Groene thee voor een gezond lichaam

groene thee

Steeds meer mensen zijn op zoek naar een gezonde thee ter vervanging van koffie. Zij komen tot het inzicht dat het stimulerende effect van koffie het stressgevoel sterk verhoogt en daardoor niet bepaald bijdraagt aan een goede gezondheid. Maar wat is nu echt een gezonde thee? Het is groene thee…

De opkomst van groene thee

Groene thee is een gezonde thee soort die de laatste jaren sterk in opkomst is. In Europa en in Noord-Amerika zie je dat het sterk aan populariteit wint als een trendy drankje. Het word heet of koud gedronken, al dan niet in combinatie met natuurlijke smaken. Groene thee is erg gezond, aangezien deze rijk is aan polyfenolen antioxidanten met talloze gezondheidsvoordelen.

Groene, zwarte en Oolong thee maken allemaal deel uit van dezelfde soort, genaamd Camellia sinensis. De verwerking van de bladeren speelt de grootste rol bij de totstandkoming van deze drie verschillende soorten thee. De tijdspanne waarin de soorten worden verwerkt speelt een rol bij de ontwikkeling van de kleur, smaak en voedingswaarde.

Groene thee, een antioxidanten bommetje

Groene thee is de minst bewerkte soort van de drie en is tevens het rijkst in antioxidanten. Gezien de hoge ORAC waarde (Oxygen Radical Absorbency Capacity) mag het met recht het label van ‘gezonde thee’ dragen. Deze thee is rijk aan de polyfenolen, waaronder de catechine epigallocatechin-3-gallaat (EGCG). Met name deze antioxidant worden de vele gezondheidsvoordelen toebedeeld.

ECGC schijnt honderd keer krachtiger te zijn dan vitamine C en vierentwintig maal sterker dan vitamine E. Hierdoor heeft ECGC een enorm vermogen om vrije radicalen onschadelijk te maken en daarmee is groene thee direct een van de sterkste anti-aging middelen die de mens ter beschikking heeft. Bovendien is ECGC één van de weinige unieke antioxidanten die gemuteerde DNA-formaties positief kan beïnvloeden en chronische ziekten kan verlichten.

Groene thee verlaagt het risico op vroegtijdig overlijden

In het Journal of American Medical Association van september 2006 toonde een onderzoek aan dat het drinken van groene thee de kans op overlijden verkleint. Bij het onderzoek van meer dan elf jaar, werden 40.530 volwassenen, variërend in leeftijd van 40-79 in een noordoostelijke provincie van Japan onderzocht. 80% Van deze groep drinkt groene thee en meer dan de helft minstens drie kopjes per dag.

Het risico op overlijden bleek bij degenen die vijf of meer kopjes per dag dronken aanzienlijk lager dan bij de mensen die maar een kopje per dag dronken.

Kanker

Uit een metanalyse van dertien studies die werd gepubliceerd in het vakblad Carcinogenesis bleek dat vrouwen die groene thee drinken 22% minder kans hebben op borstkanker dan vrouwen die geen groene thee drinken.

ECGC in groene thee is bovendien in staat was om de insuline groeifactor-1 (IGF-1) te verlagen, terwijl het tevens het niveau van het IGF-bindende eiwit-3 verhoogt, wat IGF-1 bindt. Dit verlaagt het risico op borst-, long-, darm- en prostaatkanker. Ook remt het de uitzaaiing van kanker.

Een onderzoek uit het blad Cancer Research in 2005 toonde aan dat ECGC het enzym dihydrofolaatreductase (DHFR) remt. Kankercellen hebben zit enzym nodig om te groeien. In feite is deze werking het doel van veel dure kankermedicatie, die bovendien veel giftige stoffen bevat.  Liever een bakkie gezonde thee dus.

Groene thee versterkt het immuunsysteem

groene theeWetenschappers hebben ontdekt dat ECGC het hemagglutinine enzym in het griepvirus blokkeert. Het onderdrukt ook de virale RNA-synthese door de hoofdkenmerken van het virale celmembraan te veranderen.

ECGC is aangetoond dat het pathogene virussen zoals Epstein Barr, herpes simplex en het influenzavirus onderdrukt. Deze thee bevat hoge doses L-theanine waarvan is aangetoond dat het de menselijke gamma-delta T-lymfocyten activeert. Hierdoor worden virussen en andere pathogenen gedood of onschadelijk gemaakt.

Groene thee en cafeïne

Hoewel deze thee cafeïne bevat is dit slechts minder dan de helft van de hoeveelheid die in koffie zit. De hoeveelheid cafeïne is erg afhankelijk van de soort thee en de infusiemethode, net
zoals dit bij koffie het geval is. De L-theanine in Matcha thee bevat een zeldzaam aminozuur dat zorgt voor een staat van ontspanning door op de hersenen in te werken. Hierbij worden, in tegenstelling tot bij koffie, alpha hersengolven gestimuleerd, die tot een ontspannen alertheid leiden. De cafeine in koffie stimuleert de aanmaak van bèta hersengolven, die tot stress en alertheid leiden. Van de ontspannen de alertheid die L-theanine veroorzaakt, wordt al duizenden jaren dankbaar gebruik gemaakt door Japanse monniken.

De beste thee is van biologische oorsprong, aangezien andere soorten vaak sterk zijn bespoten met giftige herbiciden en pesticiden. Horeca en grote bedrijven distribueren vaak thee die commercieel wordt geproduceerd en deze bevatten werkelijk een overvloed aan toxische stoffen, waardoor de thee meer kwaad doet dan goed.

Groene Matcha thee is het summum als het aankomt op gezonde thee. Het wordt op een speciale wijze gekweekt zoals hier wordt beschreven.

Bronnen:

http://health-benefits-of.healthyfoodscience.com/health-benefits-green-tea/

http://fashionsunrise.com/what-are-the-benefits-of-green-tea/

http://www.naturalnews.com/034218_green_tea_flu_season.html

http://www.draxe.com/the-1-beverage-for-anti-aging/

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies