Glycatie en AGE’s: de invloed op huidveroudering

Glycatie en de huid AGE's

De term ‘glycatie’ krijgt steeds meer aandacht in de media. En dat verdient het. Glycatie is door ons moderne westerse voedingspatroon namelijk een van de belangrijkste processen die het verouderingsproces versnellen. Niet alleen inwendig, ook de huid heeft enorm te lijden van een voedingspatroon dat rijk is aan glycatieproducten. Hoewel de meeste huidverzorgingsprofessionals de term glycatie wel kennen, is het ook voor de consument belangrijk om te weten hoe je met een anti-aging voedingspatroon huidveroudering kunt voorkomen.

Hoe ontstaat glycatie?

Het is reeds bekend dat overtollige consumptie van suiker kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, maar onderschat hierbij niet de effecten op de huid. Wanneer er te veel suiker aanwezig is in het lichaam, kunnen eiwitmoleculen met suikermoleculen gaan cross-linken. Zodra deze verbinding heeft plaatsgevonden, worden de zogenaamde AGE’s gevormd, advanced glycation end products. Het menselijk lichaam herkent AGE’s niet als normaal en gaat antilichamen aanmaken die ontstekingen veroorzaken in de huid. Als de AGE’s eenmaal zijn gevormd, hebben ze de neiging zich te binden aan de huid, in de richting van collageen en elastine.

Rol AGE’s bij huidveroudering

Naarmate mensen ouder worden, kunnen eiwitten in het lichaam beschadigd raken door AGE’s – een van de belangrijkste factoren bij huidveroudering. Hoe meer suiker je eet, verwerkt of natuurlijk, hoe meer AGE’s er worden geproduceerd. Wanneer het lichaam wordt overspoeld met AGE’s, raakt collageen aangetast. De effecten van de glycatie op celniveau, kan in de huidstructuur kreukvorming, verlies van elasticiteit, stijfheid, versnelde veroudering en een gecompromitteerde barrièrefunctie veroorzaken. Andere aandoeningen zijn een beschadigde microcirculatie en een vertraagde celvernieuwing, maar ook een volumeverlies in het gezicht door herverdeling van vet. Hoewel de ontwikkeling van lijntjes en rimpels normaal is naarmate men ouder wordt, is het opmerkelijk dat naarmate er steeds meer suiker wordt geconsumeerd, dat steeds meer twintigers en dertigers sneller last hebben van huidveroudering, vaak ten gevolge van glycatie.

Glycatie en diabetes

glycatie huid2AGE’s zijn betrokken bij vele verschillende gezondheidsproblemen. De oxidatieve omstandigheden die het gevolg zijn van de vorming van AGE’s kunnen leiden tot Alzheimer, cardiovasculaire aandoeningen en nierfalen. De aanwezige hoeveelheid AGE’s stijgt in bepaalde situaties, waaronder situaties als hyperglycemie en oxidatieve stress of diabetes. Met name diabetici hebben moeite met de verwerking van glucose en hebben ten gevolge van de glycatie vaak een gevoelige huid, met mogelijk neuropathie en sclerodermie tot gevolg.

Het aantal mensen dat wordt gediagnosticeerd met diabetes of pre-diabetes stijgt elk jaar. Interessant is het verband tussen diabetes en huidproblemen. Suikerproducten werken enorm ontstekingsbevorderend en een hoge suikerinname is snel te herkennen aan de vele kleine ontstekingen in de gezichtshuid. Problemen met glycatie zijn dan ook nog eenvoudiger te diagnosticeren wanneer iemand een voedingsdagboek bijhoudt.

Hoe voorkom je glycatie?

Natuurlijk kun je ontzettend veel doen om de effecten van glycatie te verminderen. Een voedingspatroon dat rijk is aan groenten en fruit, en dus aan vitamines en mineralen, een gezonde balans tussen stress en ontspanning en voldoende beweging in de buitenlucht zijn essentieel voor een goede gezondheid, die zich uit in een stralende huid.

  • Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Deze bereik je door snel opneembare suikers te vermijden en langzame koolhydraatbronnen te combineren met vezels, vetten en eiwitten.
  • Er zijn supplementen die het proces van glycatie tegengaan. Voorbeelden zijn alfa-liponzuur, resveratrol, SAM-e en carnosine.
  • Cosmetische producten die schade door glycatie te lijf gaan zijn symptoombestrijding, dus verkies liever een aanpak van de oorzaken en neem je voedingspatroon onder de loep.

Boekentip

anti age dieet

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies