Groeihormoon en anti-aging

groeihormoon anti aging

Groeihormoon, ook wel Human Growth Hormone (HGH) of somatropine genoemd, is een proteïne hormoon van ongeveer 190 aminozuren en wordt in de hypofyse geproduceerd. Groeihormoon is van invloed de groei van cellen, botten, spieren en organen in het lichaam. HGH is één van de vele endocriene hormonen, zoals oestrogeen, progesteron, testosteron, pregnenolone, melatonine en DHEA, en met de leeftijd daalt ook groeihormoon, net als al deze andere hormonen.

Wanneer er sprake is van een groeihormoon deficiëntie, lopen de symptomen uiteen van verlies van spiermassa en kracht, osteoporose, verminderde energie, vermoeidheid, seniliteit, toename van lichaamsvet en overgewicht, verminderde seksuele drift, groter risico op hart- en vaatziekten en een lagere levensverwachting. Kortom, de symptomen van veroudering, dus ook huidveroudering. Groeihormoon is van groot belang vanwege het anti-aging effect, aangezien het van enorme invloed is op de verouderingsprocessen en een beschermende functie vervult van lichaamscellen.

Leeftijd en groeihormoon

De productie van groeihormoon piekt tijdens de adolescentie wanneer een versnelde groei optreedt. Opgroeiende kinderen met een tekort blijven klein, terwijl ze met een teveel zelfs erg lang kunnen worden, tot reusachtig aan toe. De niveaus van groeihormoon beginnen te dalen rond de leeftijd van 45 jaar en tussen de leeftijd van 21 en 61 daalt de groeihormoonspiegel met maar liefst 80%. Op de leeftijd van 60 is de HGH secretie nog slechts 25% van die van een 20-jarige.

De voordelen van groeihormoon

Groeihormoon wordt alleen op doktersrecept verstrekt, maar is ook populair voor recreatief gebruik, met name onder krachtsporters, vanwege de hogere sportprestaties en het anabole effect. Om die reden wordt HGH dan ook veelvuldig in het illegale circuit verhandeld.

Voordelen die zijn vermeld omvatten:

 • Afname vetpercentage;
 • gemiddelde stijging percentage spier- en magerlichaamstructuren;
 • verbeterde huidtextuur resulteert in een jeugdiger uitstraling;
 • minder rimpels;
 • toename van de botdichtheid, omkering van osteoporose;
 • snellere genezing van elk type van verwonding, breuk of wond;
 • sterk verbeterde immuniteit en weerstand tegen infecties;
 • verbeterde hersenfunctie, behoud van het intellect met het ouder worden;
 • verbetering van Alzheimer- en Parkinson-syndromen;
 • verhoogd libido;
 • meer vruchtbaarheid, hogere productie van zaadcellen, vrouwen hebben een grotere kans om zwanger te geraken;
 • verbetering van het algehele lichamelijke en geestelijke welzijn;
 • verbetering van slaapstoornissen, een betere kwaliteit van de slaap;
 • verbeterde inspanningstolerantie;
 • verbeterde mineralenbalans, waardoor onder andere de huid beter wordt voorzien van voedingsstoffen;
 • verbeterde stemming, met minder stress, depressie en vermoeidheid;
 • Betere hart- en nierfunctie.

Veel hormonen, waaronder DHEA en melatonine kunnen de effecten van veroudering vertragen, maar klinische studies suggereren dat de voordelen van groeihormoon veel verder reiken dan andere hormonen.

Groeihormoon en vetverbranding

Groeihormoon verhoogt het rustmetabolisme, wat resulteert in een hogere vetverbranding en een relatief hogere spiermassa.

Huid, haar en nagels

Antioxidanten en hormoonbehandelingen, zoals in de States vaak worden uitgevoerd in verjongingsklinieken kunnen van grote invloed zijn op het behoud van een jeugdige uitstraling, maar alleen groeihormoon ‘pelt’ zo tien jaar ouderdom van je gezicht af. De huid herwint aan dikte, wordt meer elastisch en gehydrateerd en mensen zien er binnen een paar weken aanzienlijk jonger uit. Niet alleen de fijne lijntjes verdwijnen, maar ook de diepere rimpels wijken. Groeihormoon heeft ook een versterkende werking op het haar; het groeit sneller en is dikker van structuur. Nagels worden sterker en cellulitis vermindert aanzienlijk of verdwijnt zelfs.

HGH en seksualiteit

HGH herstelt/verhoogt de seksuele potentie bij mannen, maar ook veel vrouwen melden een toegenomen libido en verhoogd plezier tijdens seks. Bovendien helpt groeihormoon om menstruele en postmenopauzale symptomen te verlichten en vaginale droogheid te verminderen. Volgens veel van de artsen die groeihormoon toedienen aan hun patiënten is het opvallend dat de seksuele voordelen zich gelijkwaardig aandienen bij zowel mannen als vrouwen.

