INCI-lijst: de INCI-database met cosmetica ingrediënten

INCI-lijst INCI database cosmetica ingredienten

INCI is de afkorting voor International Nomenclature Cosmetic Ingredient. In andere woorden staan op de INCI-lijst de gestandaardiseerde namen van cosmetica-ingrediënten vermeld. Op die manier kunnen er geen verwarringen ontstaan door verschillende terminologie. Op elk etiket van een cosmeticaproduct staan de ingrediënten vermeld met hun INCI-naam.

Ingrediënten INCI-lijst

Door op de cosmeticaverpakking de koper te informeren over de gebruikte ingredienten, kunnen allergische reacties worden voorkomen en kunnen er geen misverstanden ontstaan over verschillende termen. Ook is het handig als de gebruiker geen dierlijke grondstoffen wil gebruiken.Op die manier heeft de gebruiker een overzichtelijke en eenduidige vermelding van de ingrediënten en samenstelling van het cosmeticaproduct.

Voordat de INCI-lijst werd samengesteld bleven cosmetica gebruikers vaak in het ongewisse over de samenstelling en ingrediënten van hun producten. Veel fabrikanten gebruikten merknamen, handelsnamen, chemische namen of de namen van de generieke stof. Door de ingrediëntnamen te standaardiseren is nu voor de gebruiker die gevoelig is voor bepaalde ingrediënten, in één opslag duidelijk of een product geschikt is of niet.

Ook voor mensen die beroepsmatig met cosmetica werken, zijn INCI-namen een belangrijk hulpmiddel. De INCI-lijst stelt artsen, dermatologen en schoonheidsspecialisten in staat om eenduidig hun patiënten en cliënten te kunnen adviseren over het gebruik van cosmeticaproducten.

Hoe lees je de INCI-lijst op je cosmetica?

Wanneer je het etiket van je cosmeticaproduct bekijkt, valt het direct op dat bij de meeste producten de lettertjes bijna microscopisch klein zijn. Je zou je eigenlijk eens moeten afvragen: zou dit met opzet gebeuren? Willen de fabrikanten wel dat je leest wat voor synthetische ingrediënten er in hun producten zitten?

Op het etiket is – volgens de regels – de volgorde van de ingrediënten gebaseerd op het aandeel waarin ze deel uitmaken van het geheel. Met andere woorden van het eerste ingrediënt zit er het meest in, dan van het tweede enzovoorts. De ingrediënten waarvan minder dan 1% wordt gebruikt, staan onderaan op het etiket.

De Europese INCI-database omvat ongeveer 30.000 verschillende synthetische en natuurlijke cosmetische grondstoffen. Zowel drogisterijartikelen – dus (semi)-synthetische cosmetica –  als natuurlijke cosmetica moeten beschikken over een INCI-lijst van ingredienten. Om je een duidelijk beeld te geven van wat deze lijst omvat, maken we even een onderscheid tussen synthetische ingrediënten en natuurlijke ingrediënten op de lijst.

Synthetische cosmetica ingrediënten

Synthetische ingrediënten worden vooral toegevoegd aan cosmetica om het product te kunnen patenteren en de houdbaarheidstermijn te kunnen verlengen. Patenten zijn in cosmeticaland superbelangrijk, aangezien een fabrikant daarmee voor jarenlang het alleenrecht heeft om dat product te kunnen verkopen en daar dus flink geld mee kan verdienen. Aangezien op natuurlijke ingrediënten geen winst kan worden behaald (er kan geen patent op worden aangevraagd), is het dus ‘noodzakelijk’ om met synthetische stoffen te werken om het product winstgevend te kunnen maken.

Natuurlijke cosmetica ingrediënten

Natuurlijke cosmetica ingrediënten zijn niet te patenteren, ook niet in een bepaalde samenstelling. Dat is dan ook de reden waarom echt pure 100% cosmetica producten voor fabrikanten niet interessant genoeg zijn. Het draait allemaal om de patenten en de winst. Bovendien zijn producten met verse ingrediënten vaak niet lang genoeg houdbaar. Ze hebben een korte zogenaamde ‘shelf life’.

Namen op de INCI-lijst

De namen van de ingredienten op de INCI-lijst zijn vanwege het internationale karakter allemaal in het Engels. Alleen de namen van planten, vruchten en bloemen worden weergegeven in het Latijn.

Apps voor INCI-database

Natuurlijk heb je geen zin om met een vergrootglas bij de drogist je cosmetica uit te zoeken. Om die reden zijn er apps ontwikkeld zoals:

De ene app scant producten vooral op allergenen, met de andere app wordt weer de gehele INCI-lijst uitgelicht. Best handig dus om zo’n app te downloaden!

De website Incidecoder.com is een handige om op te slaan als je de ingrediënten handmatig wilt invoeren.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies