Kalamijn poeder bij zonnebrand, acne, jeuk en andere huidklachten

kalamijn poeder zonnebrand

Als ik ooit een top-5 van ultieme huidverzorgingsproducten bij huidklachten zou mogen samenstellen, zou Kalamijn poeder daar zeker in staan. Het is een van de meest kalmerende en verzorgende ingrediënten waarvan zowel de cosmetische als de farmaceutische industrie dankbaar gebruik maakt. Natuurlijk is dit poeder mengsel van zinkcarbonaat en ijzeroxide ook uitstekend bruikbaar voor zelfzorg.

Wat is Kalamijn poeder?

Kalamijn poeder bestaat voornamelijk uit zinkoxide, een wit poeder met daarin een heel klein beetje ijzeroxide, vaak slechts 0,5%, waardoor het een mooi zachtroze kleur krijgt. Dit poeder wordt vaak gebruikt in medicinale zalven en als ontsmettingsmiddel.

Gebruik Kalamijn poeder

Kalamijn poeder wordt al honderden jaren gebruikt om zijn verzachtende en kalmerende werking. Het is dan ook niet vreemd dat het veel wordt gebruikt bij de samenstelling van medicinale zalven, crèmes voor luieruitslag en zonnebrandmiddelen.

Het zelf maken van een Kalamijn lotion is eenvouding. Hiervoor heb je nodig:

– ¼ kopje vers water (grofweg)
– 2 theelepels Kalamijn poeder
– 4 theelepels Bentoniet klei
– 4 theelepels baking soda
– ½  eetlepel zeezout
– theelepel glycerine
– 10-15 druppels essentiële olie, zoals tea tree olie, lavendel of kamille

Meng in een schaal de Kalamijn poeder, de bentoniet klei, het zout en de baking soda. Roer vervolgens door terwijl je het water toevoegt. Wanneer zich een pasta vormt, voeg dan de essentiële olie toe en de glycerine en meng nog even goed door. Voeg water toe tot de gewenste consistentie is bereikt. De lotion is in een afsluitbare pot een week in de koelkast houdbaar. Je kan ook de droge ingrediënten in grotere hoeveelheden mengen en op het gewenste moment een deel uit de pot halen en water toevoegen.

Waar is kalamijnpoeder verkrijgbaar?

Kalamijnpoeder is verkrijgbaar bij de apotheek zonder recept, vaak onder de naam ‘calamine schudsel’. Het poeder kan je gebruiken om zelf een lotion samen te stellen.

Eczeem: Kalamijn poeder is een effectief middel om eczeem en andere huiduitslag te behandelen. Slechts een kleine hoeveelheid op de geïrriteerde huid biedt verlichting van de huidklachten. Pas de Kalamijn poeder drie maal daags toe op de huid, totdat de uitslag volledig is verdwenen. Kalamijn houdt de huid droog, waardoor de eczeem geen kans heeft terug te komen. Zorg natuurlijk wel dat de eczeem bij de kern wordt aangepakt, meestal een verstoorde darmwerking.

Acne: Vrees niet voor puistjes, want die zijn een normaal verschijnsel en komen bij iedereen wel eens voor. Het is vooral belangrijk dat je weet hoe je acne moet behandelen zonder dat er kalamijn poeder zonnebrandlittekens achterblijven. Met Kalamijn lotion kun je de acne eenvoudig ‘wegpoetsen’. Was eerst je gezicht en droog het af. Neem vervolgens een wattenschijfje met wat Kalamijn lotion en smeer dit uit over de acne of het puistje. Laat het ’s nachts inwerken en spoel het de volgende dag gewoon af met water. Herhaal deze procedure drie nachten en je zult verbetering zien van de klachten. Let bij de behandeling van acne ook zeker op hetgeen je eet. Je voedingspatroon is namelijk de voornaamste veroorzaker van puistjes. Bestel het e-book Een gezonde huid komt van binnenuit.

Verbeterde huidtextuur: Kalamijn poeder bevat een bestanddeel dat ‘kaoline’ heet. Deze Chinese kleisoort helpt bij het ontwikkelen van een stralende huid. Door dagelijks Kalamijn poeder aan te brengen op de huid, ondervind je een aanzienlijke verbetering van de huidstructuur. Bij regelmatig gebruik zullen donkere vlekken verminderen, blijft de huid beter gehydrateerd en zal acne minder snel de kop opsteken.

Verminder littekens: Van Kalamijn is bekend dat het effectief acne, littekens of andere vlekken op de huid kan verminderen. Door regelmatig slechts een kleine hoeveelheid Kalamijn lotion op de huid aan te brengen, verminderen de plekken aanzienlijk.

Zonnebrandcrème: Kalamijn lotion kan ook worden gebruikt als zonnebrandcrème, omdat het onze huid beschermt tegen schadelijke UVA/UVB-stralen. Breng het rechtstreeks aan op de huid om jezelf te beschermen tegen de zon. Verwacht echter geen wondermiddel, want langdurig zonnen is altijd slecht en werkt huidveroudering in de hand.

Kalamijn poeder is een goedkoop middel dat zijn werking al ruimschoots heeft bewezen op vele vlakken in de cosmetische en farmaceutische industrie. Heb jij wel eens Kalamijn poeder of iets soortgelijks gebruikt? Deel dan je ervaring in de comments.

Bekijk alle artikelen over natuurlijke huidverzorging

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies