas gebruiken veel mensen een forskolinsupplement, maar gaan ze wel twee keer per week door de McDrive. Dat werkt natuurlijk niet.
Dus hoewel forskolin de vetverbrandingsmogelijkheden kan verhogen, is het effectiever als deze werking wordt ondersteund met een gezond e voedzaam dieet en voldoende lichaamsbeweging.
Forskolin en testosteron
Een van de meest rigoureuze en veelbelovende onderzoeken met betrekking tot aanvullende forskoline werd uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Kansas.1 Ze ontdekten dat mannen met overgewicht en obesitas meer dan 7,8 keer meer lichaamsvet verloren, 35 procent meer botmassa aanzetten en dat hun beschikbare vrije testosteron met bijna 34 procent verhoogde, toen ze twee keer per dag 250 mg van een 10 procent forskoline-bevattende coleus toevoegden aan hun verder onveranderde dagelijkse routine. Met andere woorden, 50 mg totaal forskoline per dag – in vergelijking met proefpersonen die een placebo gebruikten – realiseerde een significante verbetering in zowel de lichaamssamenstelling als de testosteronniveaus.
Wat forskoline zo effectief maakt, is het vermogen om direct en snel bijna alle bekende vormen van het enzym adenylylcyclase te stimuleren en daardoor de concentratie van het boodschappermolecuul cAMP aanzienlijk beïnvloeden. Deze krachtige verbinding activeert tal van andere enzymen in een aantal weefsels en is indirect betrokken bij zeer veel cellulaire functies.
Mogelijke gezondheidsvoordelen Forskolin
Forskolin wordt vooral binnen de sportwereld veel gebruikt als supplement. Aangezien het van invloed is op de expressie van hormonen, is het vooral in fitnessland een bijzonder populair supplement om de vetverbranding te stimuleren en de spieropbouw te ondersteunen.
1) Afvallen met Forskolin
Forskolin is bij veel gebruikers een geliefd supplement bij het afvallen. Zowel het Coleus forskohlii-extract als een puur forskolin-supplement zijn onderzocht op hun potentieel om obesitas en gewichtstoename te bestrijden. In één klinische proef met 30 testpersonen met overgewicht verminderde Coleus forskohlii (in combinatie met een caloriearm dieet) gewichtstoename, insulineresistentie en cholesterol in het bloed (door de HDL te verhogen). Deze uitkomsten suggereren dat het risico op het metabool syndroom hiermee vermindert.3
In een ander onderzoek kregen 30 zwaarlijvige mannen een forskolinsupplement en vond een afname plaats van lichaamsvet, verhoogden de testosteronniveaus en verbeterde de botstructuur.4
cAMP blokkeert de productie van leptine, een hormoon dat de eetlust onderdrukt. Hoewel forskolin geen paardenmiddel is, kan het in combinatie met het juiste dieet en beweegpatroon bijdragen bij het afvallen.
2) Verhoogt testosteron
Gebruikers van Forskolin kunnen profiteren van een grotere dichtheid van de botten en daarmee een verminderd risico op osteoporose, ofwel botontkalking.(r) Daarnaast is Forskolin van aanzienlijke invloed op de lichaamscompositie: het lijkt niet zozeer het verliezen van lichaamsvet te bevorderen, maar eerder te beschermen tegen het aanzetten van lichaamsvet. Het aanzetten van magere lichaamsmassa, dus spiermassa, werdt bevorderd in een onderzoek en daarnaast profiteerden de gebruikers van Forskolin hogere vrij testosteron in het bloed dan de placebo controlegroep.
Voor dit onderzoek namen de deelnemers forskolin oraal in (250 mg van 10% forskolin extract tweemaal per dag) gedurende een periode van 12 weken. Na deze periode bleek de lichaamssamenstelling gunstig te zijn veranderd en tegelijkertijd de botmassa en het serum vrije testosterongehalte te hebben verhoogd bij mannen met overgewicht en obesitas. De resultaten wijzen erop dat forskolin een mogelijk therapeutisch middel is voor behandeling van zwaarlijvigheid.
De voordelen van testosteron bij de verbranding van vet zijn aanzienlijk. Bovendien geldt, welbekend onder de fanatieke sporters, hoe meer spiermassa, hoe eenvoudiger het is om lichaamsvet te verbranden.
3) Verbetering van bloeddruk en bloeddoorstroming
Forskolin kan de bloeddoorstroming bevorderen, door de spieren rond de bloedvaten te ontspannen. In een kleine proef met 21 mensen op leeftijd verlaagde een oraal supplement van Coleus forskohlii de bloeddruk.5
Hoewel de studies zeer kleinschalig zijn en daardoor niet representatief zijn, lijkt het middel ook te werken bij erectiestoornissen. Maar zoals gezegd, de studies hiernaar zijn nog in volle gang en voorlopig nog niet representatief om een conclusie te kunnen trekken.6 Verder klinisch onderzoek is nodig om deze voorlopige bevindingen te kunnen bevestigen.
4) Als huidbehandeling
Forskolin en C. forskohlii-extract worden met name de laatste jaren ook vaak gebruikt voor huidbehandelingen. Hoewel deze supplementen alleen zijn getest in dierstudies, lijken de eerste bevindingen hoopgevend.
Bij muizen met een tekort aan de productie van het beschermende pigment melanine, verhoogde forskolin de productie van het vergelijkbare eiwit eumelanine. Dit beschermde de muizen tegen DNA-schade en kanker.7
Ook stimuleert het de wondgenezing door de aanvoer van bloed naar de wond te bevorderen. Toepassing van forskolin op kunstmatig huidweefsel herstelde door UV/licht veroorzaakte DNA-schade.8 Hiermee lijkt deze stof ook huidveroudering te vertragen door oxidatieve schade te verminderen. Een topische toepassing, dus op de huid aangebracht, lijkt hierbij de beste werking te hebben.
Forskolin bijwerkingen
Houd er rekening mee dat de bijwerkingen van forskolin relatief onbekend zijn, gezien het gebrek aan goed opgezette klinische onderzoeken. De onderstaande bijwerkingen zijn gedocumenteerd, maar er kunnen zeker nog talloze bijkomen. Wil je zeker zijn dat het gebruik zonder risico’s in en geen interacties met medicatie oplevert, gebruik het supplement dan alleen in overleg met een behandelend arts.
Het lijstje met de onderstaand genoemde bijwerkingen van forskolin is dus niet compleet. Bij doseringen die doorgaans worden gebruikt in klinische onderzoeken (100-250 mg, 2 x daags), is forskolin over het algemeen veilig. Milde bijwerkingen kunnen zijn: hoofdpijn, lage bloeddruk, irritatie van de luchtwegen of vergroting van de bloedvaten in de ogen zijn zeldzaam.2,3
Bijwerkingen forskolin bij medicatie
Een van de belangrijke bijwerkingen om in acht te nemen is het feit dat forskolin de niveaus van het enzym P450 bij ratten verhoogt, hetgeen aangeeft dat forskolin ook de werking kan verminderen van geneesmiddelen die door dit enzym worden afgebroken, zoals bijvoorbeeld bloedverdunners. Zeker wanneer je medicatie gebruikt, overleg dan ALTIJD eerst met je arts of forskolin een risico vormt.
De meest voorkomende bijwerking bij het consumeren van forskoline is diarree als gevolg van verhoogde cAMP in de gladde spieren van het maagdarmkanaal. Hierdoor ontstaan grotere contracties en beweeglijkheid, wat resulteert in een versnelde darmdoorgang.
Ervaringen
De ervaringen met Forskolin zijn vooral gelegen op het vlak van afvallen en krachttraining. Gebruikers melden een betere vetverbranding. Hoewel het supplement de testosteron nauwelijks verhoogt (>3%) kan er nauwelijks sprake zijn van een testosteronbooster. Wanneer het wordt gebruikt met een supplement als tribulus terrestris, dat de testosteronspiegel meer verhoogt, kan de gebruiker profiteren van een versnelde vetverbranding en hogere testosteron, dat op zijn beurt de vetverbranding nog meer verhoogt.
Forskolin kopen: welke supplementen?
Forskolin supplementen in een veilige dosering zijn gewoon bij Bol.com verkrijgbaar. Zelf gebruik ik dit supplement. Het is relatief iets duurder, maar van uitstekende kwaliteit. Een hogere dosering is uitsluitend op doktersrecept verkrijgbaar.
Bekijk alle artikelen over hormonen