Huidklachten en de onderliggende oorzaken

Huidklachten en oorzaken

Huidklachten zijn een signaal van een onderliggend probleem. Neem jezelf eens extra onder de loep wanneer je weer in de spiegel kijkt. Bekijk jij je huid wel eens van top tot teen? Wat zie je als je écht goed kijkt? Rimpels, acne, eczeem, oneffen, ruwe huid, een slappe huid of rosacea? Je huid geeft een uitstekende indicatie van je huidige gezondheidstoestand en mogelijk sluimerende aandoeningen.

Hoewel we deze huideigenschappen liever tot op hoge leeftijd willen vermijden, vallen we er allemaal aan ten prooi, de een eerder dan de ander. Want deze huideigenschappen willen ons eigenlijk iets toefluisteren. Ze willen ons alert maken op een voedingstekort of een inwendige klacht, waardoor deze symptomen zich voordoen.

De huid is een uitstekende spiegel van wat er gaande is in het lichaam. Wat kan het uiterlijk van je huid je vertellen over je inwendige gesteldheid? Is het misschien aan te raden om te detoxen? Heb je een bepaalde vitaminedeficiëntie? Eist de voortdurende stress zijn tol? Bestaat er een allergie voor een bepaald voedingsmiddel? Onze huid geeft vaak waardevolle aanwijzingen die we zeker niet moeten negeren.

De onderstaande huidklachten geven onevenwichtigheden aan in het lichaam.

Huidklachten en de onderliggende oorzaken

Huidklacht: acne

Mogelijke inwendige oorzaken: verkeerde toxische belasting, leaky gut, disbalans in darmbacteriën, hormonale disbalans.

Acne is vaak een symptoom dat de kop opsteekt wanneer het lichaam te maken krijgt met meer toxische belasting dan het kan verwerken. Hierdoor raakt de lever overbelast, waardoor de huid, dat ook als afscheidingsorgaan functioneert, overbelast raakt.

Acne kan ook een teken zijn van een slecht functionerende darm. Dit slechte functioneren is vaak het gevolg van kwalitatief slechte voeding, ofwel fabrieksvoeding die bol staat van de gluten en suikers.

Hormonale acne is een hoofdstuk apart en is het gevolg van een prominentere testosteronspiegel in combinatie met een verkeerd voedingspatroon. Zie daarvoor Hormonale acne: hoe hormonen acne kunnen veroorzaken.

Voedselintoleranties en een lekkende darm kunnen leiden tot puistjes, omdat het lichaam lichaamsvreemde stoffen detecteert die door de darmwand heen de bloedbaan zijn ingesijpeld.

Vele studies hebben aangetoond dat mensen met acne een instabiele verhouding hebben van darmbacteriën, oftewel bacteriële overgroei van slechte darmbacteriën. Met ‘facemapping’ geven de verschillende huidzones aan welk organen mogelijk extra aandacht vereisen. Meer hierover lees je in het blog 8 Gevoelige huidzones voor acne.

Huidklachten: rimpels en/of droge, doffe huid

Mogelijke inwendige oorzaken: voedingsdeficiënties

Hoewel onze huid van structuur verandert naarmate we ouder worden, zijn rimpels en een droge, doffe huid op jongere leeftijd vaak een belangrijk signaal dat er sprake is van voedingsdeficiënties.  Deze signalen kunnen het gevolg zijn van een vochttekort in het lichaam, maar ook van tekorten van bepaalde voedingsstoffen.

Het advies is altijd om dagelijks een minimum te drinken van 0,03 liter water per kilo lichaamsgewicht (iemand van 70 kilo drinkt 70×0,03 liter = minstens 2,1 liter water per dag). Bij inspanning en warmte is deze basisbehoefte natuurlijk nog hoger. Neem in het voedingspatroon altijd gezonde vetten op, zoals avocado, kokosolie, olijfolie, vis en noten. Ook de gouden driehoek van vitamine E, pantotheenzuur en selenium is hierbij belangrijk voor een mooie, gezonde huid.

Huidklacht: rosacea

Mogelijke inwendige oorzaken: toxische belasting, maagzuurtekort, leaky gut, bacteriële overgroei

Rosacea is net zoals acne gekoppeld aan toxische overbelasting en bacteriële overgroei in de darm. Deze overgroei staat vaak in verband met een tekort aan maagzuur. Aandoeningen zoals de ziekte van Crohn, coeliakie en een opgeblazen gevoel komen vaak voor in combinatie met rosacea. De aanpak van het maagzuurtekort, van SIBO (bacteriële overgroei) en aanpassingen in het voedingspatroon, verbeteren vaak de symptomen op reeds korte termijn.

Huidklacht: eczeem

Mogelijke inwendige oorzaken: allergie, lekkende darm, toxische belasting

Eczeem vindt meestal zijn oorsprong in een verstoorde darmfunctie, waardoor allergische reacties, gevoeligheden voor bepaalde voedingsmiddelen en stress, sneller de kop opsteken. Hoe gevoeliger de darm, hoe sneller de eczeem de kop opsteekt.

De gevoeligheid van de darm is het gevolg van een verkeerd voedingspatroon, waardoor de doorlaatbaarheid van de darm wordt vergroot. Toxische stoffen veroorzaken allerlei vage klachtjes die moeilijk te herleiden zijn.

Het is me opgevallen dat de meeste mensen die last hebben van huidklachten zoals eczeem ook blootstaan aan aanzienlijke stressniveaus. Aangezien langdurige stress de ontstekingsgevoeligheid aanzienlijk verhoogt, dus ook in de darm, is stressreductie een belangrijke pijler bij de aanpak van eczeem.

Met een sterke aanpassing van het voedingspatroon valt vaak al heel veel te halen. Met een complementaire aanpak van de klachten, dus aanpak van voeding, herstel darmflora, stressreductie en leefstijlverandering, is de volledige winst te behalen.

Van huidproblematiek naar een gezond glanzende huid

Detox regelmatig: Detoxen is volstrekt overbodig….MITS je in een nagenoeg natuurlijke omgeving leeft, uitsluitend (onbespoten) groenten en fruit eet, geen uitlaatgassen inademt, geen synthetische schoonmaakmiddelen gebruikt en geen cosmetica uit de drogisterij of supermarkt smeert. In alle andere gevallen is het, afhankelijk van de ernst van de toxiciteit van je omgeving, zeker wel verstandig om een periodieke ontgifting te overwegen. De enorme hoeveelheden toxische stoffen waaraan we dagelijks worden blootgesteld vormen een zware belasting op onze gezondheid. De claim dat dat allemaal wel mee zou vallen is eenvoudig te verwerpen: inderdaad, geen enkel product vormt een direct levensgevaar, maar tel alles maar eens bij elkaar op!

Onze lever, de ontgiftingsfabriek van ons lichaam, is wel in staat om toxische stoffen op te ruimen, maar slechts tot op zekere hoogte. Stimuleer het lichaam dagelijks met droogborstelen, oil pulling, koude douches, drinken van ontgiftende kruidenthee zoals gember, kurkuma en mariadistel.

Ikzelf doe elk half jaar een grondige detoxkuur. Hierbij wordt de darm ontdaan van vastgekoekte voedsel- en ontlastingsresten, waardoor deze weer beter in staat is om voedingsstoffen op te nemen. Ik zie dat cliënten met huidklachten erg veel baat hebben bij deze kuren.

Ook kunnen voedingsmiddelen zoals appelciderazijn, spirulina en bergen groenten het lichaam ondersteunen de toxische stoffen af te voeren.

Vermijd ontstekingen: vermijd suiker en bewerkte voedingsmiddelen en verminder stress.

Eet uitsluitend werkzame voeding: Door het lichaam te voorzien van de juiste voedingsstoffen kan het zo optimaal mogelijk functioneren. Besef dat tekorten aan voedingsstoffen het eerst hun weerslag hebben op de huid. Onze huid heeft bepaalde voedingsstoffen vooral nodig om gezond en stralend te blijven. In het bijzonder vitamine A, zink, vitamine C, omega-3 vetzuren, biotine, vitamine E, pantotheenzuur (vitamine B5), selenium, silica, niacine, vitamine K2 en probiotica.

Om in de behoefte aan deze voedingsstoffen te voorzien is het belangrijk niet de twee ons groenten en twee stuks fruit van het Voedingscentrum aan te houden, maar eerder het Duitse advies van een pond groenten per dag. Kies hierbij voor een grote verscheidenheid aan voedsel, met inbegrip van bladgroenten, bessen, noten en zaden, biologische, dierlijke producten zoals vis, eieren en orgaanvlees, aangevuld met chiazaden, spirulina en gefermenteerde levensmiddelen voor probiotica om de darm mee te ondersteunen.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies