Haarproblemen en haaruitval bij vrouwen: zijn het je hormonen?

haaruitval en haarproblemen oorzaken natuurlijke oplossingen

Een gemiddeld persoon – ongeacht man of vrouw – verliest dagelijks tussen de 50 en 100 haren. Dit is heel normaal. Wanneer je haar dunner wordt en ja soms schrikt van de plukken haar die je uit je hoofdhuid kamt, dan is het tijd om even te inventariseren waar dit aan ligt en wat je eraan kunt doen. Licht haarverlies en haaruitval bij vrouwen, is in veel gevallen namelijk gerelateerd aan de hormonale cyclus en helemaal niet zorgwekkend. Verderop in dit artikel gaan we daar wat dieper op in.

Haaruitval en dunner haar bij vrouwen: mogelijke oorzaken

Met name door het verouderingsproces wordt de woekerende haardos bij zowel mannen als vrouwen geleidelijk dunner naarmate ze ouder worden. Bij jongere mensen die kampen met dunner haar en beginnende kaalheid, ligt er vaak een hormonale oorzaak aan ten grondslag.

Stress

Stress is een veel voorkomende factor die leidt tot droog, breekbaar en dunner haar. Het stresshormoon cortisol speelt hierbij een belangrijke rol. Wanneer we in een voortdurende opgejaagde toestand door het leven gaan, zorgt cortisol dat de beschikbare energie in eerste instantie naar de vitale organen wordt getransporteerd. Dit is het overlevingsmechanisme.

Dit betekent echter dat lichaamsdelen zoals de hoofdhuid, de nagels en andere delen die niet noodzakelijk zijn voor overleving, het even moeten stellen met minder energie en voedingsstoffen.

afbrekend haar oorzaak

Schildklierklachten

Veel mensen hebben zonder dat je zich er bewust van zijn schildklierklachten. Ze kampen met vage klachtjes, zoals een droge huid, vermoeidheid, moeite met afvallen, koude handen en voeten en inderdaad: droog, breekbaar haar en haaruitval.

Bij een gezonde schildklierwerking is de opperhuid en dus ook de hoofdhuid goed doorbloed en worden de haren voorzien van alle benodigde voedingsstoffen. Wanneer de schildklierfunctie is vertraagd, vermindert de doorbloeding en dus moeten de haren het stellen met minder voedingsstoffen, waardoor het haar broos, breekbaar en droog wordt en er haaruitval optreedt.

Slecht voedingspatroon en crashdiëten

Net zoals een benzineauto niet zo lekker loopt op diesel, zo werkt dat ook voor ons lichaam. Een typisch westers dieet is vragen om gezondheidsproblemen: we eten veel teveel koolhydraten, te veel fabrieksvoedsel en als we dan te dik en ongezond worden, dan gaan we lekker een crashdieet volgen om de zaak nog verder over de zeik te helpen.

Niets is er zo funest voor de schildklierwerking als een crashdieet, waarbij je een caloriebeperkt dieet volgt. Daarbij gaat de schildklier in de spaarstand en vertraagt de werking. Zoals je eerder hebt kunnen lezen is een gezonde schildklierwerking juist zo van belang om haaruitval te verminderen of voorkomen.

Hormonale disbalans

De natuurlijke balans tussen oestrogeen, progesteron en testosteron is bij veel mensen verstoord. Vooral vrouwen die de pil slikken, zullen vroeg of laat te maken krijgen met hormonale klachten. Door de pil te slikken, is je oestrogeenspiegel altijd kunstmatig hoog, waardoor je – als je stopt met de pil – vaak te maken krijgt met een cascade aan klachten, een onregelmatige of zelfs uitblijvende menstruatie en het hormoon progesteron is daarbij vaak te laag ten opzichte van de andere hormonen.

Progesteron is nodig om het schildklierhormoon T4 naar T3 om te zetten en speelt ook een rol bij de menstruatie cyclus. Ook stress is van invloed op de progesteronspiegel. Onder invloed van chronische stress maak je meer cortisol aan. Zowel cortisol als progesteron worden gemaakt uit cholesterol dat een bouwstof is voor beide hormonen. Door de verhoogde cortisolproductie, is er minder cholesterol beschikbaar om het prohormoon pregnenolon aan te maken, waaruit progesteron wordt gesynthetiseerd. Een natuurlijk progesteronsupplement kan vaak oplossing bieden.

Haaruitval, haar breekt af of haarverlies: oorzaken

Om een goede diagnose te kunnen stellen, is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen de termen haaruitval en haarverlies. Onder haarverlies verstaan we een lichtere vorm van het verlies van haren. Deze uitval komt vooral door het kammen/borstelen van de haren, wassen, fohnen, krullen en het natuurlijke verloop.

Wanneer je als vrouw last hebt van haaruitval, wil je natuurlijk graag weten wat de oorzaak is. Je verliest dan aanzienlijke hoeveelheden haar, waardoor de haardos snel dunner wordt. Je merkt dit aan plukken haar die achterblijven in je borstel en in het doucheputje. Ook wanneer je je handen door je haar haalt, blijven er plukken haar achter je vingers hangen.

haar breekt af oorzaak

Wanneer er sprake is van flinke haaruitval is dit een signaal dat je op onderzoek moet gaan naar de oorzaak of wellicht meerdere factoren die mogelijk bijdragen aan de haaruitval.

PCOS

PCOS is een hormonale stoornis die klachten kan veroorzaken als geen of een onregelmatige menstruatie, acne, stemmingswisselingen, aankomen in gewicht, overbeharing en haaruitval.
Het testosteronniveau ten opzichte van oestrogeen is hoger waardoor haaruitval bij vrouwen kan ontstaan. Ook hebben vrouwen met PCOS vaker een DHT (dihydrotestosteron). Een verhoogde DHT zorgt ook bij mannen voor een terugtrekkende haarlijn en veroorzaakt ook bij vrouwen voor haarverlies, aangezien het zorgt dat de haarzakjes eerder afsterven.

Alopecia androgenetica

In de geneeskunde wordt gewone kaalheid alopecia andragenetica genoemd. Deze vorm van kaalheid wordt bepaald door erfelijkheid, maar ook andere factoren kunnen een rol spelen, zoals geslacht, ras, leeftijd en de hormoonhuishouding en de daaraan gerelateerde gezondheid.

Alopecia areata

Alopecia areata is een auto-immuunaandoening waarbij de haarfollikels ontstoken raken en de haren afstoten. Hierdoor kunnen lokale kale plekken ontstaan. Er treedt haaruitval op, meestal op de hoofdhuid, maar het komt ook voor op het lichaam.

Haaruitval bij vrouwen: tijdelijk, cyclisch of chronisch?

Voor een diagnose kun je je wenden tot je huisarts, maar ik adviseer je om eerst zelf te inventariseren en te documenteren hoe, wat en wanneer je last hebt van haarverlies. Belangrijk daarbij is op te letten hoeveel haar je verliest en wanneer. Met deze informatie reeds in kaart gebracht, kan je huisarts je waarschijnlijk beter adviseren en helpen om de klachten te verminderen en stoppen. Als je de bovenstaande mogelijke oorzaken hebt doorgelezen, dan zal je opmerken dat een bloedonderzoek veel kan zeggen over je hormonale gesteldheid.

Tijdelijke haarverlies

Wanneer je tijdelijk last hebt van haaruitval of haarverlies kan er sprake zijn van een stressvolle periode in je leven. Ook kan het zijn dat je tijdens een bepaalde periode niet zo gezond hebt gegeten, waardoor je eenvoudigweg een tekort aan belangrijke voedingsstoffen hebt opgebouwd. Door dan een week weer gezond te eten zal het haarverlies al snel verminderen en stoppen.

Cyclische haaruitval bij vrouwen

Cyclische haaruitval bij vrouwen is een heel normaal fenomeen dat synchroon loopt met de menstruatiecyclus. Vóór de menstruatie wordt het haar van nature vetter door de hoge concentraties van de circulerende androgenen (mannelijke hormonen) – met name testosteron. Hierdoor kan het haar er ‘vetter’ uitzien in de aanloop naar je menstruatie.

Tijdens de menstruatie kan de plotselinge daling van het oestrogeen ertoe leiden dat het haar te snel in de uitvalfase komt – wat een veel voorkomende, tijdelijke vorm van haaruitval veroorzaakt die ’telogeen effluvium’ (TE) wordt genoemd. Het haar groeit echter wel weer terug en in feite is er dus niets aan de hand.

Sommige vrouwen merken dat hun hoofdhuid vetter wordt na de ovulatie – daarin zit een waarheid, omdat het lichaam in die periode meer progesteron en testosteron vrijgeeft, wat een overmatige talgproductie kan veroorzaken.

Chronisch haarverlies

Chronische haaruitval kan het gevolg zijn van alle eerder genoemde oorzaken. Zeker wanneer je een langere periode last hebt van haarverlies, adviseer ik je om je leef- en voedingsstijl onder de loep te nemen. Houd daarvoor een dagboek bij. Je kan de keuze maken om hiermee naar een hormoontherapeut (Trainer Hormoonfactor, opgeleid door Ralph Moorman) te gaan of naar je huisarts om de bloedwaarden te laten meten.

Haren tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap hebben vrouwen vrijwel nooit last van haarprblemen. Onder invloed van het overvloedig aanwezige hormoon oestrogeen, is het haar tijdens de zwangerschap gezond, dik en glanzend en valt het nauwelijks uit. Na de bevalling echter, wanneer de hormonen oestrogeen, progesteron en testosteron hun gebruikelijke balans terugvinden, treedt er een periode op waarin weer meer haarverlies voorkomt. Ook dit is een natuurlijk proces waarover je jezelf geen zorgen hoeft te maken, want door gewoon gezond te leven, een goede balans tussen inspanning en ontspanning en voldoende beweging verminder je de klachten. 

Help, mijn haar breekt af. Wat zijn de oorzaken en wat te doen?

Wanneer je droog en breekbaar haar hebt, kan dit verschillende oorzaken hebben. Het kan dat je hoofdhuid is uitgedroogd door shampoo en zeep, waardoor je haren onvoldoende voedingsstoffen krijgen. Ook is het mogelijk dat je last hebt van een vertraagde schildklierfunctie, waardoor de hoofdhuid minder goed doorbloed is, met een voedingsstoffentekort tot gevolg. Daarnaast kan een verkeerd voedingspatroon ten grondslag liggen aan beide genoemde oorzaken van breekbaar haar.

Door de symptomen juist te kunnen interpreteren, kun je de onderliggende oorzaken achterhalen en hierop anticiperen met de juiste maatregelen, zoals bijvoorbeeld een aanpassingen in je voedingspatroon of het gebruik van een andere shampoo. Vaak is het namelijk zo dat de haarklachten zich voordoen in combinatie met andere klachten, die je in eerste instantie niet zo snel met elkaar in verband zou brengen.

De haarproblemen kunnen een symptoom op zich zijn, maar meestal is er sprake van meerdere symptomen en wordt een patroon herkenbaar. zoals ontharding van het haar, bros haar, vroegtijdig grazen en haaruitval.

Andere haarproblemen: 10 mogelijke oorzaken en natuurlijke oplossingen

1.Gebrek aan vitaminen en mineralen

De bouwstoffen voor je haar haal je voornamelijk uit de voeding die je binnenkrijgt. Deze micronutriënten zijn soms van directe invloed (bouwstoffen voor het haar) en soms van indirecte invloed (stoffen waaruit bijvoorbeeld hormonen worden gesynthetiseerd, die van invloed zijn het haar).

Voor gezond haar is een heel scala aan vitamines en mineralen nodig en een klein tekort kan al leiden tot haaruitval of broos, breekbaar haar. Ook onze organen hebben een grote behoefte aan vitamines en mineralen, aangezien deze nodig zijn voor het afbreken van het voedsel in de bouwstenen voor het haar en de synthese van de stoffen om het haar op te kunnen bouwen.

Als voorbeeld: een gebrek aan vitamine B12 kan vroegtijdig grijs worden veroorzaken en een tekort aan vitamine C kan het haar een droog en dof uiterlijk geven. Op die manier kunnen andere vitamines, zoals vitamine A, B, D en E, en mineralen zoals magnesium, zink, koper en selenium van groot belang zijn voor een mooie volle en glanzende haardos.

Oplossing: Om het lichaam optimaal te voorzien van al deze voedingsstoffen, is het belangrijk een kwalitatief en zeer gevarieerd  dieet aan te houden. Dit voedingspatroon moet hiervoor bestaan uit kleurrijke groenten, groene bladgroenten, verse kruiden, wilde vis en een variatie aan dierlijke producten, zoals zuivel, eieren en vlees.

Houd het zelf maar eens in de gaten. Het is natuurlijk belangrijk dat je je lichaam leert kennen. Bepaalde veranderingen in je voedingspatroon leveren je bijvoorbeeld broze nagels op, of je krijgt van die witte vlekjes op je nagelbedden. Ook kan het dat je steeds kampt met koude vingers en voeten. Dit zijn allemaal signalen dat je lichaam behoefte heeft aan specifieke voedingsstoffen.

2. Gebrek aan eiwitten

Een gebrek aan eiwitten in de voornaamste oorzaak van haarproblemen, maar ook van de huid. Een maagzuurtekort ( maagzuur breekt eiwitten af in aminozuren) kan de oorzaak zijn van een breed scala aan huid- en haarproblemen, aangezien die zijn opgebouwd uit eiwitstructuren.

Keratine is de voornaamste bouwsteen van onze haren. Dit eiwit is van essentieel belang voor de haargroei en moet dan ook absoluut deel uitmaken van je voedingspatroon. Slechte eiwitinname kan bros haar veroorzaken dat bovendien maar langzaam groeit.

Een gebrek aan eiwitten komt veelvuldig voor onder vegetariërs en veganisten. Natuurlijk mag je niet generaliseren, aangezien er in deze groep natuurlijk ook mensen zijn die wel weten hoe ze moeten voorzien in de eiwitten.

Een tekort aan eiwitten kan ook het gevolg zijn van een maagzuurtekort, waardoor eiwitten niet goed worden afgebroken en dus niet goed opneembaar zijn voor het lichaam.

Oplossing: Zorg dagelijks voor voldoende eiwitinname. Daarbij geldt voor mensen die nauwelijks sporten een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van ongeveer 0,8 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht. Mensen die regelmatig sporten hebben een verhoogde behoefte aan eiwitten. Zij hebben ongeveer 1,2 tot wel 1,8 gram per kilo lichaamsgewicht nodig, afhankelijk van de intensiteit waarmee zij sporten. Krachtsporters hebben de hoogste eiwitbehoefte: >1,8 per kilo lichaamsgewicht.

Vul je voedingspatroon aan met biologisch rundvlees, kip/kalkoen, vrije uitloopeieren en zeevis zoals zalm. Ook kan bottenbouillon het lichaam voorzien van de nodige eiwitstructuren voor gezond haar.

Veganisten en vegetariërs kunnen zich wenden tot hoogwaardige eiwitpoeders (erwten- of henneppoeders) als supplement en plantaardige eiwitbronnen zoals noten, bonen en linzen.

3.IJzertekort en haaruitval

Haarproblemen gaan vaak hand in hand met vermoeidheid, duizeligheid en zwakte. Wanneer er sprake is van een ijzertekort, is er ook een tekort aan zuurstof in het bloed om de vitale lichaamsprocessen te ondersteunen. Natuurlijk is dit zuurstoftekort, dat natuurlijk bij vrijwel alle lichaamsprocessen een rol speelt, van invloed op de haargroei.

Een tekort aan ijzer komt voornamelijk voor bij vrouwen en wordt vooral veroorzaakt door zware bloedingen tijdens de menstruatie. Ook kan het worden veroorzaakt door lage ijzerinname met voeding, maagzuurtekort en het lekkende darmsyndroom.

Oplossing: Als je vermoedt dat je een ijzertekort hebt en de bovenstaande oorzaken aanpakt, dan heb je de kern van je haarproblemen te pakken. Je kunt natuurlijk op doktersadvies staalpillen gaan slikken, maar beter is natuurlijk de oorzaken aan te pakken en gewoon gezonder te eten. Toch kan een ijzersupplement op korte termijn verbetering geven van de klachten, zodat je in de tussentijd je voeding en leefstijl op orde kunt krijgen.

De beste voedingsbronnen van ijzer zijn onder andere rood vlees, orgaanvlees zoals lever en vrijeuitloopeieren.

4.Stress en haaruitval

Stress is de meest onderschatte factor die onze gezondheid ondermijnt als een sluipmoordenaar. Met name chronische stress heeft een vernietigende werking op ons lichaam en zorgt dat we snel verouderen. Het is dan ook niet voor niets dat veel ouders over hun kinderen zeggen: “Ze bezorgen me grijze haren”.

Hoewel het ontstaan van grijs haar veelal een genetische aangelegenheid is, geloven sommige onderzoekers dat stress van directe invloed is op het ontstaan van grijze haren.1  Het stresshormoon cortisol is in staat de communicatie te blokkeren met de haarfollikel waardoor de absorptie van melanine absorptie wordt verhindert en dit veroorzaakt dat het haar grijs wordt.

Kortstondige stressfactoren veroorzaken niet dat je plots beschikt over een charmante grijze haardos. Het is de chronische stress die je haren grijs maakt. Deze stress kan het gevolg zijn van medische, levensstijl- of dieetveranderingen. Denk dan bijvoorbeeld aan een ernstige ziekte, relatieproblemen, een grote operatie, levensveranderende gebeurtenissen of veranderende slaappatronen die kunnen leiden tot fysiologische stress.

Oplossing: Stress veroorzaakt vitamine- en mineralentekorten en die hebben zoals we eerder zagen een grote invloed op haarproblemen. Gelukkig kunnen we leren omgaan met stress door onszelf hiervan bewust te worden, onze mentale weerbaarheid te vergroten en alle grote stressoren zoveel mogelijk te elimineren. Ashwagandha is een supplement waaraan ikzelf veel heb gehad in periodes met stress. Dat is dit supplement.

5.Uitdroging als oorzaak van haaruitval

Een tekort aan vocht in ons lichaam heeft een zeer negatieve invloed op onze gezondheid en het is dan ook zorgwekkend dat met name oudere mensen, de groep senioren en bejaarden, moeite hebben om aan de minimale geadviseerde hoeveelheid van anderhalve liter water per dag komen.

Zeker als je nagaat dat voor de meeste mensen anderhalve liter nog aan de schrale kant is, kun je nagaan dat de genoemde groep gezondheidsklachten over zichzelf afroept. Het is dan ook geen verrassing dat deze mensen veelvuldig kampen met haarproblemen, zoals breekbaar haar, vroege kaalheid en bovendien sneller rimpels krijgen.

breekbare haren oorzaken

Onthoud dat de consumptie van dranken zoals alcohol en koffie een diuretische werking hebben en dus vocht afdrijven. Deze tellen dus niet mee om aan die anderhalve liter water te komen.

Oplossing: Hoewel de overheid een dagelijkse minimum hoeveelheid van anderhalve liter water adviseert, geven wij een ander advies. Een crossfitter van 110 kilo heeft natuurlijk een veel grotere vochtbehoefte dan een pubermeisje van 50 kilo. Om die reden adviseren wij om dagelijks minstens 0,03 liter water per kilo lichaamsgewicht te drinken en daarbij vooral goed naar je lichaam te luisteren.

6.Tekort gezonde vetzuren

Op de term ‘vetten’ rust al decennialang een onterecht stigma. Men nam aan dat vet per definitie fout was en dat het een belangrijke oorzaak van kanker was. Tegenwoordig weten we wel beter en zijn we er inmiddels achter dat er een belangrijk onderscheid moet worden gemaakt tussen gezonde vetzuren en ongezonde vetzuren. Het zijn met name de gezonde vetbronnen die uiterst belangrijk zijn voor de productie van hormonen die van invloed zijn op onze huid en ons haar en dus daarmee ook haarproblemen kunnen voorkomen.

Deze gezonde vetten zorgen er voor dat de huid en ons haar vocht kan vasthouden en een gezonde glans krijgt. De belangrijkste vetoplosbare vitaminen A, D, E en K worden beter geabsorbeerd wanneer deze afkomstig zijn uit voedsel dan wanneer je een supplement neemt. Dit komt omdat er in voeding ook de zogenaamde cofactoren aanwezig zijn, de stoffen die zorgen voor een synergetisch effect en de opname bevorderen.

Een tekort aan vet- en vetoplosbare voedingsstoffen gespleten, dof haar en een droge hoofdhuid voorzaken. Zeker wanneer de hoofdhuid niet de juiste ‘voedingsbodem’ vormt voor onze haren, is het een logisch gevolg dat dit haarproblemen veroorzaakt. Lees alles over gezonde en ongezonde vetzuren.

Oplossing: Voeg goede voedingsbronnen toe van essentiële vetten, zoals wilde zalm, roomboter, kokosolie, avocado’s, olijven, olijfolie, noten en zaden.

7. Schildklierklachten en haaruitval

De schildklier is een klein vlindervormig orgaan ter hoogte van het strottenhoofd in de hals. Ondanks de kleine afmetingen, is de schildklier van vitaal belang voor talloze lichaamsfuncties, waaronder de lichaamstemperatuur, een goede stofwisseling en de doorbloeding van de huid. Juist die doorbloeding van de huid is belangrijk om haarproblemen te voorkomen. Een dorre vlakte is natuurlijk geen goede ondergrond om de haren van de juiste bouwstoffen te voorzien.

Een droge huid en droog, dun, zwak en beschadigd haar kunnen worden veroorzaakt door een aandoening die bekend staat als hypothyreoïdie of een vertraagde schildklier. Hierbij is sprake wanneer het orgaan niet in staat is voldoende schildklierhormoon aan te maken.

Oplossing: indien er sprake is van een vertraagde schildklier (zie het blog over de vertraagde schildklier) zorg dan dat je het lichaam voorziet van de juiste voedingsstoffen en vermijd juist de voedingsstoffen die de schildklier vertragen. Eet voedselbronnen met jodium, zoals zeegroenten, witvis en garnalen en daarnaast is het belangrijk om voldoende selenium binnen te krijgen voor een gezonde omzetting van het inactieve T4 schildklierhormoon in de actieve vorm T3. Natuurlijk is de werking van de schildklier aanzienlijk complexer, zoals je in het blog Schildklierhormoon, oorzaken van een lage T3 waarde kunt lezen. Je kan een kwalitatief jodiumsupplement overwegen.

8. Slechte slaap

Slaap is de periode gedurende de dag dat je lichaam zich herstelt. Niet alleen de geest verwerkt de  ervaringen van de dag, ook het lichaam.

Wanneer je slecht slaapt, dus kort of slechts oppervlakkig, is je lichaam dus verminderd in staat te herstellen en dat heeft zijn weerslag op je fysiologische gesteldheid: je veroudert sneller. Deze versnelde veroudering brengt een slappere huid met zich mee en ook haarklachten kunnen de kop opsteken.

Het slaap-waakritme wordt gereguleerd door de hormonen melatonine, waarvan je in slaap valt) en cortisol, waarvan je wakker wordt. Tijdens de slaap zorgt onder andere groeihormoon voor cellulaire regeneratie en reparatie, inclusief je haarcellen.

Een slechte slaapkwaliteit veroorzaakt verstoringen in hormoonniveaus, verhoogt stress en verzwakt het immuunsysteem. Kortom, slechte slaap draagt bij aan haarproblemen door vitamine- en mineraaltekorten en verstoorde hormoonbalansen.

Oplossing: Zorg dat je een goed slaap-waakritme hebt en hoe suf het ook mag klinken: rust, reinheid en regelmaat is de beste manier voor kwalitatieve slaap om je lichaam zich optimaal te kunnen laten regenereren tijdens de slaap.

Sluit ’s avonds bijtijds de telefoon, computer en tv af en zorg overdag voor voldoende zonlicht in je ogen voor een optimale aanmaak van melatonine. Vermijd stressvolle situaties en vooral chronische stress om een verstoorde balans van cortisol te voorkomen.

9. Veroudering

Natuurlijk is veroudering een belangrijke factor bij het ontstaan van haarklachten. Door dalende hormoonniveaus neemt de elasticiteit van het haar af, kleurt het grijs en wordt het broos en breekbaar. Ook de olieproducerende talgkliertjes gaan steeds minder hard werken, waardoor ‘de voedingsbodem verschraalt’.

De meeste mensen hebben wel grijze haren rond de leeftijd van 50, sommigen eerder, anderen later. Hierop zijn natuurlijk alle eerdergenoemde factoren van invloed. Hoeveel stress heb je te verwerken gehad? Hoe gezond heb je altijd gegeten? Was je een feestnummer of zat je altijd maar binnen? Dit zijn allemaal mogelijke oorzaken die kunnen bijdragen aan veroudering en vroegtijdige grijze haren kunnen veroorzaken.

Oplossing: Door een anti-aging leefstijl na te leven, kun je het verouderingsproces flink vertragen. Niet alleen verminder je hiermee de kans op vroege vergrijzing en haarproblemen, ook kun je op een gezonde manier oud worden met zo min mogelijk lichamelijke klachten.

10. Lekkende darm en haarklachten

Een lekkende darm klinkt heel dramatisch en kan dat in een vergevorderd stadium ook echt problematisch zijn. Wat gebeurt er bij een ‘leaky gut’, zoals dit in het Engels heet?

De darmwand is van binnen bekleed met honderdduizenden villi, kleine haartjes die zorgen voor de opname van voedsel. Met name gluten, koezuivel en fabrieksvoedsel hebben een destructieve uitwerking op deze villi. Na een lange periode ontstaat er een verhoogde doorlaatbaarheid van de darmwand. De darm is verminderd in staat voedingsstoffen op te nemen en bovendien komen veel onverteerde voedselresten in de bloedbaan terecht, maar ook stoffen die daar niet horen, zoals synthetische e-nummers en andere lichaamsvreemde stoffen.

Oplossing: Door te kiezen voor een regenboog van groenten en fruit kan de darmfunctionaliteit verbeteren. Ook een tijdelijke (liefst algehele) eliminatie van gluten, suiker en koezuivel kan de darmfunctie herstellen. Zorg voor veel vezelrijke voedingsmiddelen, prebiotica en probiotica zodat er een gunstige omgeving ontstaat voor gezonde darmbacteriën.

Voeding om haaruitval te voorkomen

Ieder mens heeft te maken met het groeien van haar, maar ook haaruitval. Zelfs iemand met een volle haardos verliest zo’n 50-150 haren per dag. Buiten je genetische eigenschappen spelen je hormonen een zeer grote rol in het proces van haargroei. Het supermannelijke hormoon DHT speelt meestal een rol bij haarverlies bij mannen, ook op reeds jonge leeftijd. Denk dan aan de teruglopende haarlijn aan de voorkant of de kale plek op de kruin.

Veel vrouwen merken dat hun haar het mooist glanst en optimaal is ten tijde van de vruchtbare periode en in tijden van zwangerschap. Na de zwangerschapsperiode verliezen ze vaak in korte tijd flink veel haar. Dit proces heet telogene effluvium is een typisch voorbeeld van de rol die hormonen spelen met betrekking tot haaruitval. Dit is overigens een andere aandoening dan alopecia areata, een auto-immuunziekte.

Kies de juiste voeding bij haaruitval

Het kiezen voor de juiste voeding is de beste eerste stap voor iemand die de hormoonbalans wil herstellen. Voeg als eerste voedingsmiddelen toe met een hoge dichtheid van fytonutriënten, dusmet veel antioxidanten, mineralen en sporenelementen, gezonde vetten en eiwitten.

Drie belangrijke voedingsstoffen voor gezond haar zijn silica, zink en biotine (vitamine B8). Deze mineralen zijn te vinden in veel plantaardige en dierlijke voedingsmiddelen. Silica helpt het lichaam vitaminen en mineralen effectiever te absorberen. Het is van cruciaal belang voor gezond haar, zeker  als we ouder worden. Silica wordt voornamelijk gevonden in komkommers, selderij, spruitjes en paprika.

Tekorten aan voedingsstoffen en haaruitval

Een van de meest voorkomende voedingstekorten in onze samenleving is zink. Zink speelt een cruciale rol bij de vorming van belangrijke hormonen en enzymen. Fytinezuur dat afkomstig is uit onze voeding bindt zich aan zink en vermindert daardoor de werkzaamheid in het lichaam.2

Een grote inname van voeding met veel fytinezuur, zoals veel granen, peulvruchten en noten vormt een voorname oorzaak van een zinktekort. Een tekort aan zink heeft een toename tot gevolg van een chemische boodschapper, genaamd Tumor Necrose Factor alfa (TNF-a). TNF-a spoort het immuunsysteem aan om gezond weefsel in het lichaam aan te vallen, zoals bijvoorbeeld de huid of het haar.3  Een voldoende aan zink in het lichaam helpt om gezond haar te behouden, maar zware doses zink kunnen juist weer versnelde haaruitval veroorzaken. Het is dus belangrijk hierin niet te overdrijven wanneer men tot suppletie overgaat.

Biotine en haaruitval

Biotine, ook wel vitamine H(aar) genoemd, wordt voornamelijk afgebroken door een overmatige consumptie van alcohol, geraffineerde voedingsmiddelen en eiwitten, alsmede door langdurig gebruik van antibiotica. Een leefstijl waarin de alcohol rijkelijk vloeit en waarin fabrieksvoeding de basis vormt, zal dus onherroepelijk sneller leiden tot een uitdunnende haardos.

Eiwitten die worden gegeten zonder de dooier vormen een probleem. Deze bevatten het eiwit avidine dat de biotine absorptie remt.4 Veel mensen zijn in de veronderstelling dat een ei zonder de dooier gezonder is, maar dat is dus allerminst waar en kan zelfs leiden tot flinke gezondheidsproblemen, die zich onder andere uiten in haaruitval.

Vertering van eiwitten en gezond haar

Een slechte vertering van eiwitten kan ook een belangrijke factor zijn bij haaruitval. Stress en slechte voeding kan na verloop van tijd een factor zijn, waardoor de maag minder in staat is om maagzuur te produceren. Wanneer dit het geval is, is de PH-waarde in de maag te hoog om eiwitten effectief te kunnen verteren. Met behulp van appelciderazijn en/of spijsverteringsenzymen zoals HCL, in combinatie met een eiwitrijk voedingspatroon, kan drastisch helpen.

Collageen is, samen met keratine, het belangrijkste eiwit dat het haar volume en sterkte geeft. De productie van collageen is afhankelijk van voeding die rijk is aan collageen eiwitten uit onder andere botbouillon en zwavelverbindingen die worden gevonden in uien, kruisbloemige groenten en paddenstoelen. Het is dus van belang voornamelijk voor die voedingsmiddelen te kiezen wanneer er sprake is van haaruitval.

Andere krachtige voedingsstoffen die de gezondheid van het haar ondersteunen, zijn anti-inflammatoire kruiden zoals kurkuma, oregano en gember. Fruit dat weinig suiker bevat en met een hoge nutriëntdichtheid, zoals citroen, limoen, bessen en zure appels, bevatten de belangrijkste antioxidanten en haaruitval voorkomen.

Conclusie

Zoals je ziet zijn er nogal wat factoren van invloed op haarproblemen. Vaak vergt het een complementaire aanpak om de klachten te minimaliseren of op te lossen. Door je voeding en leefstijl kritisch onder de loep te nemen en hiermee aan de slag te gaan, kunnen veel kleine klachtjes als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Hoewel er nog steeds veel mensen zwichten voor gladde marketingpraatjes van shampoofabrikanten, is het verstandiger om je heil te zoeken in de ‘natuurlijke hoek’. Juist daar vind je de methoden om de oorzaken aan te pakken, in plaats van met een shampoo met synthetische ingrediënten alleen maar de symptomen te bestrijden.

Bekijk alle artikelen over huidaandoeningen

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies