Het effect van alcohol op de huid en het haar is vergelijkbaar met het effect dat alcohol heeft op de rest van het lichaam: het zorgt voor een verminderde hydratatie van de huid en bevordert een droge huid en roodheid. Als je drinkt, belemmert dit de productie van vasopressine, een antidiuretisch hormoon. Hierdoor moeten de nieren werk verrichten om het overtollige water af te voeren uit het lichaam, met tot gevolg dat je moet plassen. Vergeet niet dat de huid ons het grootste orgaan is en dat alcohol van grote invloed is op de kwaliteit van de huid. Zeker bij oudere mensen eist dat zijn tol, aangezien zij minder veerkrachtig zijn dan jongeren, bij wie het lichaam nog voldoende hormonen aanmaakt om de ‘klap’ op te vangen.
Alcohol, hydratatie en rimpels
Wanneer de huid droog is, is de huid sneller geneigd om rimpels te gaan vormen, waardoor je er sneller ouder uitziet dan je daadwerkelijk bent. Alcohol berooft je lichaam van vitamine A, een
essentiële vitamine voor de celvernieuwing. Bij regelmatige consumptie van alcohol consumptie krijgt de huid al snel een grauwere, grijze uitstraling. Door alcohol te vermijden blijft de huid gehydrateerd en zijn de tegengestelde effecten goed merkbaar: minder rimpelvorming en een jonge, frisse en stralende huid. Voldoende drinken en het lichaam van binnenuit te hydrateren, is de enige manier om uitdroging te bestrijden.
Doordat het zo’n vocht afdrijvend effect heeft, worden veel waardevolle voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen, elektrolyten, met de urine weer uitgescheiden. Bij een tekort aan vocht en dus deze voedingsstoffen, reageren de organen in het lichaam met stresssignalen, zoals een opgeblazen gevoel en zwelling. Zodra je weer water drinkt zullen de organen weer tot rust komen.
Alcohol en huidklachten
Alcohol kan ook van invloed zijn op reeds bestaande aandoeningen zoals bijvoorbeeld rosacea, acne en eczeem. De ernst van de huidklachten kan verergeren of meer frequent de kop opsteken. De doorbloeding wordt verhoogd en hierdoor raken dus ook de adertjes in de gezichtshuid. Soms kunnen deze barsten met gesprongen haarvaatjes tot gevolg. Rode vlekken en blauwe puntjes in de huid zijn dat het ontsierende resultaat.
Drinken en het haar
Een wijntje of borrel drinken is niet alleen van invloed op het uiterlijk van de huid, ook het haar ondervindt veel schade door regelmatige alcohol consumptie. De haarwortels groeien in de hoofdhuid die is uitgedroogd en het haar dus niet kan voorzien van de juiste voedingsstoffen. Het gevolg zijn dunner haar dat sneller breekt en gespleten haarpunten. Een hoofd met stro is nu niet bepaald een rooskleurig scenario….vind je niet?
Rode wangen na 1 wijntje?
Terwijl een wijntje op zijn tijd helemaal geen slecht idee is, verliezen veel mensen de grens tussen gematigdheid en realiteit uit het oog. Teveel drinken heeft absoluut zijn weerslag op de algemene gezondheid en dus op huid en haar. Het heeft de aanbeveling maximaal tweemaal per week een glas rode wijn te drinken. Zorg naast deze glazen wijn dat er voldoende water (één glas alcohol, twee glazen water) wordt gedronken om de dehydratatie teniet te doen.