Krachtsport

Groeihormoon verhoogt de prestatieniveaus bij lichaamsbeweging en spieropbouw. De winst is met name te behalen in een verhoogd energieniveau, meer spierkracht en een toegenomen uithoudingsvermogen. Voor de bodybuilders is de spiergroei en het afgenomen vetpercentage een groot bijkomstig voordeel.

Energie en humeur

Groeihormoon is niet in staat om ingesleten gewoontes en patronen te doorbreken of om te keren, maar kan zeker een waardevolle bijdrage leveren aan het humeur, de energie en levenslust. Het verhoogt de concentratie en cognitieve capaciteit, heeft een antidepressieve werking en geeft een gevoel van welzijn.

Groeihormoon en spiergroei

De groei van spieren verloopt via een complex proces waarbij de afgifte en belans van verschillende hormonen heel nauw komt kijken.  De voornaamste rol die hierbij is weggelegd voor groeihormoon is het stimuleren van de lever en andere weefsels om de afscheiding van IGF-I te stimuleren. IGF-I stimuleert de celontwikkeling van kraakbeencellen en resulteert in botgroei.

IGF-I heeft ook de hoofdrol in spiergroei. Het stimuleert zowel de differentiatie en celontwikkeling van myoblasten (spiercellen) en stimuleert de opname van aminozuren en de proteïnesynthese in de spieren.

Bescherming van cellen

Antioxidanten zoals vitamine C, vitamine E en dergelijke kunnen vrije radicalen elimineren en celschade voorkomen. Groeihormoon heeft een vergelijkbare werking. Het activeert de cellulaire afweer, zodat wordt voorkomen dat de vrije radicalen celschade aanrichten. Met andere woorden, het beschermt de (huid)cellen tegen veroudering.

Natuurlijke manieren om groeihormoon HGH te boosten

Vasten

Studies tonen aan dat vasten leidt tot een grote stijging van de HGH-niveaus. Uit een studie bleek dat na 3 dagen vasten de HGH-niveaus met meer dan 300% stegen. Na 1 week vasten waren ze met maar liefst 1.250% gestegen.(r) Natuurlijk is het belangrijk om verantwoord te werk te gaan en niet uit het niets 3 dagen niets te eten om je HGH te boosten. Kies liever voor een manier zoals intermittend fasting, waarbij je op een verantwoorde manier de aanmaak van groeihormoon kunt stimuleren, hetzij met een aanzienlijk lager percentage.

Arginine supplement

Wanneer arginine alleen wordt ingenomen, kan het de HGH productie stimuleren. Hoewel de meeste mensen aminozuren zoals arginine naast lichaamsbeweging gebruiken, tonen verschillende studies weinig of geen verhoging van HGH niveaus aan.(r) Studies hebben echter vastgesteld dat het innemen van arginine alleen, de HGH niveaus aanzienlijk kan verhogen (r,r). Ook andere studies zonder lichaamsbeweging ondersteunen het gebruik van arginine om HGH te stimuleren.

Als je de aanmaak van groeihormoon/HGH wilt stimuleren, dan kan de aanschaf van een L-arginine supplement je daar zeker bij helpen.

Slapen

Tijdens diepe slaap maakt het lichaam groeihormoon aan ter herstel van het lichaam. Een verstoord slaappatroon door bijvoorbeeld ploegendiensten, een actief uitgaansleven of slechte slaapgewoonten kan killing zijn voor je trainingsroutine. Zorg voor rust en regelmaat, zodat je voldoende en kwalitatief slaapt om je groeihormoon productie te optimaliseren.

Training

Strategieën om de productie van groeihormoon met krachttraining te verhogen zijn door je trainingsmethode aan te passen:

 • Matig je trainingsvolume (ongeveer 6 sets) bij matige tot hoge intensiteit
 • Langere Time under Tension (TUT) van 6 seconden per rep is beter dan bijvoorbeeld 2 seconden
 • Opnemen van excentrische en concentrische fasen van oefeningen

Conclusie

Uiteraard zijn de geweldige eigenschappen van groeihormoon vooral toe te schrijven aan hormoontherapie, waarbij geweldige anti-aging resultaten te behalen zijn. De geschetste voordelen zijn dan ook slechts in verminderde mate haalbaar met een supergezonde leefstijl, waarbij je met voeding en training en leefstijl de aanmaak van groeihormoon kan beïnvloeden. Desalniettemin is het zeker de moeite waard hiermee aan de slag te gaan. Voor een hogere spiegel van groeihormoon:

 • Ga meer krachttrainen en doe minder intensief aan cardiotraining
 • Eet minder suikers en snelle koolhydraten (langzame koolhydraten kunnen natuurlijk wel)
 • Slaap voldoende, want groeihormoon maak je het meest aan tijdens je slaap
 • Beperk stress
 • Gebruik supplementen die de productie van HGH stimuleren, zoals arginine, GABA, melatonine, glutamine en ornithine. Doe dit altijd in overleg met een deskundige.

Bekijk alle artikelen over hormonen

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies