Hormonale acne: hoe hormonen acne kunnen veroorzaken

Hormonale acne

Waarom krijgen de meeste mensen acne tijdens hun tienerjaren? Waarom krijgen vrouwen altijd meer puistjes tijdens hun maandelijkse periode? Door de opspelende hormonen. Dit zijn namelijk de momenten waarop de hormonen pieken. Maar in tegenstelling tot wat veel mensen denken, is hormonale acne wel degelijk te beïnvloeden.

De vorming van hormonale acne is voornamelijk afhankelijk van twee factoren: de hormonen insuline en de insuline-achtige groeifactor 1 (IGF-1) en hún activiteit is vooral afhankelijk van hetgeen je eet. Daarnaast kan de juiste huidverzorging van buitenaf de schade die wordt veroorzaakt door androgenen (de mannelijke hormonen), de klachten aanzienlijk verzachten.

Ik hoop dat na het lezen van dit blog zult begrijpen hoe hormonale acne zich ontwikkelt en wat je eraan kunt doen.

De vorming van hormonale acne

Om de rol van de hormonen te kunnen begrijpen, doorlopen we eerst de stappen bij de vorming van de acne. Zo krijg je beter inzicht in welke stappen worden beïnvloed door hormonen en welke niet.

Een overmatige talgproductie is misschien wel het belangrijkste kenmerk en oorzaak van acne. Talg, wat de huid mooi vettig maakt, wordt geproduceerd door de talgklieren in de huid. Deze talgproductie vindt plaats onder invloed van het hormoon testosteron. Bij een verhoogde testosteronspiegel kan deze productie echter buitensporig worden.

Een belangrijk kenmerk van acne is een verstopping van het haarzakje (follikel) door dode huidcellen, de zogenaamde keratinocyten. Dit zijn de meest voorkomende cellen in de buitenste laag van de opperhuid. In een gezonde huid sterven ze af en worden ze door de huid afgescheiden. Bij een huid die gevoelig is voor acne, raakt dit proces verstoord om twee redenen:

 • Een overmatige groei van huidcellen.
 • Een aandoening die bekend staat als hyperkeratinisatie, een verhoorning van de huid. Keratine is een eiwit dat deze cellen met elkaar verbindt, en wanneer je een teveel aan keratine hebt, worden de bindingen tussen deze cellen sterker. Dus wanneer deze cellen sterven, is de kans groter dat ze aan elkaar kleven en de haarzakjes verstoppen, met ontsteking tot gevolg.

Het is logisch de oorzaak van dit proces in de hormonen te zoeken. Het is bekend dat hormonen de groei van huidcellen versnellen en dus zorgen voor een grotere afscheiding van dode huidcellen. Onderzoekers vermoeden dat hormonen de aanmaak van keratine versnellen en dus de afscheiding van dode huidcellen belemmeren.

Het haarkanaaltje dat wordt geblokkeerd door de kleverige talg en dode huidcellen, begint te zwellen doordat steeds meer dode huidcellen het haarzakje vullen. Het zuurstofniveau daalt in de geblokkeerde porie, wat een ideale omgeving creëert voor de Propionibacterium acnes bacteriën om te gedijen.

Het gevolg is een ontsteking, wanneer het immuunsysteem reageert op de bacteriën in de getroffen poriën.  Acne patiënten reageren duidelijk sterker op de Propionibacterium acnes bacteriën dan mensen met een gezonde huid. Het is dan ook aannemelijk dat dit wordt gereguleerd door de hormonen, zeker bij mannen.

Om het samen te vatten: hormonen beïnvloeden de voornaamste oorzaken van acne:

 • de talgproductie
 • de celgroei van de huid
 • de afscheiding en ontsteking

Het beklaagdenbankje: insuline, IGF-1 en de androgene hormonen

Nu we begrijpen hoe acne wordt gevormd, laten we eens kijken wélke hormonen precies van primaire invloed zijn.

 • Insuline is het opslaghormoon (onder andere). Het transporteert glucose (suiker) en aminozuren (eiwitten) in ons bloed naar de cellen. Het eten van koolhydraten en eiwitten veroorzaakt een stijging van de insulinewaarde in het bloed.
 • Insuline-achtige groeifactor 1 (IGF-1) is een groeihormonen. Dit hormoon werkt hand in hand met insuline, zodat op elk moment dat de hoeveelheid insuline toeneemt, ook IGF-1 toeneemt.
 • Androgenen zijn de mannelijke geslachtshormonen, waarvan testosteron de meest bekende is. Andere hormonen die relevant zijn voor de ontwikkeling van hormonale acne zijn dihydrotestosteron (DHT) en dehydroepiandrosterone (DHEAS).

Hoe gaat dit in zijn werk?

Insuline en IGF-1: Hoewel het twee aparte hormonen zijn, werken ze nauw samen. Daarom nemen we ze als duo onder de loep. Er lijkt altijd een verband te zijn tussen acne en de IGF-1 spiegel in het bloed. Ook bij insulineresistentie (wanneer men veel suikers eet, is de alvleesklier verminderd in staat insuline aan te maken) reageren de cellen verminderd op insuline en moet de alvleesklier meer insuline produceren om dit te compenseren. En meer insuline betekent natuurlijk ook meer IGF-1.

IGF-1 stimuleert de groei van sebocyten (talgklieren) en daarmee de talgproductie. Ook maakt het de huid gevoeliger voor de invloed van androgenen en wordt de synthese van androgenen in de testes en de eierstokken gestimuleerd. Dus terwijl insuline en IGF-1 een primair effect hebben op de huid, stimuleren ze indirect de werking van androgenen op de huid.

Androgenen: Acne is een typische aandoening die wordt gekenmerkt door een overmatige productie van androgenen. PCOS (polycysteus ovarium syndroom) en mannelijke kaalheid zijn ook aandoeningen die vaak gepaard gaan met hormonale acne.

Androgenen zijn rechtstreeks van invloed op de vorming van hormonale acne:

 • Ze verhogen de talgproductie, net zoals IGF-1 dat doet
 • Ze stimuleren de groei van huidcellen
 • Belemmeren de afscheiding van dode huidcellen
 • Testosteron en DHT verhogen de ontstekingsgevoeligheid. Hierdoor zijn puistjes vaak groter en pijnlijker en ook vertragen androgenen de wondgenezing.

Androgenen kunnen ook van indirecte invloed zijn op acne, aangezien zij de huidbarrière verzwakken. Een gezonde huidbarrière zorgt ervoor dat de huid vocht vasthoudt en voorkomt dat bacteriën en andere pathogenen kunnen binnendringen. Een zwakkere huidbarrière maakt de huid kwetsbaarder voor acne.

De omzetting van testosteron naar DHT

De menselijke huid is niet slechts een passief orgaan. Het verwerkt en creëert actief hormonen. Een voorbeeld hiervan is de omzetting van testosteron in DHT, dat tot wel 10 maal krachtiger is dan testosteron.

Het enzym 5-alfa reductase is verantwoordelijk voor deze omzetting. Wanneer er sprake is van acne is dit enzym veel actiever. IGF-1 stimuleert verder de omzetting en maakt de vervelende acne nog ernstiger.

Gelukkig zijn er stoffen bekend die 5-alfa reductase, en dus de omzetting van testosteron in DHT, remmen. Natuurlijk zijn er medicijnen, maar gelukkig biedt de natuur ook effectieve oplossingen: groene thee, meervoudig onverzadigde vetzuren (GLA) en zink zijn belangrijke voorbeelden. Ze verlagen de talgproductie en verminderen de omzetting van testosteron naar DHT.

Ter samenvatting

Acne is een aandoening die primair wordt veroorzaakt door androgenen, maar waarbij IGF-1 werkt als een soort van katalysator. En hoewel je vrij weinig invloed kunt uitoefenen op een teveel aan androgene hormonen, kun je hormonale acne wel beïnvloeden door de bloedspiegels van insuline en IGF-1 stabiel te houden.

Dieet en hormonale acne

Het westerse dieet (veel suiker en calorieën) biedt hormonale acne een geweldige voedingsbron. Het is dan ook geen verrassing dat hormonale acne vooral voorkomt in westerse beschavingen waar veel geraffineerde fabrieksvoeding wordt verorberd. Het eten van suiker en geraffineerde koolhydraten veroorzaakt dat de alvleesklier grote hoeveelheden insuline en IGF-1 produceert. Na verloop van tijd leien dergelijke voedingspatronen tot insulineresistentie en diabetes en dus tot hoge niveaus van deze acne-veroorzakende hormonen.

Aangezien zuivel van nature ook groeihormonen (androgenen) en IGF-1 bevat, is ook zuivel uit den boze bij de bestrijding van hormonale acne.

Huidverzorging bij hormonale acne

Wanneer je last hebt van hormonale acne en naar de huisarts gaat, zal deze in de meeste gevallen niet ingaan op het dieet. Dat is natuurlijk niet zijn vakgebied. Vaak zal hij hormoonzalf voorschrijven en In ernstiger gevallen zal hij roaccutane. Deze middelen bestrijden alleen de symptomen en geven een hele berg aan bijwerkingen, tot depressie aan toe (bij reoccutane).

Bekijk alle artikelen over hormonen

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies