Gotu Kola, effectief anti-aging supplement voor de huid

gotu kola

Gotu Kola, ook wel Centella asiatica, Indische waternavel, brahmi, of spadeblad genoemd, is een helende plant die binnen de Ayurvedische geneeskunde al duizenden jaren bekend staat. Binnen de moderne westerse wetenschap maakt deze plant nu een enorme comeback, vooral bij het voorkomen van huidveroudering.

Gotu Kola is rijk aan aminozuren, bètacaroteen, vetzuren en veel krachtige fytochemicaliën. Extracten van Gotu Kola zijn waardevol voor kalmering bij ontsteking, bevorderen een snellere wondgenezing, stimuleren de groei van nieuwe cellen en de aanmaak van collageen en verbeteren de bloeddoorstroming.

De laatste tijd is Goto Kola erg populair geworden door nieuwe onderzoeken naar methoden tegen huidveroudering en wondgenezing. Het kruid blijkt namelijk erg effectief bij huidbehandelingen en verscherpt bovendien de geest.

Wat is de Guto Kola precies?

Het kruid groeit met name in tropische moerasgebieden. De stengels zijn dun en hebben kruipende uitlopers met een groen tot rood-groene kleur. Naarmate de planten groeien verbinden ze elkaar.

Wanneer het kruid in bloei staat hebben de bloemen een wit of roze tot rode kleur, die groeien in kleine, ronde trossen. Het gewas rijpt in drie maanden en de hele plant, met inbegrip van de wortels, wordt handmatig geoogst.

De lange geschiedenis

In de oude Chinese geneeskunde werd Guto Kola al “het wonder onder de levenselixers” genoemd.

In India. de bakermat van de Ayurvedische geneeskunde wordt het al duizenden jaren gebruikt voor geïnfecteerde wonden, syfilis, eczeem, lupus en psoriasis.

Naast voor huidaandoeningen kan het ook worden gebruikt bij de behandeling van diarree, dysintery en typisch vrouwelijke aangelegenheden, zoals menstruatieproblemen en onvruchtbaarheid.

Meestal wordt Gotu Kola gebruikt als drank, waarbij er van de bladeren een thee wordt getrokken. Het werkt dan koortsverlagend, verbetert het geheugen en verlicht depressie en angstklachten. In Thailand wordt het tot op de dag van vandaag als koud drankje gedronken en wordt beschouwd als een anti-aging drank.

Gotu Kola en de wetenschap

gotu kolaDe werking van Guto Kola lijkt vooral waardevol te zijn door de in de plant aanwezige stoffen, de zogenaamde triterpeensaponinen (meer specifiek asiaticoside, brahmoside, brahminoside, madecassoside en madecassic zuur) waarvan is aangetoond dat deze stoffen helpen om wonden te helen, omdat ze  de werking van antioxidanten versterken, de bloedtoevoer verhogen naar zwakkere delen van de huid en deze versterken.

In een studie in 2012 studie werd een Gotu Kola concentraat toegepast op de huid van ratten met open wonden. Het resultaat was dat de bacteriegroei werd geremd, de groei van nieuwe huidcellen werd gestimuleerd en de huid kreeg meer sterkte en veerkracht.

Wetenschappers experimenteren momenteel met de toepassing van Gotu Kola om brandwonden te behandelen, littekens te voorkomen, psoriasis te behandelen en striae te verminderen.

Guto Kola lijkt ook in staat de bloeddoorstroming te stimuleren, zodat het wellicht effectief kan zijn bij de behandeling van spataderen, vermindering van cellulite en het binden van vetcellen onder de huid.

Welke Gotu Kola kies ik?

Gotu Kola wordt in diverse duurdere cosmeticaproducten verwerkt, maar helaas bevatten die producten ook synthetische ingrediënten, die uiteindelijk per saldo meer kwaad doen dan goed. Kies voor de meest pure en natuurlijke cosmetica en gebruik daarnaast Gotu Kola en trek daar thee van. Deze thee kan je drinken en/of lokaal op de huid aanbrengen.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *