Glutathion, de anti-aging antioxidant

glutathion

Glutathion wordt ook wel de moeder van de antioxidanten genoemd. Deze belangrijke molecule komt voor in vrijwel elke cel in ons lichaam en zorgt ervoor dat we gezond blijven en beschermt ons tegen neurodegeneratieve ziekten. Sommige artsen noemen glutathion dé oplossing tegen veroudering, kanker, hart- en vaatziekten, dementie en meer aandoeningen die bij het ouder worden de kop opsteken. Daarnaast zou het waardevol zijn bij autisme en om de ziekte van Alzheimer te behandelen.

Glutathion is een heel simpel molecuul dat van nature door het lichaam wordt geproduceerd. Het is een zogenaamde tripeptide, wat betekent dat het is opgebouwd uit drie aminozuren: cysteïne, glycine en glutamine. Glutathion is de krachtigste antioxidant in het lichaam en beschermt ons tegen oxidatieve stress van vrije radicalen en giftige stoffen zoals zware metalen.

De kracht van glutathion is dat het onderdeel cysteïne zwavel bevat. Zwavel is van essentieel belang bij het ontgiftingsproces in het lichaam. Het heeft het vermogen om zware metalen aan zich te binden en deze via de natuurlijk weg het lichaam te laten verlaten.

Kort samengevat: wat doet glutathion? 

 • Beschermt tegen vrije radicalen;
 • Het recyclet andere antioxidanten zoals vitamine C, vitamine E, alfa-liponzuur en het co-enzym Q10 en maakt deze opnieuw bruikbaar;
 • Gaat slijmvorming in de longen tegen;
 • Biedt bescherming tegen virussen;
 • Ondersteunt het immuunsysteem;
 • Beschermt het zenuwstelsel tegen oxidatieve stress;
 • Ontdoet het lichaam van toxische stoffen, zoals zware metalen, pesticiden, herbiciden etc.

Symptomen tekort glutathion

Vanaf de leeftijd van 40 jaar daalt de spiegel in het lichaam. De hoogste concentratie blijft behouden in de levercellen. Toxische stoffen, met name kwik, zijn in staat de hoeveelheid glutathion drastisch te laten afnemen. De productie van kan worden gestimuleerd door acetylcysteïne in te nemen. Een tekort wordt geassocieerd met:

 • Leeftijdgerelateerde degeneratieve ziekten zoals Alzheimer en Parkinson;
 • Coronaire en auto-immuunziekten
 • Artritis, astma en andere ontstekingen
 • Kanker
 • Mitochondriale dysfunctie
 • Spierzwakte en vermoeidheid

Een tekort kan worden veroorzaakt door inname van paracetamol, alcoholgebruik en blootstelling aan giftige stoffen en zware metalen.

Wat zijn bronnen van glutathion?

Door te kiezen voor bepaalde voedselbronnen kan de productie in het lichaam worden gestimuleerd. Het gaat dan met name om pure, onbewerkte voeding. De beste voedingsmiddelen die de aanmaak van glutathion bevorderen zijn:

Biologische koffie: een gemiddelde consumptie van koffie (2-4 koppen per dag), van gebrande of ongebrande koffie, is de beste bron van glutathion. Het verhoogt de plasmaconcentratie met 16%.1

Weiproteïne: Wei-eiwit van hoge kwaliteit is de beste bron. Het moet koud geperst wei-eiwit zijn, afkomstig van grasgevoerde koeien en vrij zijn van hormonen, chemicaliën en suiker. Een hoge kwaliteit wei-eiwit omvat de belangrijkste aminozuren voor de productie van glutathion en bevat glutamylcysteïne, dat het lichaam helpt bij de omzetting van deze aminozuren in glutathion.

Rauwe melkproducten, rauwe eieren en vlees: Hoge niveaus van glutathion zijn te vinden in vers, ongekookt vlees en rauwe melk. In de bewerkte varianten van deze voedingsmiddelen is de hoeveelheid echter te verwaarlozen.

Verse groenten en fruit: Zijn een uitstekende bron van cysteïne, maar eenmaal gekookt bevatten ze nog maar heel weinig. Spinazie, boerenkool, asperges, walnoten, avocado, pompoen, aardappels, bloemkool, broccoli, tomaten en knoflook zijn prima bronnen. Curcumine uit kurkuma is ook een uitstekende stof voor de verhoging van glutathion.

Het is vooral belangrijk de groenten niet (teveel) te verhitten, aangezien daarmee de basisstoffen voor de productie van glutathion verloren gaan. Varieer ook met rauwe groenten, zodat je zeker weet dat je voldoende binnenkrijgt.

Suppletie

Als je online op zoek gaat naar supplementen met glutathion, zijn er talloze webshops die ze aanbieden. Realiseer je echter wel dat het via een oraal supplement zeer slecht wordt opgenomen en nagenoeg geen effect heeft.(2) Van acetylcysteïne, het kruid mariadistel en melatonine is aangetoond dat deze de spiegels wel wat kunnen verhogen.(2)

Bronnen:

1) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1362956

2) http://www.immune-health-solutions-for-you.com/how-to-raise-glutathione.html

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies