De invloed van rode wijn op je gezicht

Invloed van rode wijn op de huid

De invloed van rode wijn op je gezicht? Wat kan jou het schelen joh! Eén wijntje kan toch wel? Gewoon gezellig toch? Een avondje van nonchalance kan voor sommigen al snel een gevoel van spijt opleveren. De invloed van wijn op de huid kan namelijk voor sommigen enorm zijn. Datzelfde geldt trouwens ook voor gluten, melk en suiker, maar die geven net een ander effect.

Het typische wijngezicht

Dat voeding van grote invloed is op onze gezondheid wisten we al. Een logische gevolgtrekking is dan dat de huid onze gezondheid weerspiegelt. De reactie van de huid op een paar glaasjes wijn is echter bij veel mensen vrij heftig.

Misschien heb je het al weleens ervaren dat je één of meerdere glaasjes wijn op had en dat je direct een rode gloed op de wangen kreeg? En donkere kringen rondom je ogen? Dit komt door de invloed van alcohol op de huid. In een later stadium mondt deze rode gloed op het gezicht uit in couperose, allemaal kleine gesprongen haarvaatjes in het gezicht, met name op de wangen en op en rond de neus. Sommige mensen moeten een aantal jaren stevig doordrinken, anderen krijgen er sneller last van. Hoe komt dat nou precies?

Invloed rode wijn op huidklachten

Allereerst zorgt de alcohol in wijn voor een versnelde doorbloeding. Reeds bestaande huidaandoeningen zoals rosacea, kunnen daardoor opspelen. Ook wanneer rosacea nog latent aanwezig is, kan deze de kop opsteken onder invloed van alcohol.

Als je alcohol drinkt, belemmert dat de productie van vasopressine, een antidiuretisch hormoon. Dit zorgt ervoor dat je nieren extra hard werken om overtollig water te verwijderen uit je systeem. Het vocht wordt afgevoerd naar de blaas (en jij naar het toilet), in plaats van naar je organen. Vergeet niet dat je huid het grootste orgaan is van het lichaam en dat alcohol deze uitdroogt.

Daarnaast is het zo dat rode wijn ook veel histamine bevat. Als je allergie-achtige symptomen krijgt na het drinken van wijn, kan het dat je histamine-intolerant bent. Symptomen die zich kunnen aandienen zijn kortademigheid, niezen, blozen, hoofdpijn en huiduitslag.

Histamine is een chemisch stofje dat in het menselijk lichaam wordt aangemaakt, maar ook in bepaalde voedingsmiddelen voorkomt. De meeste mensen hebben weinig tot geen last van histamine in wijn, bier en andere voedingsmiddelen, maar als je hiervoor een intolerantie hebt, kan dat bijwerkingen veroorzaken.

Rode wijn allergie of intolerantie?

Alhoewel histamine-intolerantie allergie-achtige symptomen kan veroorzaken, hoeft de reactie niet direct een allergie te zijn. Een allergische reactie is het gevolg van een verstoring van het immuunsysteem die een chemische kettingreactie in het lichaam activeert. Een intolerantie is slechts het onvermogen om bepaalde voedingsstoffen te kunnen afbreken, verteren en absorberen.

Bepaalde delen van het gezicht

Bij het drinken van wijn zijn bij de meeste mensen bepaalde delen van het gezicht aangedaan onder invloed van alcohol. Volgens de oude oosterse geneeskunde zijn deze delen verbonden met de organen. De zones direct tussen en onder de ogen wijzen op belasting van de maag, lever en nieren en het voorhoofd is verbonden met de blaas. Hoewel de moderne westerse geneeskunde de spot drijft met de diagnostische methode van ‘face mapping’, ga het voor jezelf maar eens na en beredeneer het zelf.

Typische symptomen van een wijngezicht

  • Uitgesproken roodheid tussen de ogen, op de wangen en neus, hangende oogleden, vergrote poriën, diepe nasolabiale plooien (de huidplooien van de neusvleugels naar de mondhoeken).
  • Alcohol droogt de huid uit, waardoor fijne lijntjes en rimpels het typische wijngezicht kenmerken. Wanneer je voldoende water drinkt om de dehydratatie te compenseren, kunnen deze symptomen worden verminderd.
  • Alcohol trekt ook een spoor van schade door de structuur van de huid aan te tasten. Het eiwit collageen, dat van vitaal belang is voor de structuur van de huid, wordt afgebroken, met gevolg dat de huid zijn veerkracht verliest en slapper wordt.
  • Het feit dat alcohol, net zoals warme dranken en kruidig ​​voedsel, de fijne capillairen van de wangen en neus kan verwijden, zorgt voor een rode gloed op de wangen en rond de neus. Bij frequent drinken van alcohol resulteert dit in een blijvend rode gloed, vaak in de vorm van couperose.

Heb je last van bovenstaande symptomen, probeer dan eens een tijdje alcoholvrij, en zeker als je wijn drinkt. De invloed van rode wijn wordt vaak onderschat. Meestal zal je zien dat de symptomen verlichten. Vaak vergt het echter langere tijd van discipline om helemaal van de klachten af te komen. In geval van flinke couperose kan een vaak alleen een esthetische ingreep nog oplossing bieden.

Veelgestelde vragen

Rode wangen na 1 glas wijn?

Er zijn een paar mogelijke oorzaken waarom je rode wangen krijgt na het drinken van één glas wijn:

Histamine-intolerantie: Rode wijn bevat veel histamine, wat bij mensen met intolerantiesymptomen kan veroorzaken, zoals blozen in het gezicht, jeuk en netelroos.

Alcohol rodegloedreactie: Sommige mensen hebben een genetisch tekort aan een bepaald enzym, namelijk aldehyde dehydrogenase (ALDH2). Dit enzym is verantwoordelijk voor de afbraak van acetaldehyde, een giftig bijproduct van de alcoholstofwisseling. Wanneer de stof aceetaldehyde zich ophoopt in het lichaam, kunnen de volgende symptomen de kop opsteken: rode gloed in het gezicht, misselijkheid, duizeligheid en een verhoogde hartslag.

Rosacea: Rosacea is een huidaandoening die van zichzelf al roodheid en ontsteking in het gezicht veroorzaakt. Alcohol, zeker in combinatie met histamine uit rode wijn, werkt als een katalysator en zal de klachten aanzienlijk verergeren.

Het drinken van alcohol veroorzaakt een tijdelijke toename van de bloedtoevoer naar de huid. Dit is de reden waardoor veel mensen er glimmend en gloeiend uitzien als ze alcohol hebben gedronken.

Is rode wijn slecht voor de huid?

Nee, niet per definitie. Sterker nog, rode wijn bevat resveratrol, een antioxidant die zelfs positieve effecten heeft op de gehele gezondheid, inclusief de huid. Wel kan de alcohol een rol spelen, want dat is een vasodilatator, ofwel een stof die zorgt voor vaatverwijding en dat kan de rode gloed verklaren.

Wanneer iemand rood opgloeiende wangen krijgt na het drinken van wijn, kan dat ook te maken hebben met de histamine in de wijn.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies