Geribbelde nagels: gevolg van eiwittekort of maagzuurtekort?

geribbelde nagels eiwittekort maagzuurtekortIn mijn eeuwigdurende zoektocht naar gezondheidsfeiten op internet passeerden er talloze websites waarop vermeld stond dat geribbelde nagels wijzen op een eiwittekort. Leuk feitje en een waardevol teken dat de inname van eiwit wat omhoog mag. Maar wat schetste mijn verbazing? Ik heb een aantal mensen gesproken die ondanks hun enorme eiwitinname (bodybuilders) tóch geribbelde nagels hadden. Bovendien hadden deze zelfde kerels stuk voor stuk opgeblazen buiken (iets wat deze ijdele mannen natuurlijk niet vinden).

Dat kon ik niet rijmen en ik ging op onderzoek uit, want wat was dán de oorzaak van die geribbelde nagels? Ik ging op onderzoek uit en ging op zoek in mijn database met onderzoeken. Wat mijn conclusie is? Eerst even wat feiten over eiwitten.

Wat zijn eiwitten en wat zijn de functies in het lichaam?

Eiwitten zijn opgebouwd uit lange ketens van aminozuren, die de essentiële elementen vormen voor de ontwikkeling, groei en instandhouding van het lichaam. Aminozuren worden gevonden in verschillende voedselbronnen, met name in dierlijke producten zoals eieren, zuivel, vis en vlees. Daarnaast zijn de belangrijkste plantaardige bronnen peulvruchten, noten en zaden.

Onze spieren, organen en weefsels zijn allemaal opgebouwd uit eiwitstructuren. Deze bouwstoffen vervullen talloze functies zoals spieropbouw en –herstel, wondheling, de bloedsuikerspiegel onder controle houden, zorgen ze voor signaaloverdracht en ook maken ze bacteriën onschadelijk.

Hoeveel eiwit heb je dagelijks nodig?

Iedereen heeft een andere behoefte. De hoeveelheid eiwitten die je dagelijks eet is afhankelijk van je activiteit en je gewicht. Mensen die niet of nauwelijks sporten wordt aangeraden om dagelijks 0,8 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht te eten.

Mensen die regelmatig sporten of lichamelijk redelijk intensief werk hebben, hebben een hogere behoefte: zo’n 1,2 tot 1,8 gram per kilo lichaamsgewicht. Krachtsporters of mensen met zeer zwaar werk hebben de hoogste eiwitbehoefte: zo’n 2,6 tot 3,3 gram per kilo lichaamsgewicht. Deze hoge behoefte wordt veroorzaakt door de gewenste spiergroei en om afbraak van spierweefsel te voorkomen.

Wat zijn andere symptomen van een eiwittekort?

Slecht humeur en vermoeidheid

Aangezien alle signaalstoffen in ons lichaam bestaan uit aminozuren, betekent een proteïnedeficiëntie in de regel dat de synthese van neurotransmitters als dopamine en serotonine niet optimaal verloopt. Een slecht humeur, depressie en een slechte motivatie liggen dan al snel op de loer.

Brainfog

Brainfog is de Engelse benaming voor een niet erg heldere geest. Verwardheid, vermoeidheid en concentratiestoornissen zijn het gevolg van een chemische disbalans in de hersenen, vaak ten gevolge van een gebrek in de neurotransmitterhuishouding. Dopamine, adrenaline, norepinefrine en serotonine zijn allemaal chemische stoffen in de hersenen die nodig zijn om focus te kunnen houden.

Hoge cholesterol

Een gebrek aan eiwit in het lichaam wordt vaak gecompenseerd met koolhydraatrijke en slechte vette voedingsmiddelen (het typisch westerse dieet). Hierdoor vliegt de bloedsuikerspiegel alle kanten op en hebben we voortdurend behoefte aan zoetigheid. Het resultaat zijn ontstekingen, hormonale disbalansen en die samen dragen bij aan hogere LDL-cholesterolwaarden.

Maag-darmklachten

Enzymen zijn de stofjes in ons lichaam die voedingsstoffen afbreken tot voor het lichaam bruikbare stoffen. Complexe koolhydraten worden bijvoorbeeld afgebroken tot voor het lichaam bruikbare glucose, eiwitten worden afgebroken tot aminozuren et cetera. Je raadt het al: enzymen zelf zijn ook opgebouwd uit aminozuren en een eiwittekort kan al snel leiden tot een verminderd vermogen om voedingsstoffen te verteren.

Als ik alle functies van eiwitten moet uitleggen, ben je waarschijnlijk voor het einde van dit artikel in slaap gevallen. Dus laat ik je daarom uitleggen waarom ik denk dat geribbelde nagels een andere oorzaak hebben dan een eiwittekort.

Geribbelde nagels: eiwittekort of maagzuurtekort?

Maagzuur vervult in tegenstelling tot wat veel mensen aannemen een zeer belangrijke functie in ons lichaam. Met name mensen die maagzuurremmers gebruiken, hebben zich door hun arts laten overtuigen dat maagzuur iets ‘slechts’ is en dat ze protonpompremmers (maagzuurremmers) moeten slikken. Maagzuur hebben we simpelweg nodig om voedsel te kunnen verteren. Bijna één op één kun je zelfs stellen: maagzuurtekort is voedingsstoffentekort.

Maagzuur speelt een erg belangrijke rol bij de vertering van eiwitten. Het maagzuur breekt de eiwitten af tot aminozuren, zodat ze de bovenstaande symptomen van een eiwittekort kunnen voorkomen.

Het is eenvoudig om een maagzuurtekort bij jezelf te signaleren: veel boeren, winderigheid, een opgeblazen gevoel, stinkscheten en gruwelijk stinkende ontlasting zijn allemaal symptomen van weinig maagzuur. Deze klachten komen door de slecht verteerde eiwitten die in de darm gaan gisten en gassen vormen.

Aangezien veel mensen een maagzuurtekort hebben, leidt dit automatisch tot een opnameprobleem van eiwitten. Om die reden heb ik een sterk vermoeden dat geribbelde nagels inderdaad te maken hebben met een eiwittekort, maar dat tekort is het gevolg van een opnameprobleem.

Hoe herstel je de aanmaak van maagzuur op een natuurlijke manier?

Het gebruik van maagzuurremmers is weer typisch een voorbeeld van hoe het dus juist NIET werkt! Het is een typisch geval van symptoombestrijding waarbij ik persoonlijk van mening ben dat de arts de patiënt misleidt, aangezien de oorzaken niet worden aangepakt. Bovendien zijn de bijwerkingen, waaronder het verminderde vermogen om eiwitten te verteren, ernstiger dan de oorspronkelijke klachten. In het artikel Brandend maagzuur en zure oprispingen: zo los je ze zonder medicatie op! leg ik je uit hoe je op een natuurlijke manier maagzuurklachten kunt verminderen of zelfs helemaal kunt oplossen. Daarbij kan een Betaine HCL supplement zeer behulpzaam zijn., maar gebruik dit alleen onder toeziend oog van een gekwalificeerde arts.

Diverse mensen heb ik geadviseerd hun maagzuurproductie weer op gang te helpen door anders te eten en appelciderazijn te gebruiken. Het opgeblazen gevoel werd minder of verdween en ook de ribbels in de nagels werden minder. Dus: geribbelde nagels zijn niet  zo zeer direct het gevolg van een eiwittekort, maar van het vermogen om eiwitten te kunnen verteren.

3 reacties

 1. ‘s Ochtends een groot glas vers geperste selleriesap drinken is veel effectiever dan appelazijn of Betaine HCL! De maag gaat zichzelf op een natuurlijke manier herstellen. Minimaal een maand volhouden en na het drinken een kwartier niets eten.

  • Dank je voor de goede tip, Helen! Ik kan me alleen voorstellen dat niet iedereen zin en tijd (of de mogelijkheid) heeft om dagelijks sellerie uit te persen. Een glas water met appelciderazijn is in een handomdraai klaar!

  • Anna Hilarides

   Hallo Helen,
   Ik heb een vraagje;
   bedoel je met sellerie persen…..soms de selderij knol persen?
   Of bleekselderij ?

   Groet Anna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *