Bessen mania! De gezondste bessen voor beauty

bessen beauty huid

Het is geen geheim meer dat bessen geweldige voeding zijn voor een gezond uiterlijk. Ze zitten boordevol vitaminen, mineralen en bio-actieve stoffen en ondersteunen ons immuunsysteem. De cosmetische industrie speelt hier handig op in door reclame te maken met ‘bessenextracten’ en andere populaire termen.

Als je je een beetje met gezondheid bezighoudt, weet je dat je natuurlijk beter verse bessen kan eten, waarin deze ‘extracten’ in hun natuurlijke matrix voorkomen, waardoor je ook profiteert van alle andere voedingsstoffen die bessen bevatten.

Veel cosmeticaproducten gebruiken deze waardevolle stoffen uit bessen, aangevuld met chemicaliën om rimpels, schade door de zon en ouderdomsvlekken te verminderen, maar in wezen koop je dan een stukje illusie in een potje, want dan kan je beter een doe-het-zelf maskertje nemen, zoals je verderop kunt lezen.

Bessen bestaan voornamelijk uit supergezonde bouwstenen zoals antioxidanten, fytochemicaliën, flavonoïden, carotenoïden, polyfenolen, vitaminen en mineralen. Het zijn deze onderdelen van bessen waarvan bekend is dat deze een gunstige invloed hebben op de gezondheid en op je huid. Veel van deze stoffen hebben een anti-inflammatoire en antioxiderende werking en beschermen tegen vrije radicalen en tegen schadelijke uv-stralen.

Enkele waardevolle stoffen in besjes

Anthocyaan: Is een pigmentstof die behoort tot de flavonoïden en  is verantwoordelijk voor de diepe rode, paarse en blauwe kleuren in veel planten, waaronder bessen en rode kool. Er zijn zo’n 250 soorten anthocyanen bekend. Het is een krachtige antioxidant die helpt schade door vrije radicalen aan de huid te verminderen. Je vindt anthocyanen onder andere in bramen, bosbessen, veenbessen, frambozen en aardbeien.

Ellaginezuur: Is een krachtige antioxidant die de huid beschermt tegen beschadiging door de zon en belemmert de vorming van het enzym collagenase dat collageen afbreekt in de huid. Deze combinatie vormt een één-tweetje tegen rimpels. Ellaginezuur zit in bramen, veenbessen, frambozen en aardbeien.

Essentiële vetzuren: Essentiële vetzuren zijn een cruciaal element voor de algemene gezondheid. Ze kunnen de hydratatie en gladheid van de huid verbeteren en de ontstekingsgevoeligheid verminderen. Je vindt ze in açaíbessen en in de zaadoliën van bramen, bosbessen, veenbessen en aardbeien.

Vitamine C: Is een sterke antioxidant die de huid beschermt tegen vrije radicalen. Vitamine C biedt de huid sterke bescherming tegen schadelijke uv-stralen. Vitamine C zit in bramen, bosbessen, veenbessen, vlierbessen, gojibessen, frambozen en aardbeien.

Doe-het-zelf met bessen

Als je je niet helemaal suf aan bessen wilt eten, ofschoon ze zo lekker en gezond zijn, kan je de bessen ook fijnstampen in een vijzel. Net zoals ze vroeger veelvuldig werden gebruikt voor beautytoepassingen, breng je de ‘jam’ aan op je gezicht en laat dat lekker even inwerken op de huid.

Anti-aging masker: Stamp een handvol frambozen fijn en voeg een eetlepel honing toe. Meng deze door elkaar en breng het gezichtsmasker aan. Laat dit 15 tot 20 minuten intrekken en spoel het af met lauw water. Dep vervolgens de huid droog.

Cranberry gezichtsscrub: Meng een vork 5 eetlepels maïsmeel, 2 eetlepels vers gemalen cranberries, 1 eetlepel karnemelk en 2 theelepels honing. Masseer het mengsel ongeveer 2 tot 3 minuten in op je gezicht en hals en spoel het af met lauw water.

Verzorgend bramen gezichtsmasker: Vermaal twee handen met bramen en breng de jam aan op het gezicht. Laat dit 10 minuten tot een kwartier intrekken en spoel dit af met lauw water. Dep de huid droog en verzorg het gezicht met een verzorgende creme of olie.

Zoals je ziet heb je voor een natuurlijke schoonheid absoluut geen drogisterijcosmetica nodig, die je huid alleen maar uitput. Het is veel effectiever en gezonder om je huid te voorzien van natuurlijke voedingsstoffen. Het is niet voor niets dat natuurvolkeren de natuur al eeuwen aanspreken voor beautyverzorging, in de vorm van rozenbottelmaskers, shea butter en kefirmaskers.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies