Herxheimer reactie na detoxen met ui en knoflook onder de voet

detoxen via de voeten

Het was een paar weken geleden dat ik een artikeltje had gelezen over detoxen via de voeten. In het artikel werd gerefereerd aan de Japanse geneeskunde en de Traditionele Chinese Geneeskunde. Volgens die oude filosofieën zijn de voetzolen verbonden met alle lichaamsorganen en ook van positieve invloed op het zenuwstelsel. Hoewel ik bij dergelijke ‘wondermethodes’ sceptisch ben, leek de methode en receptuur niet gericht te zijn op ordinair geld verdienen.

Hoe detoxen via de voeten?

Binnen de traditionele geneeswijzen uit het Oosten is al eeuwenlang bekend dat de voeten, maar ook de handen en de oren, over reflexpunten beschikken die corresponderen met onze organen en onze energetische systemen. Deze uitgangspunten worden onder andere als basis gebruikt binnen therapeutische behandelingen als acupunctuur, acupressuur en shaitsu.

Aangezien de huid zelf ook een ontgiftend orgaan is, – het heeft een wisselwerking met onze omgeving, neemt stoffen op, maar stoot deze ook weer af aan de omgeving – is de dunne huid onder de voetzool een uitstekende manier om op een effectieve manier te ontgiften. Met de reflexpunten van de nieren en lever, ook detoxorganen, vertegenwoordigd in het middendeel van de voetzool, kun je via deze plek uitstekend detoxen via de voeten.

Knoflook onder voeten detoxen

Recept om te detoxen via de voeten: ui en knoflook onder de voet

Bij deze methode ga je aan de slag met een een rauwe ui en knoflook die je drenkt in een mengsel. Doorloop het onderstaande proces vlak voordat je ’s avonds naar bed gaat, zodat de kompressen de hele nacht onder je voeten kunnen blijven zitten. Je hebt nodig:

  • eetlepel fijngehakte knoflook
  • eetlepel fijngesnipperde ui
  • half flesje appelciderazijn
  • sokken
  • leukoplast
  • 2 gaaskompressen
  • een steelpannetje

Giet de helft van de appelciderazijn in het steelpannetje en breng dit aan de kook. Voeg de fijngehakte knoflook en ui toe en laat dit mengsel 10 minuten op een laag vuurtje pruttelen. Laat vervolgens alles afkoelen en week de gaaskompressen in de vloeistof.

Leg de natte kompressen in een bakje en neem dat mee naar bed. Vlak voordat je onder de wol kruipt, knijp je de natte kompressen uit tot ze nog vochtig zijn, maar niet meer druppelen. Leg een kompres op je voetzool, waarbij met name het middendeel van de voet, ter hoogte van de voetboog, goed bedekt is. Hier is de huid het dunst en neemt deze de stoffen het best op.

Trek vervolgens een sok hierover aan. Mijn ervaring leert dat wanneer je hierom een stuk plakband of leukoplast draait, dat het kompres beter op zijn plek blijft.

Ervaringen met ui en knoflook onder je voeten

Als je knoflook onder je voeten wilt doen, dan adviseer ik je om de volgende tip echt even ter harte te nemen. BEreid je voor op een nacht waarin je niet echt lekker slaapt. Mijn ervaring met knoflook onder de voeten, verliep als volgt:

Nadat ik de kompressen op beide voeten had aangebracht met de sokken eroverheen aangetrokken, ben ik gaan slapen. Al snel had ik koude voeten, aangezien mijn voetzolen natuurlijk vochtig waren. Om dat te voorkomen adviseer ik je over je onderste paar sokken een boterhamzakje te trekken en dan nog een paar sokken. Dan krijg je zeker geen koude voeten.’

’s Nachts heb ik niet erg lekker geslapen. Ik voelde me onrustig en had voortdurend een lichte kramp in mijn lever en ook mijn nieren bleken een en ander te verwerken te hebben. De volgende ochtend heb ik de gaaskompressen onder mijn voeten vandaan gehaald en mijn voeten gewassen.

Wat me opviel was dat ik me gedurende de dag vrij energiek voelde, ondanks de slechte nachtrust. Weet niet of het met de detoxerij te maken heeft gehad, dus dat moet ik in het midden laten.

Werking knoflook en ui in sok

Binnen de Ayurveda worden uien en knoflook erkend als bloedzuiveraars en verwarmende voeding, aangezien ze in lichte mate de lichaamstemperatuur opjagen. Bovendien wordt knoflook gebruikt om verschillende ayurvedische geneesmiddelen te bereiden. De Ayurveda is geen voorstander van overmatig gebruik, omdat de ui een tamasische werking heeft (maakt mensen prikkelbaar) en knoflook rajsisch (verstoorde slaap en uitgeputte energie). Volgens de Ayurveda produceren beide ingrediënten overmatige hitte in het lichaam.

Deze detoxmethode gaat dus tegen de principes van de Ayurveda in, maar kan desondanks wel veilig worden gebruikt. De werking van de ui en knoflook veroorzaakt dus een Herxheimer reactie, waarbij het lichaam ‘in de weerstand’ gaat en zichzelf gaat ongiften. Dit detoxen doet het lichaam door de lichaamstemperatuur te verhogen en de lever en nieren – beide ontgiftingsorganen – aan te sporen hun functies uit te voeren.

Herxheimer reactie

Ondanks mijn scepsis ten opzichte van dit soort detoxmethodes, is deze ervaring toch wel wat steviger gebleken dan ik had verwacht. Ik heb een toch wel zeer gezonde leefstijl, dus had niet verwacht dat er bij mij heel veel ‘viel op te ruimen’.

De drie ingrediënten staan natuurlijk alle drie bekend als krachtige natuurmiddelen, dus anderzijds had ik een dergelijke reactie, die ook wel de Herxheimer reactie wordt genoemd. Daarbij geeft het lichaam reageert het lichaam op een overdaad  aan gifstoffen die vrijkomen. Bij de reactie is er vaak sprake van griepsymptomen, hoofdpijn, rillingen of misselijkheid.

Conclusie

Krachtige methode om te ontgiften. Onderschat de werking zeker niet. Wil je hiermee experimenteren? Verlaag dan de hoeveelheid ingrediënten tot de helft en kijk eerst hoe je lichaam erop reageert.

Gebruik je medicatie of heb je gezondheidsklachten? Raadpleeg dan eerst een deskundig persoon, zoals bijvoorbeeld een natuurarts. Natuurlijk geldt: doe dit op eigen risico. Dit was mijn persoonlijke ervaring en dat is geen leidraad voor iedereen, want elk lichaam reageert anders.

Veelgestelde vragen

Kun je knoflook "proeven" via je voeten?

Ja, je kunt knoflook inderdaad proeven via je voeten. Probeer het maar eens. Wrijf gewoon wat verse knoflook op je voetzolen en wacht een kwartiertje. Binnen 15 minuten of minder proef je de smaak van knoflook in je mond en ruik je het in je adem.

Wat zegt de wetenschap over knoflook onder je voeten?

Wanneer je knoflook snijdt of plet, werkt de mechanische actie als een katalysator, waardoor allicine (de typische knoflookgeur wordt veroorzaakt door de afbraakproducten van allicine) in contact komt met een enzym, aliinase. Alliinase reageert en vormt een nieuwe verbinding, allicine. Allicine dringt vervolgens, samen met enkele andere verbindingen, door de huid heen en komt in de bloedbaan terecht. Net als elke andere chemische stof die ons lichaam binnenkomt, wordt deze vervolgens gemetaboliseerd, voornamelijk in methylallylsulfide, diallylsulfide en diallyldisulfide, drie zwavelverbindingen die verantwoordelijk zijn voor de sterke smaak van knoflook en uien. Deze worden vervolgens gedeeltelijk uitgescheiden via onze longen en huid, de typische “knoflookadem en -lichaamsgeur”.

Het feit dat je knoflook dus kunt proeven wanneer je het onder de voet aanbrengt, laat zien dat de stoffen via de huid worden opgenomen en in het bloedbaan terechtkomen.

Knoflook onder je voeten bij verkoudheid?

Door knoflook onder je voeten aan te brengen bij verkoudheid en griep, stimuleer je het lichaam te transpireren en stimuleer je het immuunsysteem.

Gebruik bij voorkeur verse rauwe knoflook om verkoudheid en griep met knoflook te bestrijden. Je kunt de knoflook zelf kweken in een potje voor het raam. Als je de knoflook koopt, zoek dan naar knoflook die lokaal is geteeld in plaats van in China.

Om de potentie van knoflook bij elk gebruik te verhogen, plet je een teentje en laat je het 10 tot 15 minuten liggen. Het duurt ongeveer een kwartier voordat het enzym alliinase in staat is om alliine om te zetten in allicine, dat verantwoordelijk is voor het aroma en de werking van verse knoflook.

Knoflook beschikt over antimicrobiële en antivirale eigenschappen die onder meer verkoudheid verlichten. Knoflooksupplementen worden op grote schaal gebruikt. Binnen de oosterse geneeskunde is knoflook altijd gezien als een verwarmend element, ofwel het helpt het lichaam om te zweten en zo virussen en bacteriën te doden. Dit is ook een verklaring waarom er in tropische landen enorm veel knoflook wordt gegeten; het helpt het lichaam af te koelen door transpiratie.

Een ui in je sok bij verkoudheid?

Uien in je sokken stoppen klinkt misschien vreemd, maar sommige mensen zweren dat het een remedie is tegen infecties, zoals verkoudheid of griep. Het is al een eeuwenoude methode die zijn werking heeft bewezen, ondaks dat de westerse wetenschap over de werking in het duister tast.

Volgens het volksmiddel hoef je bij een verkoudheid of griep alleen maar een rode of witte ui in plakken te snijden en deze op voetzool te leggen en een paar sokken aan te trekken. Houd de sokken ’s nachts aan terwijl je slaapt.

De oorsprong van de remedie

Het idee om uien op de voetzolen te plaatsen bij verkoudheid en griep, komt voort uit de oude Chinese geneeskundige praktijk van voetreflexologie. De zenuwuiteinden in de voeten staan al duizenden jaren centraal in de oosterse geneeskunde en worden beschouwd als toegangspunten tot de interne organen.

Uien zijn rijk aan zwavelverbindingen. Deze verbindingen zorgen voor de scherpe geur. Volgens de overdracht kunnen deze zwavelverbindingen door de dunne huid op de voetzool eenvoudig in de bloedbaan terechtkomen en in het lichaam bacteriën en virussen doden en het bloed zuiveren.

Wetenschappelijk onderzoek naar werking ui in sok

Er zijn veel studies gedaan naar de oude Chinese praktijk van voetreflexologie, maar niet naar het nut van uien in je sokken of ergens anders op je lichaam. Hoewel er online talloze artikelen staan die vol lof over de werking zijn, is er geen wetenschappelijk bewijs voor de werking.

Natuurlijk weten we dat de wetenschap selectief is en vooral medisch onderzoek doet naar remedies die geld in het laatje brengen voor de industrie. De werking van een ui in je sok is niet buitengewoon sterk en je kan er dus op een veilige manier mee experimenteren. Probeer dus of het voor jou werkt en baseer je mening op je ervaring.

Waarom knoflook onder voeten?

  • Ontgifting: knoflook helpt bij het afvoeren van gifstoffen uit het lichaam. De voetzolen, waar de huid zeer dun is, worden beschouwd als een van de meest poreuze delen van de huid, waardoor stoffen gemakkelijker kunnen worden geabsorbeerd.
  • Ontspanning en kalmering: het plaatsen van knoflook onder de voeten kan helpen bij ontspanning en stressreductie. De geur van knoflook kan ook als kalmerend worden ervaren.
  • Gezondheid van organen en systemen: knoflook onder de voeten kan de gezondheid van verschillende organen en systemen in het lichaam ondersteunen. Elk deel van de voetzool wordt vaak geassocieerd met specifieke organen of lichaamsdelen in reflexologie.

 

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies