Gebruik jij giftige cosmetica?

giftige cosmetica

Dagelijks omringen we ons met giftige cosmetica, variërend van deodorant met nanodeeltjes en aluminium, tot hippe mascara die lood bevat. Dit blog dient om je inzicht te geven in hoeveel giftige cosmetica je dagelijks gebruikt. Voor die giftige cosmetica zijn er steeds meer natuurlijke alternatieven die niet die synthetische bestanddelen bevatten.

Bewustwording omtrent giftige cosmetica

giftige cosmetica

Het doel van dit blog is om inzicht te geven in wat deze giftige cosmetica precies voor impact hebben op de gezondheid. Misschien staan er voor jou eye-openers in, misschien ook niet. Wellicht kun je dit blog delen met mensen die zich er nog niet van bewust zijn. Ik zal eerst ingaan op wat de giftige cosmetica op onze huid doet. In het blog De ergste stoffen in cosmetica ga ik meer in op specifieke stoffen.

Onze huid is een orgaan

De huid is het grootste menselijke orgaan. En in feite is de huid “een eliminatief kanaal verantwoordelijk voor een kwart van de dagelijkse ontgifting van het lichaam.” Wat we aanraken gaat rechtstreeks naar onze bloedsomloop. Dit betekent dat de lotion die we smeren, de zeep die we gebruiken en de lippenstift die we op hebben, allemaal in ons lichaam eindigen.

Elke keer dat je vloeibare zeep gebruikt om je handen wassen, je shampoo op je hoofdhuid wrijft of parfum sprayt in je hals, absorbeert de huid het product als een spons. Wetenschappers geloven zelfs dat de huid tot 60% absorbeert van alles wat je erop smeert en zo in de bloedbaan terecht komt. Het is niet voor niets dat veel medicatie via de huid wordt aangebracht en transdermaal wordt opgenomen door het lichaam.

Effecten van giftige cosmetica

Ons lichaam kan een hoop hebben en is tot op zekere hoogte in staat zichzelf te detoxen. Wanneer ons immuunsysteem de overbelasting van te veel giftige cosmetica niet meer aankan, worden de in vet oplosbare chemicaliën opgeslagen in ons vetweefsel en duurt het maanden of zelfs jaren voor deze toxines het lichaam verlaten. Een teveel aan toxische stoffen kan de gezondheid negatief beïnvloeden en een zware aanslag vormen op bijvoorbeeld de lever en nieren, de ontgiftingsfabrieken van ons lichaam.

Chemische cosmetica zoals zonnebrandcrème

Ironisch genoeg, het smeersel dat moet zorgen voor bescherming tegen de zon veroorzaakt in feite meer kwaad dan goed. Veel zonnebrandmiddelen bevatten bijvoorbeeld oxybenzone, en dit wordt gekoppeld aan hormonale verstoring en potentiële celbeschadiging met mogelijk huidkanker tot gevolg. Kijk bovendien uit voor zonnebrandmiddelen met benzofenon, PABA, Avobenzon, Homosalaat en ethoxycinnmate.

Vele zonnebrandmiddelen zijn ronduit giftige cosmetica die voorkomen dat de zonnestralen doordringen in de huid, zodat de productie van vitamine D, die juist van vitaal belang is voor onze gezondheid, in onvoldoende mate wordt aangemaakt.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *