Het verband tussen slechte mondhygiëne en hart- en vaatziekten

Slechte tanden, bloedend tandvlees en een slechte mondhygiëne kunnen uiteindelijk hart- en vaatziekten veroorzaken. Dat is een niet mis te verstane stelling, maar ook een mogelijk goede verklaring voor de nog immer stijgende percentages mensen die kampen met cardiovasculaire ziekten. In dit blog leggen we het verband tussen mondhygiëne en hart- en vaatziekten.

Connectie slechte mondhygiëne en vasculaire ziekten

mondhygieneMensen met een slechte mondhygiëne krijgen vaak na verloop van tijd last van tandvlees. Dit is niet alleen het gevolg van een slechte hygiëne, ook de voeding speelt hierbij een belangrijke rol.
Door de hoge suikerconsumptie in ons westers dieet, neemt de ontstekingsgevoeligheid is het lichaam toe, dus ook in de mond. Wanneer men last heeft van ontstoken tandvlees, hebben de meer dan 700 verschillende soorten bacteriën in onze mond toegang tot de bloedbaan. Volgens microbiologen van de Universiteit van Bristol en het Royal College of Surgeons in Ierland verhoogt dit  het risico op een hartaanval aanzienlijk.

De mond is waarschijnlijk een van de meest onhygiënische plekken in het menselijk lichaam. Bij wondjes, zoals die ontstaan bij ontstoken tandvlees of parodontitis, komen de bacteriën terecht in de bloedbaan. In de bloedbaan komen deze bacteriën minuscule fragmenten tegen, bloedplaatjes die zorgen dat het bloed stolt bij een verwonding. De bacteriën hechten zich aan de bloedplaatjes, waardoor deze in de bloedvaten stollen en het bloedvat blokkeren. Dit veroorzaakt een verminderde terugstroom van bloed naar het hart, waardoor het risico op een hartaanval verhoogt.

Behandeling van ontstoken tandvlees

Volgens de reguliere geneeskunde is de enige behandeling voor ontstoken tandvlees agressieve antibiotica, waarbij het risico bestaat dat de bacteriën resistent worden. Ook de goede bacteriën in de mond zullen bezwijken, met het gevolg dat het voedsel minder goed wordt verteerd. De oorzaak, slechte suikerrijke voeding, wordt vaak genegeerd.

“Hart- en vaatziekten zijn de grootste doodsoorzaak in de westerse cultuur. Orale bacteriën zoals Streptococcus gordonii en Streptococcus sanguinis veroorzaken vaak infecties en we weten nu dat bacteriële infecties een grote risicofactor zijn voor hart- en vaatziekten, ” zegt Professor Howard Jenkinson van de Universiteit van Bristol. “Met andere woorden: het maakt niet uit hoe fit, slank of gezond we zijn, het risico op hart- en vaatziekten hebben we voor een groot deel in de hand met onze mondhygiëne.”

De onderzoeken die worden uitgevoerd om dergelijke consequenties te elimineren richten zich vooral op de processen die zich in de bloedbaan voordoen. De oorzaak, het aanpakken van de mondhygiëne, lijkt helaas van ondergeschikt belang. Het lijkt dus logischer eerst te kijken naar hoe een slechte mondhygiëne kan worden aangepakt.

Poets je tanden en verminder het risico op hart- en vaatziekten

Is het dan zo simpel om hart- en vaatziekten te voorkomen en gewoon in je mondhygiëne te investeren? Gewoon je tanden poetsen, dagelijks even flossen, aanvullen met oil pulling? Inderdaad, maar natuurlijk zijn er uitzonderingen. Er zullen altijd mensen zijn die genetisch meer risico op hart- en vaatziekten hebben, maar je kan het risico wel (proberen te) beperken.

Kies voor je mondhygiëne bij voorkeur een natuurlijk product, zonder chemische toevoegingen. Voor steeds meer mensen is tandpasta met fluoride passé en merken met pure, onbewerkte ingrediënten schieten als paddenstoelen uit de grond. Met name de Ringana tandolie is sterk in opkomst, vanwege de uitsluitend pure en verse ingrediënten en de afwezigheid van fluoride in de receptuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *