Het geeft me altijd zeer veel voldoening om mensen aan de havermout te krijgen. En dat is niet voor niets. Veel mensen zien dit zeer waardevolle graan over het hoofd als superieure voeding. Maar het is niet alleen bijzonder waardevol als voeding, ook voor huidverzorging beschikt haver over bijzondere eigenschappen die heilzaam kunnen zijn bij vele huidklachten.
Havermout als voeding
Havermout is een uitstekend ontbijtgraan en zeker niet alleen als pap. Levensmiddelentechnoloog Ralph Moorman heeft het gebruikt als basis voor zijn YAM Desem Hormoonfactorbrood, je kunt er heerlijke koekjes meer maken, maar havermeel kun je ook gebruiken om heerlijke pannenkoeken mee te bakken. Haver is namelijk enerzijds een goede bron van koolhydraten, maar laat anderzijds de bloedsuikerspiegel niet te snel stijgen. Een uitstekende keuze dus!
Het mooie met havermout is dat het zowel van binnenuit bijzonder voedzaam is voor het lichaam, als van buitenaf. Havermout is namelijk heilzaam voor tal van huidkwalen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld acne, jeuk, eczeem, insectenbeten, droge huid, zwemmerseczeem, zonnebrand of allergische reacties.
7 keer havermout in huidverzorging
1.Acne: Als je als puber al last had van acne, dan druk ik je op het hart dat je destijds graag al had geweten hoe goed havermout is voor je huid. Niet alleen houdt het je bloedsuikerspiegel stabiel, waardoor hormonale acne wordt verminderd, je had het ook op je gezicht kunnen aanbrengen. Waarschijnlijk vervloekte je het destijds om te eten vanwege de niet bepaald lekkere smaak, maarrrrr…je hoeft het niet per se te eten om van te profiteren.
Wanneer je havermout kookt met water en dit tot lauwwarm laat afkoelen, kan je het aanbrengen op je gezichtshuid. Daar laat je het 15 minuten intrekken. Spoel het vervolgens af met lauwwarm water. Deze volkswijsheid is al zo oud als de weg naar Rome.
Havermout neemt overtollig vet en bacteriën op en verwijdert de dode huidcellen. Desgewenst kan je er nog een paar druppeltjes tea trea (ontstekingsremmend) of rauwe honing aan toevoegen voor een nóg grondiger werking.
2. Jeuk: Vrijwel niets is zo vervelend als jeuk. Gekmakend kan het soms zijn. Maal havervlokken in een vijzel tot een fijn poeder. Doe dit in een kaasdoek en bind dat om de kraan van je bad. Zet de kraan aan en knijp regelmatig in de zak. Je kunt de natte zak met havermeel ook rechtstreeks op de jeukende huid aanbrengen.
3. Dode huidcellen: Havermout is bijzonder geschikt om te exfoliëren, ofwel scrubben. Zorg dat je hiervoor fijngemalen havervlokken met lauwwarm water mengt, zodat je een dun papje hebt, dat je over de huid kunt wrijven. Breng hierbij niet teveel druk aan in verband met huidirritatie.
4. Gezichtsreiniger: Maak een heerlijke gezichtsreiniger door havermeel met water te vermengen. Zorg dat de substantie wel goed vloeibaar blijft. De haver bevat van nature saponinen1, waardoor het een natuurlijk vermogen heeft om te schuimen. Meng in een verhouding van 1:2 havermout met water en masseer dit gedurende een minuut in op de vochtige huid. Spoel dit vervolgens af met lauwwarm water.
5. Algemene huidklachten: Havermout leent zich uitstekend om de huid mee te scrubben, maar kan ook prima worden gebruikt om huidklachten me te verminderen. Vermaal twee eetlepels havermout tot poeder en meng dit met een halve theelepel baking soda en voldoende water tot een pasta. Breng deze pasta aan op de aangedane huid en laat dit 10 minuten intrekken. Let op! probeer eerst een klein stukje huid om te testen hoe de huid reageert op de baking soda, want sommige huidtypen zijn hier zeer gevoelig voor.
6. Gestreste huid: Maak eenvoudig een rustgevend en verjongend gezichtsmasker. Meng daarvoor een half kopje heet water met 1/3 kopje havervlokken en laat dat drie minuten wellen. Voeg vervolgens twee eetlepels yoghurt of één eetlepel yoghurt en één honing toe. Smeer dit dun uit over het gezicht en ga 10 minuten lekker ontspannen liggen. Spoel af met lauwwarm water.
7. Droge shampoo: Havermout is een uitstekend middel om de haren droog mee te wassen. Uiteraard hebben grote cosmeticamerken hier ook kennis van, want de waardevolle eigenschappen van havermout worden naar hartenlust uitgebuit. Reken bij dergelijke producten op de volle prijs en de synthetische ingrediënten krijg je op de koop toe. Zelfgemaakte havermout shampoo kost slechts een fractie van een paar cent. Vermaal de havermout tot een poeder en meng dit met een half deel baking soda. Laat dit een minuut of tien de ongewenste geurtjes opnemen en kam je haar grondig uit.
Havermoutbad bij eczeem
Het idee van een bad met havermout doet misschien denken aan een badkuip vol warm ontbijtvoedsel. Een havermoutbad bevat inderdaad havermout en warm water, maar de gebruikte havermout is vermalen tot een fijn poeder dat colloïdale havermout wordt genoemd. Het blijft in het water zweven en zinkt niet naar de bodem. Volgens een studie uit 2012 kan colloïdale havermout de huid beschermen en de jeuk en irritatie van eczeem, maar ook andere jeukende huidklachten, verzachten. Dezelfde studie geeft aan dat colloïdale havermout ook kan fungeren als een buffer om de pH van het huidoppervlak op peil te houden.
Bekijk alle artikelen over natuurlijke huidverzorging