Zware metalen: zo verruïneren ze je gezondheid

zware metalen

Dagelijks worden we met zware metalen geconfronteerd. Dit kan zijn bij producten die we gebruiken, of zware metalen die, hetzij onbedoeld, in onze voeding terecht zijn gekomen. In meer of mindere mate zijn we allemaal verontreinigd met zware metalen – sommige gevallen zijn ernstig en kunnen neurotoxische gevolgen hebben, anderen ondervinden slecht vage klachtjes die niet te herleiden lijken te zijn. Veel artsen zijn niet alert op de gevolgen die zware metalen, zoals lood, kwik, arsenicum  en cadmium, kunnen veroorzaken. In feite is er sprake van een chronische ophoping van zware metalen waarbij geen sprake is van ‘acute toxiciteit’. Lage niveaus van zware metalen worden vaak niet als zodanig gediagnosticeerd of krijgen zelfs helemaal geen aandacht, terwijl ze wel degelijk een negatieve invloed op de gezondheid kunnen hebben.

Acute toxiciteit vs. chronische toxiciteit

Acute toxiciteit, meestal het gevolg van directe blootstelling, wordt vaak wel herkend en behandeld. Acute toxiciteit kan van invloed zijn het maagdarmkanaal, het cardiovasculair systeem, het zenuwstelsel, de hersenen of het endocriene systeem.

Chronische toxiciteit is echter lastig te diagnosticeren, aangezien de symptomen eenvoudig kunnen worden verward met andere chronische aandoeningen. Deze chronische toxiciteit manifesteert zich in de regel wanneer mensen voor langere tijd steeds blootstaan aan lage concentraties. Denk hierbij aan de vele synthetische ingrediënten in cosmeticaproducten. Deze bronnen van zware metalen kunnen ook het risico op kanker aanzienlijk verhogen, DNA-schade geven en cellulaire functies verstoren. (1)

Binnen het lichaam veroorzaken zware metalen beschadiging aan de cellen, waardoor het lichaam inboet aan zelf regenererend vermogen. Verzwakking van het immuunsysteem en ziekte kunnen het gevolg zijn van stapeling van toxische stoffen in de nieren en lever, maar ook in de botten en de hersenen. Omdat het proces van stapeling zo langzaam verloopt, wordt een goede diagnose vaak pas in een veel te laat stadium gesteld. Ernstige ziekte heeft dan soms al de kop opgestoken. Het is niet voor niets dat de hype van detoxen zo populair is geworden de laatste jaren.

Uiteraard zijn niet alle metalen giftig en sommige zijn zelfs, hetzij in minimale hoeveelheden, onmisbaar voor biochemische processen in het menselijk lichaam. Zink speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol bij diverse enzymatische reacties in het menselijk lichaam en hemoglobine bevat ijzer. Zo maken ook koper, mangaan, selenium, chroom en molybdeen een belangrijk onderdeel uit van de voeding. Hoewel deze zware metalen onmisbaar zijn voor een goed functionerend lichaam, kan ophoping in het lichaam, door overdosering of overmatige blootstelling, zeer nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid. De lever en nieren, de ontgiftingsorganen van het lichaam, zijn tot op zekere hoogte in staat het lichaam te ontdoen van deze stoffen, maar bij een voortdurende blootstelling ontstaat stapeling en krijgen de lever en nieren het niet meer bolgewerkt.

De zware metalen waarbij stapeling het meest voorkomt zijn kwik, lood, cadmium en arsenicum. Van deze metalen is gedocumenteerd dat ze het centrale zenuwstelsel, het cardiovasculaire en gastro-intestinale systeem, het endocriene systeem, longen, nieren, lever en botten beschadigen (Jang 2011; Adal 2013). Chronische blootstelling aan deze metalen is een van de primaire oorzaken van diverse degeneratieve ziekten en verhoogt de kans op diverse soorten kanker (Galanis 2009; Wu 2012).

Symptomen van vergiftiging door zware metalen

Andere symptomen van een vergiftiging door metalen  kunnen zijn: huidaandoeningen, dementie bij volwassenen, schade aan het centrale zenuwstelsel, nierschade,  leverziekten, slapeloosheid, persoonlijkheidsstoornissen, depressie, geheugenverlies of hoofdpijn.

Ontgifting

Er zijn vele manieren om te ontgiften van metalen. Chelatietherapie wordt het vaakst toegepast in geval van acute vergiftiging. Dit is een manier waarbij met een speciale infuusvloeistof overtollig calcium en zware metalen uit het bloed worden verwijderd.

Om chronische toxiciteit te voorkomen kan men er voor kiezen om de levensstijl aan te passen, waardoor men minder in aanraking komt met zware metalen. Eliminatie van make-up en chemische cosmetica kan dan een keuze zijn. Om het lichaam te ontdoen kan men kiezen voor het gebruik van het voedingssupplement zeoliet, dat bekend staat vanwege het vermogen zware metalen aan zich te binden, waardoor deze via natuurlijke weg het lichaam kunnen verlaten. Ook anti-oxidanten zorgen voor de verwijdering van de schadelijke metalen, dus een gezond voedingspatroon, eventueel aangevuld met voedingssupplementen kunnen het detoxificatieproces ondersteunen.

Ontgiften van zware metalen heeft sterke anti-aging eigenschappen en bevordert de gezondheid. Uiteraard is het wel belangrijk hier niet in door te slaan en dagelijks zware detoxsupplementen te gebruiken. Hiermee kunnen de lever en nieren overbelast raken.  Door veel verse groenten en fruit te eten en drie keer per week zeoliet of Bentonite Clay in te nemen met een N-acetylcysteïne-supplement, kan het lichaam zich ontdoen van de zware metalen die in het lichaam zijn opgeslagen. De Bentonite Clay en de N-acetylcysteïne die ikzelf gebruik, kan je bij Bol.com kopen.


Gebruikte bronnen:

 (1) Jang, DH, en Hoffman, RS Heavy metal chelatietherapie in neurotoxische blootstellingen. Neurol Cin. 2011; 29 (3): 607-22

(2) Galanis, A., Karapetsas, A. en Sandaltzopoulos, R. metaal geïnduceerde carcinogenese, oxidatieve stress en hypoxie signalering. Mutat Res. 2009; 674 (1-2): 31-5

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *