Hyaluronzuur voor de huid

hyaluronzuur

Hyaluronzuur (natriumhyaluronaat, HA) heeft vele voordelen voor de huid en is één van de meest interessante ingrediënten in huidverzorgingsproducten. Deze polysaccharide komt van nature voor in het menselijk lichaam en vervult belangrijke functies met betrekking tot een gezonde huid. Zo zorgt hyaluronzuur voor de handhaving van de vochtbalans, geeft het de huid haar elasticiteit en soepelheid en geeft het de huid haar gezonde, jonge en blakende uiterlijk. Hyaluronzuur wordt aan steeds meer huidverzorgingsproducten toegevoegd vanwege de geweldige werking, denk bijvoorbeeld aan crèmes of serums.

Is hyaluronzuur natuurlijk of synthetisch?

Hyaluronzuur is een natuurlijk glycosaminoglycaan (een polysaccharide die een belangrijk component vormt van bindweefsel) en kan worden geëxtraheerd uit verschillende bronnen of voedingsmiddelen, waaronder hanenkammen. Het kan echter ook gewonnen worden uit geavanceerde biologische bacterieculturen. hyaluronzuur

Hyalaronzuur als bouwstof

In het lichaam wordt het op grote schaal verspreid in het bindweefsel en in het neurale en epitheelweefsel. Hyaluronzuur is een van de belangrijkste componenten van de extracellulaire matrix, het weefsel dat de structurele steun biedt aan de cellen. Kortom, het biedt ondersteuning aan veel lichaamsfuncties met opmerkelijke voordelen voor gewrichten en een stralende huid.

Functies hyaluronzuur

Hyaluronzuur zorgt voor zacht weefsel, voor de ondersteuning van het bindweefsel en bestrijdt artrose. Het is verantwoordelijk voor een deel van de veerkracht van het kraakbeen en het vermogen om druk te weerstaan. Hyaluronzuur vormt een belangrijk onderdeel van het gewrichtskraakbeen, waar het als het ware een jas vormt om de kraakbeencellen (chondrocyten).

Voordelen van hyaluronzuur voor de huid

Naarmate we ouder worden, daalt het vochtgehalte in de huid aanzienlijk, waardoor de huid zijn elasticiteit verliest en tekenen gaat vertonen van veroudering. Hyaluronzuur speelt een cruciale rol in gezondheid van de huid en heeft het unieke vermogen om vocht vast te houden (1000 ml water per gram hyaluronzuur).

Bovendien is het ook een ‘slimme voedingsstof’ aangezien het de vochtopname kan reguleren. Hierbij past het zich aan de omstandigheden aan, aan de vochtigheid van het seizoen en het klimaat.

Onderzoek naar hyaluronzuur

Onderzoekers hebben ontdekt dat suppletie met deze bijzondere disacharide direct kan worden gecorreleerd met de gemeten toename van het vochtgehalte in de huid. Microscopische huidoppervlakanalyse laat een verhoogde gladheid van de huid zien en verbetering van rimpels.1

Welke soorten producten zijn er zoal op de markt?

In tegenstelling tot collageen, is het in staat om de bovenste lagen van de huid te verbeteren en voordelen te bieden waar het topisch wordt aangebracht. Het vervult belangrijke functies
in de huid, waaronder weefselherstel en bescherming van de huid. Wanneer het wordt toegepast als crème of serum, vormt hyaluronzuur een luchtdoorlatende laag en dringt door in de opperhuid, waar het de elasticiteit en hydratatie van de huid stimuleert. De beschermende barrière op de huid sluit vocht in, waardoor de huid een jeugdig uiterlijk behoudt.

Voordelen van hyaluronzuur en UVB bescherming tegen de zon

Met name de UVB-stralen van de zon vormen een gevaar voor de huid. Het beschermt de huid tegen deze schadelijke stralen (en tegen de zuurstofradicalen die ze genereren), die zonnevlekken kunnen veroorzaken.

Hyaluronzuur supplement

Hyaluronzuur is ook zeer nuttig als een oraal supplement, dat een cruciale rol vervult in de productie van collageen. Collageen is essentieel voor de huid, omdat het de huidstructuur ondersteunt. Zodra de hoeveelheid collageen in het lichaam afneemt, worden rimpels zichtbaar, verliest de huid aan elasticiteit en wordt huidverkleuring zichtbaar. Door de collageen niveaus te maximaliseren kan de huid soepel worden  gehouden en voorkom je krakende gewrichten. Het ondersteunt de collageensynthese en zorgt voor de vochthuishouding van de huid. Daarnaast heeft het sterke anti-aging voordelen voor de huid.

Hyaluronzuur biedt grote voordelen voor de huid, zowel wanneer het lokaal wordt toegepast, als wanneer het wordt  ingenomen als supplement. Toch is lokaal aanbrengen van een serum of crème het meest effectief, aangezien een oraal supplement zijn weg nog maar moet weten te vinden naar het aangedane stukje huid.

Crème of serum met hyaluronzuur

  • Hyaluronzuur uit een veganistische bron heeft de voorkeur.
  • Vermijd HA serums die ook alcohol, parabenen, sulfaten of andere bestanddelen bevatten die schadelijk zijn voor de huid.
  • Vaak bevatten producten met “zuiver hyaluronzuur” alcohol of conserveringsmiddelen die de voordelen teniet doen. Deze producten kan je beter vermijden.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies