De gezondheid van de lever is van groot belang voor je lichamelijke gesteldheid. Heb je tijdelijk een verminderde leverfunctie door bijvoorbeeld een wilde vakantie, dan merk je dat vaak al snel: je bent sneller vermoeid, de vetvertering verloopt niet optimaal en je voelt jezelf niet geweldig.
Wanneer je lever langdurig verminderd functioneert, heeft dat zijn weerslag op alle weefsels in ons lichaam, maar het duidelijkst op de huid, aangezien die natuurlijk het meest opvalt. De huid is dan ook de beste indicatie wanneer de lever overbelast is en zijn functie niet goed meer kan uitoefenen.
Belasting lever en gevolgen voor de huid
De lever is de metabole fabriek van het lichaam. Dit orgaan produceert energie die de duizenden lichaamsfuncties ondersteunt. Zo zorgt de lever er voor dat de haarfollikels worden voorzien van de energie die nodig is voor sterk glanzend haar en zorgt hij dat de huidcellen bestand zijn tegen toxines en zichzelf regenereren.
In feite is het de voornaamste functie van de lever om het lichaam te ontdoen van toxische stoffen. Hij filter het bloed dat erdoorheen stroomt en zorgt dat de niet-lichaamseigen stoffen via de natuurlijke weg het lichaam kunnen verlaten.
Bij een langdurige toxische belasting (daarmee wordt niet bedoeld dat je acuut vergiftigd raakt, maar over een lange periode lichaamsvreemde stoffen binnenkrijgt, zoals bijvoorbeeld BPA’s of synthetische e-nummers) is er vaak sprake van stapeling: de lever heeft niet het vermogen om de toxische stoffen te elimineren. Het gevolg is dat de lever zwaarder en zwaarder belast raakt en dat heeft zijn weerslag op tal van lichaamsprocessen.
De huid weerspiegelt de gezondheid van je lever en diverse huidklachten komen voort uit een verminderd functionerende lever. Aangezien de huid ook een ontgiftingorgaan is, neemt deze deels de functie van de lever over.
Huidklachten door slechte leverfunctie
Het resultaat is vaak dat er onderhuidse ontstekingen de kop opsteken. Ook kunnen de volgende huidaandoeningen (mede) een gevolg zijn van een slechte leverfunctie:
- Dermatitis
- Eczeem
- Vroegtijdige huidveroudering
- Ouderdomsvlekken
- Rode, jeukende huiduitslag verspreid over het lichaam
- Psoriasis
- Acne
- Rosacea
Natuurlijk is een overbelaste lever niet altijd de primaire oorzaak van de huidklachten, maar katalyseert deze de klachten wel vaak. Wanneer de leverfunctie goed wordt ondersteund en je je lichaam voorziet van kwalitatieve voeding, zie je vaak de huidklachten vrij snel verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.
Als je je huidklachten effectief wilt bestrijden is vaak een nauwkeurige diagnose vereist en meestal zijn er diverse factoren van invloed op het ontstaan ervan.
Wanneer je je met bovenstaande klachten wendt tot een huisarts of dermatoloog, worden met de conventionele behandelingen vaak crèmes en zalven de symptomen bestreden. In eerste instantie nemen de klachten af, maar de onderliggende oorzaken worden niet aangepakt, die veelal liggen in het spectrum van voeding en leefstijl.
Bovendien vormt het gebruik van de voorgeschreven medicatie ook weer een belastende factor voor de lever en het immuunsysteem, aangezien er in veel crèmes of zalven corticosteroïden worden gebruikt. Beter en effectiever is natuurlijk om de oorzaken aan te pakken.
Daarnaast veroorzaakt langetermijngebruik van steroïde crèmes voor een verlies van collageen in de huid, hetgeen leidt tot een dunnere en gerimpelde huid.
Behandeling rosacea
Wanneer je naar de huisarts gaat met rosacea klachten, schrijft deze meestal antibiotica voor. Deze ‘anti-levensstoffen’ gaan door het gehele lichaam, dus ook door de lever, waar dit orgaan deze lichaamsvreemde stoffen filtert uit het bloed. Het moge duidelijk zijn dat deze medicatie geen blijvend resultaat oplevert, mede omdat de oorzaken niet worden aangepakt. Het e-book Het Rosacea Herstelplan biedt een complementaire aanpak op een volledig natuurlijk manier.
Regenereren lever fnctie?
Een gezonde lever is essentieel om het lichaam te kunnen beschermen tegen toxische stoffen van buitenaf. Denk daarbij aan uitlaatgassen, BPA’s, schoonmaakmiddelen, brandvertragende middelen in banken en matrassen etc. Hierbij is het vooral belangrijk dat je de belastende factoren zoveel mogelijk elimineert. Qua voeding vermijd je natuurlijk synthetische ingrediënten, zoals vele e-nummers, glucosefructosestroop, maar ook geraffineerd meel, gluten en koezuivel. Voorzie je lichaam van écht voedsel en geen ‘vulsel’.
Eet dus voeding met veel vitaminen en antioxidanten. Deze stoffen beschermen de levercellen tegen oxidatieve schade en zorgen dus dat de lever zijn ontgiftende functie kan vervullen. De antioxidanten in groenten helpen om de huidcellen te beschermen tegen vrije radicalen en dus tegen vroegtijdige veroudering.
Vermijd voeding die de lever belast, zoals suiker- en zetmeelrijk eten. Ook transvetten en alcohol hebben op de lange termijn een desastreuse invloed op de leverwerking. Voorzie het lichaam van gezonde vetten, de juiste bouwstoffen (eiwitten) en drink bijvoorbeeld regelmatig mariadistelthee, dat ondersteunt om de lever te ontgiften.
Samenvattend kun je stellen dat een gezond voedingspatroon en een zo laag mogelijke toxische belasting de belangrijkste factoren zijn voor regenereren van een gezonde leverfunctie. Het Nederlandse Voedingscentrum adviseert dagelijks 2 ons groenten en twee stuks fruit te eten, het Duitse adviesorgaan adviseert 5 ons groenten!! Ruim twee keer zo veel! Het moge duidelijk zijn dat het Voedingscentrum dan aan de lage kant zit. Het lijkt erop dat de Nederlandse norm ons ‘net’ op het randje van ‘niet ziek’ houdt.
Trek zelf je conclusie. Eet waar je jezelf gezond en energiek bij voelt. Leer naar je lichaam te luisteren en de signalen te interpreteren.