Het effect van candida op de huid

candida op de huid

Candida is een gist en komt van nature voor in het menselijk lichaam. De voornaamste voedingsbron van candida zijn koolhydraten, ofwel suikers. Ook bij een gezond lichaam leven kleine hoeveelheden candida op de huid en doen geen kwaad. Soms, onder bepaalde condities, kunnen ze zich vermenigvuldigen en een infectie veroorzaken. Deze vermenigvuldiging wordt dan meestal veroorzaakt door een verandering in voedingspatroon (toegenomen inname van suikers). De voornaamste locaties in en op het lichaam waar infecties door candida ontstaan zijn de vagina (vaginaal spruw), de mond (spruw) en de huid. Dit blog gaat vooral over infecties van de huid.

Is een candida infectie van de huid ernstig?

Meestal niet. De meeste infecties komen voor bij mensen die verder gezond zijn (hoewel ze wel vaker voorkomen bij mensen met overgewicht). De behandeling van candida werkt meestal goed en is vrij eenvoudig. Bij sommige mensen kan een infectie een aanwijzing zijn van een andere aandoening zoals bijvoorbeeld diabetes.

Wat veroorzaakt de woekering van candida cellen?

Een candida infectie op de huid kan zich ontwikkelen in de volgende situaties:

  • Locaties op de huid die bezweet en vochtig zijn, zoals bijvoorbeeld huidplooien, zijn ideaal voor candida om te gedijen. Vooral zwaarlijvige mensen kunnen de infectie tussen de huidplooien ontwikkelen. Daarnaast kan ook de huid tussen vingers en tenen en de mondhoeken worden aangedaan.
  • Als je diabetes hebt.
  • Als je een lange kuur van antibiotica of steroïde medicijnen hebt gebruikt
  • Bij een slecht functionerend immuunsysteem. Bijvoorbeeld bij aids, chemotherapie of auto-immuunziekten.

Wat zijn de symptomen van candida op de huid?

In de aangetaste huidplooien (onder borsten, lies, etc.) ontwikkelt zich een typisch rode uitslag. De uitslag is meestal pijnlijk en jeukerig. Kleine blaarachtige zwellingen kunnen ontwikkelen op de uitslag. De huid kan op de uitslag een wit-gele, wrongel-achtige substantie produceren over het getroffen gebied. Als de huid tussen de tenen of vingers zijn aangedaan, kan de aangetaste huid dik en week worden.

Wat is de behandeling voor Candida-infectie van de huid?

Door de huisarts wordt vaak een antischimmelcrème of steroïde crème voorgeschreven en de candida verdwijnt dan snel. De oorzaak wordt hiermee echter niet aangepakt en vaak blijft de infectie doorsluimeren en steekt regelmatig weer de kop op. candida

De beste aanpak om candida te behandelen is om de koolhydraatinname drastisch te verlagen en deze te aan te vullen met voeding die rijk is aan enzymen, vitamines en mineralen. Suikers zijn de voornaamste voedingsbron van candida en zullen de disbalans alleen maar vergroten. Daarnaast is het verstandig de darmflora te ondersteunen met probiotica.

Hoe kun je candida voorkomen?

  • Het risico op een infectie is uitstekend te voorkomen. De basis ligt uiteraard in een gezond voedingspatroon, (voorlopig) koolhydraatarm en verder nutriëntrijk.
  • Houd de getroffen huidgebieden zo schoon en droog mogelijk.
  • Droog altijd goed af na het wassen, vooral in de lies, oksels en onder grote borsten. Sommige mensen maken gebruik van een haardroger om deze gebieden te drogen na het wassen te zorgen dat ze droog zijn.
  • Draag lichte, losse, absorberende kleding en vermijd synthetische vezels. Dit helpt te voorkomen dat de huid vochtig wordt.
  • Afvallen kan helpen als obesitas bijdraagt aan de candida.

Gerelateerde berichten

2 Reacties

Karin

Welke probiotica kan ik het beste nemen bij candida ??

Jasper

Dag Karin, bij candida is het in eerste instantie van belang de candida terug te dringen door aanpassing van voeding, dus minder suiker, witmeelproducten, alcohol. Eet vooral vers en onbewerkt voedsel. Een probioticasupplement als deze kan dan als ondersteuning dienen.

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies