Natuurlijke behandelingen voor hoofdroos incl. natuurlijk DHZ-recept

Hoofdroos roos natuurlijke behandelingen

Hoofdroos is vervelend en voor sommige mensen lijkt het wel altijd winter, waarbij ze pakken sneeuw op hun schouders meedragen. Natuurlijk is het niet altijd even charmant om met witte schouders rond te open en vaak wenden mensen zich tot de de antiroosshampoos bij de drogist. Wanneer die niet duurzaam blijken te werken, stappen de meeste mensen toch maar naar de huisarts die hen dan een medicinale shampoo voorschrijft. Wanneer jouw schouders ook altijd bedekt zijn met een dik pak sneeuw, lees dan snel verder.

Laten we allereerst eens vaststellen of de vlokken op je schouders wel echt hoofdroos (seborroïsch eczeem) is. De kans is namelijk groot dat je alleen een droge hoofdhuid hebt in plaats van echte hoofdroos, en dan is de behandeling dus anders.

Een droge hoofdhuid ontstaat in de meeste gevallen door een verstoorde vochtbalans, zoals vaak het geval is bij een vertraagde schildklier. Ook kan een verkeerde shampoo met synthetische ingrediënten de oorzaak zijn van een droge hoofdhuid. De ingredienten zijn dan zo agressief dat ze het natuurlijke vetlaagje, de beschermingslaag van de hoofdhuid, beschadigen.

Hoofdroos kan ook worden veroorzaakt door een bepaalde schimmel, de Pityrosporum-schimmel. Wanneer de hoofdhuid alleen droog is, is het absoluut niet verstandig deze te behandelen met anti-roos middelen, dus niet met medicinale noch met natuurlijke. Zorg dus dat je eerst een goede diagnose hebt, alvorens je aan de slag gaat met een natuurlijke behandeling van je hoofdroos. Wees er ook op alert dat je met natuurlijke middelen je gezondheid, in dit geval je hoofdhuid, ook kan schaden.

6 Natuurlijke behandelingen van hoofdroos

1. Spoel je haar met appelciderazijn

Het klinkt vreemd, maar spoelen met appelciderazijn is een uitstekende remedie tegen tal van vervelende kwaaltjes, waaronder hoofdroos. Het richt zich namelijk letterlijk op de wortel van het probleem. Hoofdroos is het resultaat van een te snelle rijping van huidcellen die te snel afsterven en een jeukende huiduitslag veroorzaakt. Appelciderazijn zorgt dat de afschilferende huidcellen worden losgeweekt en voorkomen dat de poriën verstopt raken en gaan irriteren. Een overmatige groei van de Pityrosporum-schimmel kan ook roos veroorzaken en de appelciderazijn heeft een antischimmelwerking.

Het gebruik is erg eenvoudig. Meng één deel appelciderazijn met twee delen warm water en masseer dit in op de hoofdhuid gedurende enkele minuten. Spoel het daarna uit. Het enige nadeel is dat de geur nogal sterk is. Let op: gebruik nooit pure appelciderazijn op de huid!

Herhaal deze wasprocedure een tot twee maal per week tot de klachten afnemen of verdwijnen.

2. Baking soda

Baking soda is superhandig om in huis te hebben. Het werkt uitstekend voor allerlei huis-tuin-en keukenmiddeltjes, maar ook om hoofdroos te bestrijden. Ten eerste exfolieert het de huid zacht en ontdoet het de hoofdhuid van overtollige dode huidcellen. Bovendien doodt het de Pityrosporum-schimmel die de hoofdroos veroorzaakt.

Los een eetlepel baking soda op in een kopje lauw water, eventueel aangevuld met een paar druppels etherische rozemarijnolie, en masseer dit gedurende enkele minuten in op de hoofdhuid. Ervaringen leren dat het haar na het eerste gebruik vrij droog aanvoelt, maar dit herstelt zich snel. Desgewenst kan je het baking soda mengsel mengen met een beetje natuurlijke shampoo. De rozemarijnolie is optioneel. Sommige gebruikers melden dat rozemarijn ook helpt tegen roos en de olie heeft ook een aangename geur. Pas geen pure baking soda toe op de huid, aangezien dit sterke huidirritatie kan veroorzaken! Verdun dit sterk met water!

3. Fenegriek voor zijdezacht haar en een rustige hoofdhuid

Fenegriek heeft voornamelijk bekendheid als keukenspecerij, maar in de badkamer is fenegriek ook prima inzetbaar. Fenegriek is rijk aan aminozuren die het haar voeden en de hoofdhuid tot rust brengen. De extra bonus van fenegriek is de hoge concentratie lecithine, dat sterk verzachtende eigenschappen heeft. Het maakt het haar zachter en sterker.

Om je haar en hoofdhuid te behandelen week je twee eetlepels fenegriekzaden in een kommetje met water. Laat deze een nacht weken. Druk de volgende ochtend met een lepel of de stamper van een vijzel de zaden plat, zodat een pasta ontstaat. Masseer deze pasta in op het haar en hoofdhuid en laat deze een half uur inwerken. Was het haar uit met een milde, natuurlijke shampoo.

4. Zoek de zon op

Waarom zonlicht goed werkt bij hoofdroos is een vraagteken, maar het is waarschijnlijk dat de uv-stralen de aanmaak van vitamine D stimuleren en dat die invloed hierbij een rol speelt. Zorg dat als je de gelegenheid hebt, je dagelijks minstens 15 tot 30 minuten in de zon doorbrengt. Overdrijf hiermee natuurlijk niet, aangezien een overdaad aan uv-stralen de huid juist beschadigt.

5. Eet Gezond

Je wist dat dit advies zou komen. Gezonde voeding is essentieel, ook om hoofdroos te voorkomen. Een gezonde hoofdhuid en gezond haar moeten de beschikking hebben over voldoende voedingsstoffen en gezond eten helpt in elk aspect van je gezondheid.

Het is dan ook niet voor niets dat mensen met een slecht eetpatroon en ongezonde leefstijl veel vatbaarder zijn voor huidaandoeningen, zoals eczeem, rosacea en psoriasis, maar ook voor hoofdroos. Zorg daarom altijd voor ruime variatie in je voeding en zorgt dat deze een goede balans heeft van koolhydraten, eiwitten en vetten (40-40-30). Vermijd suikers en snelle koolhydraten, aangezien die de ontstekingsgevoeligheid in het lichaam en dus ook de hoofdhuid ernstig verhogen.

Eet veel groene bladgroenten, omdat deze bomvol zitten met gezonde voedingsstoffen voor onze huid en haar. Denk dan aan broccoli, boerenkool, andijvie en sla (geen ijsbergsla).

Eet tweemaal per week vis of neem een omega 3-supplement. Omega drie vetzuren hebben een ontstekingsremmende werking en helpen de ernst van de hoofdroos te verminderen.

Eiwitten zijn de voornaamste bouwstoffen voor de huid en het haar. Goede bronnen van eiwitten zijn vis, vlees, eieren, bonen, noten en zaden.

6. Vermijd synthetische cosmetica en medicinale shampoos

Wanneer zich hoofdroos vormt, wenden de meeste mensen zich in eerste instantie tot de drogisterij en gaan op zoek naar zelfhulpmiddeltjes. Een voorbeeld hiervan is de antiroosshampoo van het merk Resdan. Deze Resdan bevat zinkpyrithion, een middel dat ook wordt gebruikt in aangroeiwerende verf. Niet echt een goede reden om dat op je hoofdhuid te smeren, lijkt me.

Een natuurlijke aanpak van hoofdroos is in de meeste gevallen effectiever dan een behandeling met synthetische shampoos, aangezien deze vaak bijwerkingen geven die nog vervelender zijn dan de oorspronkelijke klachten. Bovendien zijn deze middelen erg agressief. In mijn naaste omgeving heb ik gezien dat mensen zeer snel en effectief hun hoofdroos hebben kunnen bestrijden met een natuurlijke behandeling. Soms meldt men dat het haar wat droog wordt, maar met een volledig natuurlijke shampoo  kunnen deze kleine bijverschijnselen prima worden behandeld.

Natuurlijke antiroosshampoo, voordelen incl. dhz-recept

Een zelfgemaakte, natuurlijke antiroosshampoo die nog wérkt ook…? Het lijkt te mooi om waar te zijn, maar het kan!

Niemand wil in verlegenheid worden gebracht door een dik pak sneeuw op beide schouders. De meeste mensen willen een quick fix, die ze het liefst binnen een paar dagen van de hoofdroos afhelpt. Ze vliegen bij de eerste vlokken naar de drogist en komen thuis met een flesje vol agressieve, synthetische troep, dat bovendien geen duurzaam resultaat oplevert.

In dit blog krijg je een instructie voor hoe je een natuurlijke antiroosshampoo zelf kan maken die wél werkt.

Wat is hoofdroos en wat doen de flesjes chemicaliën precies?

Hoofdroos, ook wel bekend als pityriasis capitis of seborroïsch eczeem, beperkt zich meestal tot de hoofdhuid en is een huidaandoening die meestal wordt bestreden met een antiroosshampoo van de drogist, of in zwaardere gevallen van de apotheek.

De antiroosshampoo van Head & Shoulders is veruit de bekendste en de best verkopende antiroosshampoo ter wereld. Resdan is de zwaardere variant, die vroeger alleen op recept verkrijgbaar was, maar tegenwoordig ook in de handverkoop. Waarom is het zo lastig om roos te bestrijden?

Hoe paradoxaal het ook mag lijken, vaak zijn het de haarverzorgingsproducten als shampoo en conditioner die de oorzaak vormen van het probleem. De synthetische ingrediënten, waaronder natriumlaurylsulfaat (SLS) en zinkpyrithion, tasten de natuurlijke beschermingslaag van de hoofdhuid aan. Met name natriumlaurylsulfaat heeft een sterk uitdrogende invloed op de huid.

We weten wel dat we de sterk ruikende commerciële shampoos beter achterwege kunnen laten vanwege de zware belasting die ze vormen op onze gezondheid, maar op de een of andere manier hebben we er toch een vals vertrouwen in dat het oplossing zal bieden.

Het blijft natuurlijk ook verwarrend dat producten met krachtige hormoonverstorende stoffen zo maar in de winkel liggen. Dan móet het toch wel werken…. Nou, niet dus!

Weet je….laat je niet misleiden! Maak gewoon zelf een natuurlijke antiroosshampoo en laat die troep links liggen. Realiseer je wel dat de oorzaken, vaak een vertraagde schildklier of een verstoorde darmfunctie, hiermee niet worden aangepakt, dus een complementaire aanpak werkt het best.

Recept zelfgemaakte natuurlijke antiroosshampoo

Gelukkig zijn de ingrediënten voor dit recept mild van aard, zodat je deze natuurlijke antiroosshampoo zonder zorgen meerdere malen per week kan gebruiken.

Totale bereidingstijd: 10 minuten

Wasbeurten: 15-20 toepassingen

Ingrediënten:

  • 1 blikje bio kokosmelk
  • half kopje vloeibare Castille zeep
  • half kopje gezuiverd water
  • 1 theelepel biologische kokosolie
  • 1 theelepel appelciderazijn
  • 1 theelepel bakpoeder (baking soda)
  • 20 druppels rozemarijn etherische olie
  • 15 druppels tea tree etherische olie
  • 1 eetlepel gemalen fenegriekzaden
  • BPA-vrije dispenser fles

Optioneel kan je er nog kalamijnpoeder aan toevoegen, wanneer er sprake is van erge jeuk.

Bereiding:

Neem een mengkom en een garde. Meng de kokosmelk, gesmolten kokosolie en vloeibare Castille zeep. Voeg vervolgens het water, de appelciderazijn en de baking soda toe en vervolgens de rozemarijn en tea tree olie.

Voeg ten slotte het gemalen fenegriekzaad toe en zorg dat alles wordt gemengd tot een gladde massa. Giet het mengsel in een BPA-vrije dispenserfles.

Waarom deze natuurlijke ingrediënten?

De kokosmelk en kokosolie zorgen voor de nodige voedingsstgoffen voor je haar en hoofdhuid. Hiermee herstel je de zuurgraad en het vetgehalte van je hoofdhuid, zodat deze weer een natuurlijke barrière vormt tegen de omgeving.

Castille zeep is een zachte plantaardige zeep op basis van olijfolie. Daardoor is Castille zeep zo’n beetje de mildste zeep die er is. Tevens is deze zeep biologisch afbreekbaar en niet-toxisch. Hoewel Castille zeep zacht en vettig is, kan het helpen de hoofdhuid te reinigen en te ontdoen van een teveel aan talg.

De appelciderazijn is een wat agressiever ingrediënt, maar wordt voor een groot deel geneutraliseerd door de overige milde ingrediënten. Het is ideaal om schimmels en bacteriën te elimineren, aangezien het krachtige enzymen bevat. De baking soda, ook niet zo mild, kan helpen om de dode huidcellen te verwijderen als exfoliant.

De rozemarijn- en teatree-olie zijn in staat de schimmel, die vaak de hoofdroos veroorzaakt, te elimineren. Beide oliesoorten beschikken over sterke schimmelwerende eigenschappen en ze ruiken nog zeer aangenaam ook.

Fenegriek is van nature rijk aan aminozuren en bevat een hoge concentratie aan lecithine, een natuurlijk verzachtend middel.

Gebruik de natuurlijke antiroosshampoo gewoon zoals je met elke shampoo zou doen. Masseer de shampoo goed in en laat deze even intrekken alvorens je hem weer uitspoelt.

Let op: niet iedereen verdraagt appelciderazijn en baking soda even goed, ook al gaat het hier om minimale hoeveelheden. Probeer dus eerst een klein stukje huid voordat je je hele hoofd ermee in masseert! Gebruik nooit pure appelciderazijn! Lees daarvoor eerst het blog Natuurlijke verzorgingsproducten om mee op te passen. Gebruik deze natuurlijke antiroosshampoo om de andere dag voor het beste resultaat. Schud de fles voor elk gebruik.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies