De gezondheidsvoordelen van Acerola

acerola

Acerola is een tropische vrucht die voorkomt in het Caribisch gebied en in het noordelijk deel van Zuid-Amerika tot op hoogtes van 1500 m. De plant wordt tevens gecontroleerd gekweekt in de rest van Zuid-Amerika, Florida, Hawaï en op sommige plekken in Zuidoost-Azië.

acerolaAndere namen voor de Acerola zijn: Barbados kers, West-Indische kers en Cereza. Acerola is een kleine boom of bossige struik die het beste groeit in tropische klimaten en kan slecht tegen kou, vanwege het ondiepe wortelstelsel. De bladeren zijn glanzend groenvarierend van lichtgroen tot donkergroen en in bloei heeft de struik bloesems, vijf kleine roze tot witte bloemblaadjes. De vrucht van de plant, die veel wordt gebruikt bij de vervaardiging van natuurlijke cosmetica, is een helder rood of geel-oranje, kersvormige bes met kleine zaden. De pulp van de vrucht heeft een delicaat zoete geur en smaak, maar is zuur.

Acerola = vitaminebom

Acerola een belangrijke bron van vitamine C in de natuurlijke vorm van ascorbinezuur en bevat 1000-4500 mg per 100 gram eetbare vruchten. Vitamine C is een essentiële voedingsstof die een actieve rol speelt bij de regulering van het immuunsysteem. Vitamine C speelt ook een belangrijke rol bij de synthese van collageen en is een structureel component van bot, huid en bloedvaten. Bij een droge huid is er dan ook vaak sprake van een vitamine C-tekort.  Vitamine C is ook nauw betrokken bij de synthese van chemicaliën in de hersenen en dus betrokken bij stemmingsregulatie. Het vitamine C-gehalte is het hoogst in de minder gerijpte vrucht en na de oogst het percentage van vitamine C kan worden bewaard door het bevriezen van de plant.

Vitamine A is ook een belangrijke voedingsstof in de acerola. In een vrucht zit dezelfde hoeveelheid als in een complete bos wortelen, of ongeveer 3400 tot 12.500 internationale eenheden per 100 g fruit. Vitamine A speelt een belangrijke rol voor de ooggezondheid, normale groei, draagt bij aan de aanmaak van rode bloedcellen en beschermt het immuunsysteem.

De micronutriënten die in mindere mate in acerola worden aangetroffen zijn verschillende B-vitamines, calcium, ijzer, kalium en magnesium. Daarnaast zijn in mindere mate aanwezig: eiwitten, vezels en vetzuren.

De geneeskracht van de acerolabes

acerolaHistorisch gezien is het gebruik van de vrucht vooral gebaseerd op de werking bij een groot aantal kwalen, zoals diarree of ontsteking van de darm. Daarnaast is het een populair alternatief om symptomen van verkoudheid verlichten, vooral vanwege het hoge vitamine C-gehalte. Acerola wordt voornamelijk toegepast binnen het alternatieve circuit, aangezien er weinig wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de ‘geneeskracht’ van acerola.

Acerolasupplementen kopen

Acerola supplementen zijn vaak verkrijgbaar als poederextract of als zuigtabletten. Daarnaast zijn topische crèmeformuleringen bekend die direct op de huid worden aangebracht. Van deze cremes wordt beweerd dat ze de elasticiteit en de collageenproductie te verbeteren.

Zelf gebruik ik deze biologische acerolapoeder. Zeker als je dagelijks acerola door bijvoorbeeld je smoothies doet, kan het aantrekkelijker zijn om direct een wat grotere hoeveelheid acerlorapoeder aan te schaffen.

Klinisch bewijs toont aan dat de vruchten bijzonder hoge hoeveelheden antioxidanten bevatten en daarmee kan dienen als een belangrijke aanvulling op de reguliere voeding.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies