Gotu Kola, effectief anti-aging supplement voor de huid

gotu kola

Gotu Kola, ook wel Centella asiatica, Indische waternavel, brahmi, of spadeblad genoemd, is een helende plant die binnen de Ayurvedische geneeskunde al duizenden jaren bekend staat. Binnen de moderne westerse wetenschap maakt deze plant nu een enorme comeback, vooral bij het voorkomen van huidveroudering.

Gotu Kola is rijk aan aminozuren, bètacaroteen, vetzuren en veel krachtige fytochemicaliën. Extracten van Gotu Kola zijn waardevol voor kalmering bij ontsteking, bevorderen een snellere wondgenezing, stimuleren de groei van nieuwe cellen en de aanmaak van collageen en verbeteren de bloeddoorstroming.

De laatste tijd is Goto Kola erg populair geworden door nieuwe onderzoeken naar methoden tegen huidveroudering en wondgenezing. Het kruid blijkt namelijk erg effectief bij huidbehandelingen en verscherpt bovendien de geest.

Wat is Guto Kola?

Gotu kola is een kruid dat met name groeit in tropische moerasgebieden. De stengels zijn dun en hebben kruipende uitlopers met een groen tot rood-groene kleur. Naarmate de planten groeien verbinden ze elkaar waarbij ze een groot netwerk vormen. Wanneer het kruid in bloei staat hebben de bloemen een wit of roze tot rode kleur, die groeien in kleine, ronde trossen. Het gewas rijpt in drie maanden en de hele plant, met inbegrip van de wortels, wordt handmatig geoogst.

Chinese geneeskunde

In de oude Chinese geneeskunde werd Guto Kola al “het wonder onder de levenselixers” genoemd. In India. de bakermat van de Ayurvedische geneeskunde wordt het al duizenden jaren gebruikt voor geïnfecteerde wonden, syfilis, eczeem, lupus en psoriasis. Naast voor huidaandoeningen kan het ook worden gebruikt bij de behandeling van diarree, dysintery en typisch vrouwelijke aangelegenheden, zoals menstruatieproblemen en onvruchtbaarheid.

Meestal wordt Gotu Kola gebruikt als drank, waarbij er van de bladeren een thee wordt getrokken. Het werkt dan koortsverlagend, verbetert het geheugen en verlicht depressie en angstklachten. In Thailand wordt het tot op de dag van vandaag als koud drankje gedronken en wordt beschouwd als een anti-aging drank.

Gotu kola kan striae verminderen

Volgens een onderzoek uit 2013 kan gotu kola de verschijnselen van striae verminderen. De onderzoekers nemen aan dat de terpenoïden in gotu kola de collageenproductie in het lichaam verhogen. Dit kan de vorming van nieuwe striae voorkomen en bestaande striae helpen vermidneren. Hoe te gebruiken: Breng een topische crème met 1 procent gotu kola extract meerdere malen per dag aan op het getroffen gebied.

Bevordering wondgenezing en vermindering littekenvorming

Onderzoekers ontdekten in 2015 dat wondverband met gotu kola helende effecten hadden op meerdere soorten wonden, zoals schone snijwonden, onregelmatige scheuren een stomp voorwerp, en geïnfecteerd weefsel. Hoewel de bevindingen veelbelovend zijn, is verder onderzoek nodig om ze te kunnen bevestigen.

Gotu Kola en de wetenschap

gotu kolaDe werking van Guto Kola lijkt vooral waardevol te zijn door de in de plant aanwezige stoffen, de zogenaamde triterpeensaponinen (meer specifiek asiaticoside, brahmoside, brahminoside, madecassoside en madecassic zuur) waarvan is aangetoond dat deze stoffen helpen om wonden te helen, omdat ze  de werking van antioxidanten versterken, de bloedtoevoer verhogen naar zwakkere delen van de huid en deze versterken.

In een studie in 2012 studie werd een Gotu Kola concentraat toegepast op de huid van ratten met open wonden. Het resultaat was dat de bacteriegroei werd geremd, de groei van nieuwe huidcellen werd gestimuleerd en de huid kreeg meer sterkte en veerkracht.

Wetenschappers experimenteren momenteel met de toepassing van Gotu Kola om brandwonden te behandelen, littekens te voorkomen, psoriasis te behandelen en striae te verminderen.

Guto Kola lijkt ook in staat de bloeddoorstroming te stimuleren, zodat het wellicht effectief kan zijn bij de behandeling van spataderen, vermindering van cellulite en het binden van vetcellen onder de huid.

Welke Gotu Kola kies ik?

Gotu Kola wordt in diverse duurdere cosmeticaproducten verwerkt, maar helaas bevatten die producten ook synthetische ingrediënten, die uiteindelijk per saldo meer kwaad doen dan goed. Kies voor de meest pure en natuurlijke cosmetica en gebruik daarnaast Gotu Kola en trek daar thee van. Deze thee kan je drinken en/of lokaal op de huid aanbrengen.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies