Hoge cholesterol, oorzaken en oplossingen – Weg met die statines!

hoge cholesterol LDL HDL statines

Als we onze geliefde adviesorganen van de overheid mogen geloven is cholesterol iets slechts en moeten we het koste wat kost vermijden. Dat de cholesterol in onze voeding een bouwstof is van onze geslachtshormonen en een voornaam deel uitmaakt van onze hersenen, wordt voor het gemak terzijde geschoven. Wanneer we last hebben van een hoge cholesterol, adviseert onze huisarts om statines te gebruiken, in plaats van de oorzaken aan te pakken. Het is de wereld op zijn kop!

Cholesterol en vrije radicalen

Het menselijk lichaam produceert dagelijks een grote hoeveelheid cholesterol en het is een van de krachtigste antioxidanten die beschikbaar is voor onze cellen en weefsels.1 Antioxidanten zorgen dat vrije radicalen in onze cellen onschadelijk worden gemaakt. Vrije radicalen zijn erg onstabiel en reageren snel met andere verbindingen in ons lichaam.

Over het algemeen vallen vrije radicalen het dichtstbijzijnde stabiele molecuul aan. Wanneer dit stabiele molecuul wordt ‘aangevallen’, wordt het ook een vrije radicaal en begint een kettingreactie. Deze cascade kan uiteindelijk resulteren in de verstoring van een levende cel. Het is duidelijk dat vrije radicalen onze weefsels beschadigen en dit leidt tot versnelde veroudering en de ontwikkeling van verschillende ziekten.

Omgevingsfactoren zoals vervuiling, straling, sigarettenrook, bestrijdingsmiddelen, zware metalen en synthetische stoffen veroorzaken het ontstaan van vrije radicalen. Normaal gesproken kan het lichaam deze vrije radicalen zelf onschadelijk maken, maar bij een tekort aan antioxidanten lukt dat onvoldoende en ontstaat schade aan de weefsels. Cholesterol is een van de moleculen die het lichaam gebruikt om het lichaam te beschermen tegen deze schadelijke vrije radicalen. Andere bekende antioxidanten zijn vitamine C en vitamine E.

LDL cholesterol en HDL cholesterol

Feiten en fabels over cholesterol
Aanrader om te lezen

Cholesterol wordt onderverdeeld in goede en slechte cholesterol, respectievelijk HDL en LDL. LDL, ook wel het slechte cholesterol genoemd, zorgt voor het transport van cholesterol vanuit de lever naar weefsels die zijn beschadigd door bijvoorbeeld ontstekingen.

HDL cholesterol transporteert cholesterol van de cellen terug naar de lever waar het wordt gerecycled of wordt afgevoerd naar de ontlasting. HDL wordt het gezonde cholesterol genoemd, aangezien het cholesterol afvoert uit de aders.

Even voor de beeldvorming: in een hartslagader van Harry zitten talloze micro-ontstekinkjes ten gevolge van zijn ongezonde leefstijl. Harry is een enorme snoepkont en eet graag bij elke kop koffie een pak koeken leeg. Daarnaast houdt hij niet van groenten en fruit. Door de overmatige suiker- en zetmeelconsumptie, zijn er door zijn hele lichaam kleine ontstekinkjes ontstaan.

De cholesterol die door zijn lever wordt aangemaakt, spoedt zich naar de plekken des onheils om daar de schade aan de weefsels te herstellen die is ontstaan door het tekort aan antioxidanten, vooral vitamine C.

Aangezien het gros van de mensen een ernstig vitamine C-tekort heeft (iets wat altijd wordt ontkend door bijvoorbeeld het Voedingscentrum), is de schade door de vrije radicalen aanzienlijk.

LDL is, onderweg naar de schade aan de weefsels, het doelwit van oxidatie. Deze oxidatie zorgt dat de LDL in de bloedvaten blijft plakken en daar uithardt, waardoor er sprake is van artherosclerose of aderverkalking.

Linus Pauling en dr. Rath: vitamine C tekort veroorzaakt hart- en vaatziekten

Het was de wetenschapper Linus Pauling die in 1980 samen met dr. Rath een onderzoek publiceerde waaruit blijkt dat een chronisch vitamine C-tekort schade veroorzaakt aan het epitheel van de aders.

Als natuurlijke reactie zet het lichaam lipoproteïnen Lp(a) (cholesterol) af op de vaatwanden om deze te herstellen. Na verloop van tijd heeft dit als consequentie dat er een plaque ontstaat op de vaatwanden, waardoor de vaten dichtslibben, verharden en vernauwen.

Het menselijk lichaam is, in tegenstelling tot de meeste dieren, niet in staat zelf vitamine C te produceren. Om onszelf tegen hart- en vaatziekten te beschermen is het dus van groot belang dat we voldoende vitamine C binnenkrijgen. Deze antioxidant speelt dus een cruciale rol bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Lees over liposomale vitamine C, de best opneembare vorm.

Wat leren we van het onderzoek van Pauling en Rath? Niet cholesterol is de primaire oorzaak van aderverkalking en dus hart- en vaatziekten, maar een vitamine C-tekort!2

Wat betekent een hoge cholesterol in het bloed?

Met in het achterhoofd dat cholesterol een krachtige antioxidant is en een vereist onderdeel van het genezingsproces in het lichaam, heeft een hoge cholesterol in het bloed een heel andere betekenis.

Het is inderdaad een voordeel dat ons lichaam van zichzelf een grote hoeveelheid cholesterol op voorraad heeft voor het geval er schade ontstaat aan de weefsels. Bovendien hebben LDL cholesteroldeeltjes het vermogen om toxines in het bloed te absorberen en te neutraliseren, waardoor een ontstekingsreactie wordt voorkomen of verminderd.3,4

Wanneer iemand een ontstekingsreactie heeft, stijgt de cholesterol in het bloed om de schade te herstellen. Als deze missie is volbracht zakt de waarde weer naar normaal. Als er echter voortdurend sprake is van kleine of grotere ontstekingen, geeft de lever constant meer cholesterol af om de schade te herstellen en is er sprake van een chronische hoge cholesterol in het bloed.

Conclusie

Concluderend kun je stellen dat een chronisch hoge cholesterol een duidelijk signaal is dat er iets mis is in het lichaam. De oorzaak hiervan ligt in negen van de tien gevallen in een ongezonde leefstijl, slechte voeding, weinig beweging en veel stress. Deze factoren zijn de voornaamste veroorzakers van ontstekingen.

Het is dan ook waanzin om te geloven dat statines (cholesterolonderdrukkers) een chronische oplossing bieden voor een hoge cholesterol. Sterker nog: ze werken contraproductief, aangezien de schade in het lichaam in nog mindere mate wordt hersteld.

Wat dan wel? Eet puur en onbewerkt, beperk suikers, glucose-fructosesiroop en witmeelproducten, beweeg dagelijks minstens een half uur en zorg voor een gezonde balans tussen rust en inspanning. Hoewel het simplistisch klinkt, is het een waarheid als een koe dat goede voeding, beweging en ontspanning een hoop leed kunnen voorkomen door een hoge cholesterol te voorkomen in plaats van te bestrijden met statines.

Belangrijk: bij medische kwesties kan het in sommige gevallen noodzakelijk zijn om statines te gebruiken. Overleg altijd met de behandelend arts of het verstandig is te stoppen met medicatie!

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies