De gezondheidsvoordelen van ananas

gezondheidsvoordelen ananas

De ananas is een tropische plant van de Bromelia-familie, die van oorsprong voorkomt in delen van Zuid-Amerika. Vanwege de vruchten werd de ananas al snel na de verovering van Z-Amerika door de Spanjaarden verspreid over de aarde en op andere plaatsen aangeplant. De ananas heeft een cilindrische tot kegelvormige vorm en kan wel vier kilo wegen.

Voedingswaarde van ananas

Ananas is een rijke bron van belangrijke vitaminen zoals bètacaroteen, vitamine E en mineralen zoals kalium, magnesium, fosfor, ijzer, koper, mangaan, zink en jodium.

Verse ananas is de enige bekende bron van het enzym bromelaïne, dat in talloze studies heeft bewezen waardevol te zijn bij gewrichtspijn, verlichting van artritis, vermindering van ontstekingen, remmen van tumorgroei en verkorting van hersteltijd na inspanning.

Mogelijke gezondheidsvoordelen van ananas

Het consumeren van groenten en fruit van alle soorten wordt al lange tijd geassocieerd met een verlaagd risico van veel lifestyle-gerelateerde gezondheidsproblemen. Vele studies hebben gesuggereerd dat een verhoging van de consumptie van plantaardige voedingsmiddelen, zoals ananas het risico vermindert op obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten, dat het een gezonde uitstraling bevordert bij droge huid en dun haar en meer energie geeft.

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie: Van een hogere inname van fruit (drie of meer porties per dag) is ook aangetoond dat het risico op leeftijdsgebonden maculaire degeneratie vermindert.

Astma preventie: Het risico op de ontwikkeling van astma is ook aanzienlijk lager bij mensen die een hoog gehalte aan bepaalde voedingsstoffen consumeren. Eén van deze voedingsstoffen is bètacaroteen dat wordt gevonden in plantaardige voedingsmiddelen zoals ananas, mango, papaja, abrikozen, broccoli, meloen, pompoen en wortelen.

gezondheidsvoordelen ananasBloeddruk
: Het verhogen van de inname van kalium kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk. Volgens de National Health and Nutrition Examination Survey, voldoet gemiddeld slechts 2% van de volwassenen aan de dagelijkse aanbevolen inname.

Kanker: Als een uitstekende bron van de krachtige antioxidanten vitamine C en vitamine E, kan ananas helpen de vorming van vrije radicalen te voorkomen.

Een flinke inname van alle vezelrijke soorten fruit en groenten wordt geassocieerd met een verlaagd risico op colorectale kanker.

Volgens de American Cancer Society:

“Studies suggereren dat bromelaïne [in ananas] en andere dergelijke enzymen kunnen worden gebruikt bij standaard kankerbehandeling om sommige bijwerkingen (zoals mond- en keelontsteking door bestralingen) te verminderen.”

Genezing en ontsteking: Sommige studies hebben aangetoond dat bromelaïne, het enzym dat veel voorkomt in de vrucht, zwelling en kneuzingen kan verminderen en de genezingstijd en pijn geassocieerd met letsel en chirurgische interventie aanzienlijk kan reduceren. Bromelaïne wordt binnen de alternatieve geneeskunde regelmatig gebruikt voor de behandeling en vermindering van peesontstekingen, verstuikingen, verrekkingen en andere kleine spierverwondingen.

Huid: De antioxidant vitamine C, die in aanzienlijke hoeveelheden voor komt in ananas, kan de huid beschermen voor beschadiging van buitenaf, zoals de zon en milieuvervuiling. Ook voedt ananas de huid van binnenuit en is een waardevolle remedie tegen droge huid, rimpels en herstelt het de algehele huidstructuur. Vitamine C speelt ook een belangrijke rol bij de vorming van collageen, het ondersteuningssysteem van de huid.

Waar wij erg dol op zijn is ananassap, deze koop je bijvoorbeeld in deze webshop van puurenfit.nl

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *