Gezond eten voor een stralende huid

stralende huid

Een stralende huid lijkt voor veel mensen een obsessie. Rimpels, acne en huidaandoeningen zijn in onze optiek een teken van een ongezonde leefstijl. Fanatiek volgt men de nieuwste trends op het gebied van cosmetica en men smeert er flink op los. Toch veronachtzamen veel mensen hun slechte eetgewoonten. Aangezien onze huid een goede indicator is van onze interne gezondheid, lijkt het erop dat veel mensen niet al te gezond zijn van binnen.

Vaak zijn huidaandoeningen het gevolg van een ongezonde leefstijl, maar kunnen het ook uitingen zijn van toxiciteit, minerale onevenwichtigheden, oxidatieve stress en ontstekingsreacties die plaatsvinden in het lichaam. Veel natuurlijke voedselbronnen zijn rijk aan antioxidanten en mineralen die helpen om deze interne spanningen in evenwicht te brengen en een stralende huid te bevorderen.

Het belangrijkste voor een gezonde huid is een voedingspatroon dat rijk is aan (rauwe) groenten en een kleinere hoeveelheid fruit. De groenten en fruit voorzien het lichaam van de belangrijkste voedingsstoffen voor een gezonde huid: water, mineralen, sporenelementen en antioxidanten.

Water is met kop en schouders het belangrijkste wat we dagelijks consumeren. Het vervult in ons lichaam de functie als medium voor alle chemische reacties. Daarnaast helpt het om het lichaam te hydrateren, te reinigen en te zuiveren van giftige en belastende stoffen.

Essentiële voedingsstoffen voor een gezonde huid

De drie belangrijkste mineralen voor een gezonde huid omvatten silica, zink en zwavel. Deze mineralen zijn te vinden in veel soorten plantaardig voedsel. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten zijn zeer belangrijk voor het lichaam om de oxidatieve stress op te vangen en onze organen, dus ook onze huid, te beschermen tegen vrije radicalen. Hier zijn vijf voedingsmiddelen die je lichaam zullen voorzien van de meest essentiële voedingsstoffen voor een gezonde, stralende huid:

Komkommers

Komkommers zijn rijk aan water, vitamine C en silica. Silica is een sporenelement dat essentieel is voor sterk bindweefsel en het heeft een verbazingwekkend positieve invloed op de huidgezondheid.

Een tekort aan silica resulteert dan ook op korte termijn in een verminderde elasticiteit van de huid, waardoor rimpels, een slappe huid en ouderdomsvlekken worden bevorderd.

Zwavelhoudende aminozuren

Rammenas zit propvol water en de zwavelhoudende, essentiële aminozuren cysteïne en methionine. Zwavel staat bekend als een mineraal dat het lichaam helpt te ontgiften. Het bindt zich aan toxische stoffen om deze vervolgens via de ontlasting naar buiten te werken. Radijs staat bekend om het vermogen om leverprocessen te stimuleren die gifstoffen helpen afvoeren en de productie van gal ondersteunen. Daarnaast bevatten radijsjes ook zink, vitamine C, fosfor en B-vitamines die essentieel zijn voor de gezondheid van de huid.

Eieren

en helpt een gezonde huid te bevorderen samen met vitamine A en E, de kritische antioxidanten die de huid helpen beschermen tegen oxidatieve stress.

Kurkuma is het beste huidzuiverende kruid

Het Indiase kruid kurkuma is geweldig voor een stralende huid en een gezond lichaam. Het zit vol met krachtige polyfenole, antioxidante fytochemicaliën, genaamd curcuminoïden. Volgens veel deskundigen hebben deze  curcuminoïden 5-8 maal sterkere antioxidatieve eigenschappen dan vitamine E en andere bekende antioxidanten. Bovendien helpt kurkuma om de huid te reinigen, zuiveren en voeden zodat deze haar elasticiteit kan behouden en helpt het de huid op een natuurlijke manier te beschermen tegen gevaarlijke microben van buitenaf. Kurkuma wordt niet voor niets zo veelvuldig toegepast binnen de Ayurveda. Dit is natuurlijk vanwege de medicinale werking.

Spinazie

Spinazie is zeer rijk aan water, vitamine C, magnesium, foliumzuur en chlorofyl, het stofje dat groene groenten hun groene kleur geeft. Bovendien staat spinazie werkelijk stijf van de antioxidatieve carotenoïden luteïne en zeaxanthine, die de huid krachtige bescherming bieden tegen vrije radicalen en oxidatieve stress.

Tips voor gezonde voeding voor een stralende huid

  1. Drink dagelijks minstens 0,03 liter zuiver en schoon water per kilo lichaamsgewicht;
  2. eet regelmatig een grote salade met rauwe spinazie en gekookte eieren;
  3. snack met radijsjes of voeg deze toe aan je salade;
  4. snijd een komkommer in plakjes en voeg hieraan verdunde appelciderazijn toe met verse kruiden;
  5. voeg kurkuma toe aan hummus, bruine rijst, vleesgerechten en shakes.

Supplementen voor prachtige, jonge huid

Mijn favoriete voedingssupplementen voor een stralendde huid zijn omega 3-vetzuren in combinatie met gamma-linoleenzuur (GLA). Deze vetzuren spelen een essentiële rol bij de vorming van nieuwe en gezonde huidcellen.

Ook een goed vitamine B-complex, aangevuld met vitamine C en E zorgt dat de huid wordt voorzien van de essentiële bouwstoffen voor een jong uiterlijk. Zorg daarnaast voor een proteïnerijk dieet, aangezien de bouwstenen van huid, haar en nagels uit aminozuren zijn opgebouwd. Kom je dus niet aan voldoende proteïne via je voeding, overweeg dan een hoog kwalitatief proteïnesupplement, het liefst een niet-gedenatureerde weiproteïne.

Huidverzorging met natuurcosmetica

Naast gezonde voeding is gezonde huidverzorging van buitenaf natuurlijk minstens zo belangrijk. Als je je huid blijft ‘verzorgen’ met synthetische crèmes, zal dat een belasting voor je huid vormen. Zorg dus dat je gebruik maakt van natuurlijke cosmetica, zonder toegevoegde synthetische ingrediënten.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *