Merk jij het als je bijvoorbeeld tarwe hebt gegeten? Een opgeblazen gevoel, rommelig in je hoofd en moeite met concentreren? Dat kan het inderdaad zo zijn dat je last hebt van een sensitiviteit voor gluten. De kans bestaat echter ook dat je last hebt van de bestrijdingsmiddelen die de boer heeft gebruikt tijdens de kweek van de tarwe.
Bestrijdingsmiddelen bij tarwekweek
De meeste mensen realiseren het zich dit niet, maar voordat de boer tarwe inzaait, wordt vaak de landbouwgrond bespoten met flinke hoeveelheden glyfosaat. Enerzijds gebeurt dit om eventueel onkruid te verdelgen, anderzijds drogen de tarwehalmen sneller uit, waardoor ze eerder kunnen oogsten. Dit betekent dus een verkorte oogstduur en dus geld. Op die manier kunnen ze tijdens een seizoen een extra kweek eruit persen, hetzij over de rug van de gezondheid van de consument.
Wat zijn de gezondheidsgevolgen van glyfosaat?
Als je een beetje het (gezondheids)nieuws hebt gevolgd, dan weet je dat er in de Verenigde Staten het afgelopen jaar diverse rechtszaken zijn aangespannen tegen de bekende producent van glyfosaat. Deze zaken zijn allemaal gewonnen door de slachtoffers die lijden aan kanker en andere ernstige gezondheidsaandoeningen.
Nu betekent het niet direct dat je kanker krijgt of ernstig ziek wordt bij een beetje glyfosaat. Maak je niet druk! Maar let wel op wat je eet, want wanneer je veel tarweproducten eet, zoals pasta, crackers, tarwebrood, witte bolletjes, krentenbollen etc., dan kun je dagelijks een redelijke shot chemicaliën binnenkrijgen die zich kan uiten met vervelende klachtjes die best veel op ADHD-klachten lijken.
De concentratie van glyfosaat wordt gemeten in PPM, ofwel parts per million, wat betekent dat het in slechts minimale concentraties in ons voedsel zit. Toch kan het op de langere termijn flinke gezondheidsklachten teweegbrengen, inclusief een verhoogd risico op kanker.
Hoe kun je glyfosaat vermijden?
Koop bij voorkeur geen tarweproducten. Deze graansoort wordt verreweg het meest gekweekt en gegeten. Je kan kiezen voor biologische tarwe, die wettelijk niet mag worden bespoten met glyfosaat. Ook kun je kiezen voor bijvoorbeeld speltbrood en pasta op basis van bijvoorbeeld maismeel. Let er wel op dat ook die je bloedsuikerspiegel flink omhoog kunnen jagen, waardoor ze alsnog geen gezond alternatief kunnen zijn.
Wanneer je een tijdje geen tarweproducten hebt gegeten en Als je eenmaal bent overgestapt op biologische tarwe, zul je ontdekken dat je ‘glutenklachten’ zijn verdwenen, dan zie je dat het niet de gluten waren waarvan je klachten ondervond, maar de bestrijdingsmiddelen.