Is gluten voor iedereen slecht?

In de media hoor je het steeds vaker voorbij komen: gluten. Er ontstaat door de verschillende berichtgeving nogal wat verwarring. Enerzijds zegt het Voedingscentrum dat alleen mensen met coeliakie (volledige glutenintolerantie) gluten slecht verdragen, anderzijds blijkt dat zeer veel mensen er een (kleine) intolerantie voor hebben. Deze intolerantie kan zich uiten in een opgeblazen gevoel, een minder goed werkende spijsvertering en vermoeidheidssymptomen.

Wat is gluten nu precies?

Gluten is de naam voor een groep eiwitten die worden aangetroffen in het endosperm (de voedselvoorraad voor kiemen) van granen, zoals tarwe, rogge, haver gerst of spelt, en de producten die hiervan zijn gemaakt. Het eiwit van tarwe bestaat voor 80% uit gluten en is daarmee de voornaamste leverancier. Durum bevat nóg meer.

Er kan een onderverdeling worden gemaakt in twee soorten: glutenines en gliadines. Alleen de gliadines kunnen aanleiding geven tot coeliakie. Granen met weinig tot geen gliadines kunnen dus vaak wel gegeten worden, terwijl ze zeker niet glutenvrij zijn.

Waarvoor wordt gluten gebruikt?

Waarom haalt men de gluten niet volledig uit granen als veel mensen er zo gevoelig voor zijn? Dat is geen slechte vraag. Het is een belangrijk bestanddeel bij de voedselbereiding voor producten die gemaakt zijn met meelproducten. Gluten geven de producten elasticiteit en hoe meer het meel ervan bevat, hoe steviger het wordt. Bij brood bakken krijgt het brood meer volume en is lekker luchtig.

Bovendien zijn gluten een uitstekende vleesvervanger. Ze zuigen gemakkelijk water op (en de smaak daarvan) en worden daardoor veel gebruikt in de vegetarische keuken.

Aandoeningen die aan glutenconsumptie worden gerelateerd 

Coeliakie: mensen met coeliakie hebben een intolerantie voor gliadines (een glutensoort) en dus niet voor gluten in het algemeen. Bij mensen met coeliakie wordt een autoimmuunreactie veroorzaakt door een beschadiging aan de darmvlokken, waardoor de opname van bouwstoffen uit voeding verslechterd. Bij een complete eliminatie van gliadines herstellen de darmvlokken zich weer. Complete genezing bestaat echter niet: het opnieuw eten van gliadines verslechtert de darmfunctie weer.

Depressie: in de medische wereld wordt ook gesuggereerd dat mensen emotiestoornissen hebben en gevoelig zijn voor de opioïde peptiden die afkomstig zijn uit de gedeeltelijk verteerde gluten. Deze peptiden zouden zich in de hersenen binden aan de opioïde receptoren en daarmee een verstorende rol spelen bij emoties.

Ziekte van Dühring: een zeldzame ontstekingsziekte van de huid met een herpesachtig karakter.

Leaky Gut (lekkende darmsyndroom): gluten kunnen het darmslijmvlies beschadigen en de permeabiliteit (doorlaatbaarheid) zodanig vergroten. Bij een leaky gut kunnen onvolledig verteerde voedselresten en gifstoffen de darmwand kunnen passeren en in de bloedbaan terecht kunnen komen. Dit kan het immuunsysteem flink onder druk zetten en de lever overbelasten.

Dan maar gluten vrij eten?

Natuurlijk verschilt de glutentolerantie van persoon tot persoon. Deze tolerantie is vooral afhankelijk van het DPP4 enzym, een enzym dat huist in de villi van de darm en verantwoordelijk is voor de vertering van de taaie gluteneiwitten. Afhankelijk van dit enzym is de een dus gevoeliger dan de ander. Veel mensen voelen direct een weerstand wanneer ze horen dat ze geen of minder deegproducten mogen eten. “Wat geen brood meer?? Wat moet ik dan eten??”

Door slechts een of twee weken glutenvrij te eten, kun je al ervaren wat het met je doet. Bovendien spelen fabrikanten gelukkig steeds meer in op de groeiende vraag naar glutenvrije producten, wat het aanzienlijk gemakkelijker maakt om gluten te laten staan. De basis voor een gezond voedingspatroon blijft natuurlijk altijd om zo puur en onbewerkt mogelijk te eten.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies