Eet of drink nooit glucose-fructosestroop bij huidklachten

glucose-fructosestroop

Glucose-fructosestroop, ook wel HFCS of high fructose corn syrup genoemd, is een maisstroop, die door behandeling met enzymatische processen een bijzonder hoog fructosegehalte bevat. Door deze behandeling is de chemische samenstelling zodanig veranderd, dat het een veel zoetere smaak heeft dan sacharose of glucose, en bovendien veel goedkoper is. Het wordt geproduceerd in verschillende concentraties, zoals  HCFS90 en HCFS55 en HCFS42, met respectievelijk 90% fructose en 10% glucose, 55% fructose en 45% glucose en 42% fructose en 58% glucose.

Er woedt, met name in de VS waar glucose-fructosestroop al in veel meer voeding zit verwerkt, een razend debat over of de voordelen wel opwegen tegen de nadelen. Glucose-fructosestroop (HFCS) verhoogt de triglyceride niveaus en jaagt de cholesterol omhoog.

Sinds de grootschalige introductie in  1977 wordt glucose-fructosestroop in steeds meer voedingswaren verwerkt. De fabrikanten ontdekten dat HFCS niet alleen goedkoper was om te produceren dan zoetstoffen uit sucrose, het was tevens zoeter en doordat het een gestandaardiseerd product was, altijd tegen een vaste en lage prijs beschikbaar.

Gezondheidsrisico’s glucose-fructosesiroop

De gezondheidsrisico’s van glucose-fructosestroop zijn vooral het gevolg van de grote hoeveelheid fructose. De bloedsuikerspiegel vliegt werkelijk omhoog door de glycemische index en bovendien veroorzaakt de glucose-fructosestroop leptine resistentie, wat betekent je sneller geneigd bent door te eten. Het is dan ook niet vreemd dat leptine resistentie vaak gepaard gaat met insuline resistentie, het voorstadium voor diabetes type 2.

Aandoeningen die rechtstreeks te wijten zijn aan een hoge inname van glucose-fructosestroop zijn:

 • Diabetes type 2
 • Obesitas
 • Metabool syndroom

De voedingsindustrie weet nog altijd de schijn op te houden dat het allemaal wel meevalt met de ernst van de impact op onze gezondheid In feite is glucose-fructosestroop een goedje dat uit vrijwel uitsluitend enkelvoudige suikers bestaat die zeer snel gemetaboliseerd worden en de insulinespiegels ernstig verstoren.

De voorstanders van glucose-fructosestroop zullen aanhalen dat we fructose, ook wel vruchtensuiker, dagelijks binnen krijgen met onze gezonde fruitjes en dat dat geen enkel probleem oplevert voor onze gezondheid. Maar ja, met een paar vruchten per dag zal je geen enorme hoeveelheden fructose binnenkrijgen.

De meeste frisdranken bevatten aanzienlijke hoeveelheden glucose-fructosestroop, maar dat zijn zeker niet de enige bronnen. Deze gevaarlijke zoetstof is ook verwerkt in veel bewerkte voedingsmiddelen en vruchtensappen. Het is dus wel nodig om een fervent etikettenlezer te worden als je je gezondheid hoog in het vaandel hebt.

Bronnen van glucose-fructosestroop

Glucose-fructosestroop zit in schrikbarend veel producten. Zeker als je consequent etiketten leest, weet je dat deze ultrazoete stof ook wordt gebruikt in producten waarvan je het niet verwacht. De producten waar glucose-fructosestroop het meest in wordt verwerkt zijn:

 • Frisdranken en vruchtensappen
 • Brood en crackers
 • Koek, cake, gebak & banketproducten
 • IJsproducten
 • Zuivelproducten, zoals toetjes
 • Snackrepen, zoals Mars, Snickers etc. maar ook mueslirepen en notenrepen
 • Broodbeleg
 • Kant-en-klaarmaaltijden

Waarom glucose-fructosestroop schadelijk is voor je gezondheid

Het is duidelijk dat fructose veel gevaarlijker is dan andere vormen van suiker en dit is voornamelijk te wijten aan het feit dat het lichaam fructose anders metaboliseert. Bij de metabolisatie wordt de lever aanzienlijk belast. Dat is de reden waarom fructose is een hepatotoxin – een stof die de toxisch is voor de lever. De metabole afvalproducten na de verwerking van glucose-fructosestroop zijn onder andere een grote hoeveelheid van urinezuur, een belangrijke veroorzaker van gewrichtsklachten.

De meeste experts zijn ervan overtuigd dat fructose de primaire oorzaak is van niet-alcoholische vervetting van de lever, die kan leiden tot leverfalen. De verhoogde niveaus van urinezuur worden niet alleen in verband gebracht met pijnlijke en stijve gewrichten, maar ook met hart- en nierziekten.

Interessant is dat het verband tussen fructose, urinezuur, hypertensie, insulineresistentie en nierziekten een goede indicatie is voor de toxiciteit van fructose.

De desastreuse invloed glucose-fructosestroop op de huid

Glucose-fructosestroop heeft niet alleen een vernietigende invloed op de inwendige organen, ook de huid moet het ontgelden. Natuurlijk staat de huid onder invloed van die inwendige organen, waardoor een slecht functioneren zeker zijn weerslag heeft op de kwaliteit van de huid.

Glucose-fructosestroop heeft echter ook een directe invloed op de huid. Suikers in zijn algemeen hebben een sterk ontstekingsbevorderende werking op het lichaam, dus ook op de huid. Hiermee daalt de weerstand tegen pathogenen enorm, waardoor huidklachten als acne, rosacea, psoriasis en andere klachten eenvoudig de kop kunnen opsteken. Ook candida, een schimmelinfectie die suiker als voornaamste brandstof heeft, heeft met een voedingspatroon rijk aan glucose-fructosestroop, een rijke voedingsbodem.

Daarnaast is er vaak sprake van glycatie. Bij een hoge bloedsuikerspiegel, zeker een die bij insulineresistentie niet meer eenvoudig wordt gestabiliseerd door de insuline uit de alvleesklier, wordt het ontstaan van AGE’s nog eens versterkt. Bovendien is het glycatie-effect bij fructose nog sterker dan bij glucose.

Glycatie heeft een zeer sterk verouderend effect op weefsels, met name de tere huid. Ook is er een grotere kans op aderverkalking, waardoor de bloedvaten in verminderde mate in staat zijn de huid van voldoende voedingsstoffen te voorzien.

Concluderend kan je stellen dat glucose-fructosestroop een regelrechte aanslag vormt op de gezondheid. Elke minimale hoeveelheid fructose zorgt voor een verouderend effect op het lichaam, niet alleen op de organen, maar op alle weefsels. Sceptici mogen natuurlijk zeggen wat ze ervan vinden en schermen met wetenschappelijke stukken. Ikzelf kies liever voor de ervaringen die ik in de dagelijkse praktijk op doe: die spreken voor zich! Eliminatie van suikers en witmeel geeft al heel snel verbetering bij huidklachten. Een stabiele bloedsuiker is van enorm belang voor een gezonde huid.

Bekijk alle artikelen over natuurlijke huidverzorging

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies