Herxheimer reactie na detoxen met ui onder de voet

detoxen via de voeten

Het was een paar weken geleden dat ik een artikeltje had gelezen over detoxen via de voeten. In het artikel werd gerefereerd aan de Japanse geneeskunde en de Traditionele Chinese Geneeskunde. Volgens die oude filosofieën zijn de voetzolen verbonden met alle lichaamsorganen en ook van positieve invloed op het zenuwstelsel. Hoewel ik bij dergelijke ‘wondermethodes’ sceptisch ben, leek de methode en receptuur niet gericht te zijn op ordinair geld verdienen.

Hoe detoxen via de voeten?

Binnen de traditionele geneeswijzen uit het Oosten is al eeuwenlang bekend dat de voeten, maar ook de handen en de oren, over reflexpunten beschikken die corresponderen met onze organen en onze energetische systemen. Deze uitgangspunten worden onder andere als basis gebruikt binnen therapeutische behandelingen als acupunctuur, acupressuur en shaitsu.

Aangezien de huid zelf ook een ontgiftend orgaan is – het heeft een wisselwerking met onze omgeving, neemt stoffen op, maar stoot deze ook weer af aan de omgeving – is de dunne huid onder de voetzool een uitstekende manier om op een effectieve manier te ontgiften. Met de reflexpunten van de nieren en lever, ook detoxorganen, vertegenwoordigd in het middendeel van de voetzool, kun je via deze plek uitstekend detoxen via de voeten.

Recept om te detoxen via de voeten: ui en knoflook onder de voet

Bij deze methode ga je aan de slag met een een rauwe ui en knoflook die je drenkt in een mengsel. Doorloop het onderstaande proces vlak voordat je ’s avonds naar bed gaat, zodat de kompressen de hele nacht onder je voeten kunnen blijven zitten. Je hebt nodig:

  • eetlepel fijngehakte knoflook
  • eetlepel fijngesnipperde ui
  • half flesje appelciderazijn
  • sokken
  • leukoplast
  • 2 gaaskompressen
  • een steelpannetje

Giet de helft van de appelciderazijn in het steelpannetje en breng dit aan de kook. Voeg de fijngehakte knoflook en ui toe en laat dit mengsel 10 minuten op een laag vuurtje pruttelen. Laat vervolgens alles afkoelen en week de gaaskompressen in de vloeistof.

Leg de natte kompressen in een bakje en neem dat mee naar bed. Vlak voordat je onder de wol kruipt, knijp je de natte kompressen uit tot ze nog vochtig zijn, maar niet meer druppelen. Leg een kompres op je voetzool, waarbij met name het middendeel van de voet, ter hoogte van de voetboog, goed bedekt is. Hier is de huid het dunst en neemt deze de stoffen het best op.

Trek vervolgens een sok hierover aan. Mijn ervaring leert dat wanneer je hierom een stuk plakband of leukoplast draait, dat het kompres beter op zijn plek blijft.

Persoonlijke ervaring met deze detoxmethode

Nadat ik de kompressen op beide voeten had aangebracht met de sokken eroverheen aangetrokken, ben ik gaan slapen. Al snel had ik koude voeten, aangezien mijn voetzolen natuurlijk vochtig waren. Om dat te voorkomen adviseer ik je over je onderste paar sokken een boterhamzakje te trekken en dan nog een paar sokken. Dan krijg je zeker geen koude voeten.’

’s Nachts heb ik niet erg lekker geslapen. Ik voelde me onrustig en had voortdurend een lichte kramp in mijn lever en ook mijn nieren bleken een en ander te verwerken te hebben. De volgende ochtend heb ik de gaaskompressen onder mijn voeten vandaan gehaald en mijn voeten gewassen.

Wat me opviel was dat ik me gedurende de dag vrij energiek voelde, ondanks de slechte nachtrust. Weet niet of het met de detoxerij te maken heeft gehad.

Herxheimer reactie

Ondanks mijn scepsis ten opzichte van dit soort detoxmethodes, is deze ervaring toch wel wat steviger gebleken dan ik had verwacht. Ik heb een toch wel zeer gezonde leefstijl, dus had niet verwacht dat er bij mij heel veel ‘viel op te ruimen’.

De drie ingrediënten staan natuurlijk alle drie bekend als krachtige natuurmiddelen, dus anderzijds had ik een dergelijke reactie, die ook wel de Herxheimer reactie wordt genoemd. Daarbij geeft het lichaam reageert het lichaam op een overdaad  aan gifstoffen die vrijkomen. Bij de reactie is er vaak sprake van griepsymptomen, hoofdpijn, rillingen of misselijkheid.

Conclusie

Krachtige methode om te ontgiften. Onderschat de werking niet. Wil je hiermee experimenteren? Verlaag dan de hoeveelheid ingrediënten tot de helft en kijk eerst hoe je lichaam erop reageert.

Gebruik je medicatie of heb je gezondheidsklachten? Raadpleeg dan eerst een deskundig persoon, zoals bijvoorbeeld een natuurarts. Natuurlijk geldt: doe dit op eigen risico. Dit was mijn persoonlijke ervaring en dat is geen leidraad voor iedereen.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies