Glutenvrij: let op wat voor glutenvrije producten je koopt

Glutenvrij

Glutenvrij wordt door het Voedingscentrum en sceptische wetenschappers op tv ook wel een hype genoemd. Deels ben ik het met ze eens. Plots lijkt iedereen last van gluten te hebben en beginnen mensen al te puffen met hun hand op de buik als ze maar een boterham zien.

Anderzijds is er wel degelijk een enorm deel van de Nederlandse bevolking dat gluten niet goed verdraagt. Dit zijn de mensen met een glutensensitiviteit en dat is overigens iets compleet anders dan coeliakie (glutenallergie), want die groep mensen heeft écht last wanneer ze gluten eten.

Is glutenvrij een hype?

Het feit dat de term ‘glutenvrij’ veelvuldig in actualiteitenprogramma’s opduikt is op zich een prima fenomeen. Veel mensen zeggen geen last te hebben van gluten, maar zijn na een periode van drie weken glutenvrij verbaasd dat ze meer energie hebben, een betere stoelgang hebben en helderder van geest zijn.

Of het een hype is? Nee, ik verwacht van niet. Wellicht is er nu een periode gaande waarin er meer mensen mee bezig zijn, maar uiteindelijk zal hieruit een stroming ontstaan die in ieder geval glutenarm zal blijven eten, aangezien zij  de voordelen van glutenvrij aan den lijve hebben ervaren.

Pas echter wel op met glutenvrije producten!

Door een stijgende vraag naar glutenvrije producten, verandert ook het aanbod in de supermarkt. Fabrikanten spinnen, logisch, maar wat graag garen bij de vraag naar glutenvrij. Gretig worden glutenvrije crackers, glutenvrije pizzabodems en andere producten het supermarktkanaal ingepompt. Wat daarbij opvalt is dat ze altijd het originele product, dus mét gluten, zo dicht mogelijk willen benaderen qua bite, qua vorm, qua kleur etc.

De consequentie die dit met zich meebrengt is dat glutenvrije producten in de regel werkelijk ‘stijf’ staan van de overbodige én gezondheid ondermijnende ingrediënten. Vaak bevatten deze glutenvrije producten zoveel ‘foute’ ingrediënten dat je je af moet vragen of je niet beter het oorspronkelijke product mét gluten kunt nemen.

Wat is het alternatief?

Als je glutenvrij wilt eten, ga dan niet direct op zoek naar alternatieven van voedingsmiddelen die je altijd gewend bent geweest om te eten, want dan kom je uit bij de genoemdelabaratoriumkunstwerkjes. Als je altijd graag pizza’s hebt gegeten en je hebt nu ervaren dat je je fijner voelt zonder gluten, ga dan niet in de supermarkt op zoek naar een glutenvrije pizzabodem. Wanneer je het ingrediëntenlijstje (zie rechts) erop naslaat, zal je begrijpen waarom het verstandiger is om zelf een glutenvrije pizzabodem te maken of toch maar de gluten voor lief moet nemen. Een pizzabodem op basis van boekweitmeel is ook smakelijk en een beter alternatief.

Glutenvrij brood

Brood met kaas of vleeswaren is misschien wel het diepst gewortelde cultuurgoed onder de Nederlandse bevolking. Veel mensen die glutenvrij gaan eten, weten in eerste instantie niet wat ze als alternatief voor brood moeten eten, aangezien dat voor de meesten onder ons altijd de basis van ons eetpatroon heeft gevormd. Ze gaan dan op zoek naar glutenvrij brood en zijn aangewezen op ware huzarenstukjes uit het lab die bol staan van de overbodige ingrediënten en witmelen die de bloedsuiker omhoog jagen.

Anderen gaan op zoek naar speltbrood, want dat zou beter zijn dan tarwe. Deze mensen hebben het niet helemaal begrepen, want spelt bevat net zo goed gluten. Een van de weinige verse broden die wel aan te raden is, is het YAM Desembrood van Ralph Moorman. Dit brood bevat geen gluten en is vrij van troepingrediënten.

Advies? Integreer andere koolhydraten in je voedingspatroon. Maak lekkere haverkoekjes, bak lekker zelf glutenvrije broden, maak boekweitpannenkoeken. En het jodiumtekort waar al die wetenschappers altijd over zeuren als je geen brood meer eet? Dat vul je gewoon aan door witvis, zeekraal en norivellen te eten. Eventueel kan je ook kelptabletten slikken om je jodium mee aan te vullen. Jodium is belangrijk voor een gezonde schildklierfunctie en ondersteunt een goede doorbloeding van de huid.

Conclusie: is glutenvrij volksverlakkerij?

GlutenvrijDe kern van dit blog is de vraag: is glutenvrij volksverlakkerij? Absoluut, bewerkte producten zonder gluten zijn regelrechte misleiding. Deze fabrikanten verkopen een zogenaamd ‘gezond product’ dat inderdaad vrij is van gluten, maar anderzijds bevat het flinke hoeveelheden stoffen die je niet in je lichaam wilt. Als je graag glutenvrij wilt eten, maak dan lekker je eigen broodjes, cakejes of gezonde koekjes. Online zijn er talloze recepten te vinden. Maar ook hier geldt: let op de aanvullende ingrediënten.

De gebrekkige kennis van de meeste mensen omtrent gezonde voeding is een eenvoudige horde die de industrie maar wat graag misbruikt. Glutenvrij is een nieuwe stroming in voedingsland die absoluut zal blijven voortbestaan en gestaag zal groeien. Behoed jezelf echter voor kant-en-klare, glutenvrij producten, want dat is pure volksverlakkerij.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies