Inuline, prebiotica, probiotica en je darmbacteriën

Inuline is een natuurlijk voorkomende suiker die te vinden is in de wortels van planten die voorkomen in gematigde tot koude klimaten. Enkele voorbeelden van deze planten zijn cichorei, paardenbloem, schorseneren en artisjokken. Deze suikerketen dient als een soort opslag- en beschermingsmechanisme voor de plant, waardoor het een waardevolle energiebron wordt, terwijl het tegelijkertijd beschermt tegen vorst.

Inuline, prebiotica en probiotica

Wat betreft de menselijke gezondheid fungeert inuline als een prebioticum, wat betekent dat het de groei bevordert van gunstige bacteriën in de darmen, zoals bijvoorbeeld bifidobacteriën. Daarnaast heeft inuline ook een gunstig effect op de opname van bepaalde mineralen en kan het helpen bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel.

Prebiotica en probiotica spelen beide een cruciale rol in het bevorderen van darmgezondheid. En zoals je weet, is een goede darmgezondheid van cruciaal belang voor een verzorgde en stralende huid. 

Prebiotica zijn onverteerbare koolhydraten en voedingsvezels die de groei en activiteit van darmbacteriën ondersteunen. Ze fungeren als voedsel voor probiotica, die op hun beurt levende micro-organismen zijn die de darmgezondheid bevorderen. De combinatie van prebiotica en probiotica draagt bij aan een gezonde darmflora en kan helpen bij het bevorderen van een goede opname van voedingsstoffen, zodat je huid daarvan profiteert.

Bekende probiotische stammen zijn onder meer Lactobacillus en Bifidobacterium, die vaak worden aangetroffen in gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir en gefermenteerde groenten. Door zowel prebiotica als probiotica in je dieet op te nemen, kun je de gezondheid van je darmen ondersteunen en je algehele gezondheid een goede boost verbeteren.

Wat doet inuline?

Inuline prebioticaAls een soort fermenteerbare vezel is deze onverteerbaar voor de dunne darm, aangezien deze niet over het nodige enzym beschikt om deze suikerketen te verteren. Wanneer je voeding eet die inuline bevat, transporteert het lichaam deze direct naar de dikke darm, waar het enzym inulinase de vertering voor zijn rekening neemt en daarmee voeding vormt voor de darmflora.

Inuline wordt net als vele andere voedingsvezels geclassificeerd als de groep fructanen, die veel voordelen kunnen bieden op het gebied van de gezondheid, door de prebiotische effecten voor de darmen. In dit artikel kom je tot het inzicht hoe het de groei van gezonde bifidobacteriën kan stimuleren en dat het de opname van mineralen ondersteunt. Ook heeft het een positieve invloed op de bloedsuikerspiegel, waardoor het effectief kan worden ingezet bij type 2 diabetes.1

Stimuleert groei bifidobacteria

Onderzoek geeft aan dat inuline een gunstig effect heeft op de darmen en de spijsvertering en met name op de groei van bifidobacteriën in de darmen.2 Bifidobacteriën hebben talrijke gunstige gezondheidseffecten door de functies die ze in de darm vervullen. Zo voorkomen ze de ontwikkeling van pathogenen en schadelijke bacteriën in de darm, ondersteunen ze het immuunsysteem en voorkomen ze obstipatie.3,4

Verbetert de opname van calcium en magnesium

Inuline zorgt voor een betere opname van calcium en magnesium in de darmen. In feite wordt magnesium hoofdzakelijk geabsorbeerd in de dikke darm. Fermenteerbare koolhydraten zoals inuline, worden in de dikke darm gebruikt door de daar aanwezige darmbacteriën. De bevindingen gelden zowel bij dieren als bij mensen.

Inuline houdt bloedsuikerspiegel stabiel

Het menselijk lichaam breekt inuline (meervoudige koolhydraten) niet af in enkelvoudige koolhydraten. Dit betekent dat het de bloedsuikerspiegel niet verhoogt. Hierdoor zou inuline wel eens nuttig kunnen zijn bij de preventie en behandeling van type 2 diabetes.6

Type 2 diabetes, ook bekend als niet-insuline-afhankelijke diabetes mellitus, is een chronische metabolische aandoening die steeds meer mensen, overal ter wereld beïnvloedt. Bij mensen met diabetes type 2 is het lichaam niet in staat meer om voldoende insuline aan te maken om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden, ofwel de cellen negeren de insuline die wordt geproduceerd.

Bekijk alle artikelen over natuurlijke huidverzorging

*Deze informatie is gebaseerd op persoonlijke bevindingen en is niet wetenschappelijk onderbouwd.

 r

Bronnen:

  1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3638225/
  2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7698613
  3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19079887
  4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21091293
  5. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3638225/

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies