Als je je met je gezondheid bezighoudt, heb je waarschijnlijk al weleens van kefir gehoord en over de enorme voordelen voor de gezondheid. Het is een zeer waardevol product voor ons lichaam, niet alleen voor de binnenkant, maar ook de buitenkant, voor de huid. Zo kan je ook een kefir masker maken om je huid mee te verzorgen. Het helpt deze te verjongen en zich te ontdoen van problemen, zoals acne, roodheid en ontsteking van de huid. (Dit was voor mij de aanleiding om het eens zelf te maken).
Wat is kefir?
Hoewel kefir in veel culturen een belangrijk deel uitmaakt van het dieet, is het bij ons in het westen vrijwel alleen populair in de natuurlijke gezondheidsgemeenschap. Kefir is een zuivelproduct dat rijk is aan voedingsstoffen en probiotica. Hierdoor is het zeer gunstig voor de spijsvertering en de darmgezondheid. Veel mensen vinden het zelfs voedzamer dan volle yoghurt.
8 Bewezen gezondheidsvoordelen van kefir
1. Kefir is een fantastische bron van vele voedingsstoffen
Kefir komt oorspronkelijk uit delen van Oost-Europa en Zuidwest-Azië. De naam komt van het Turkse woord “keyif”, dat verwijst naar een goed gevoel na het eten. Het is een gefermenteerde drank, traditioneel gemaakt met koeien- of geitenmelk. Het wordt gemaakt door kefirkorrels aan de melk toe te voegen. Dit zijn geen graankorrels, maar korrelachtige kolonies van gist en melkzuurbacteriën die eruit zien als een bloemkool.
Gedurende ongeveer 24 uur vermenigvuldigen de micro-organismen in de kefirkorrels zich en fermenteren de suikers in de melk, waardoor deze verandert in kefir en wat zuurder van smaak wordt. Daarna worden de korrels uit de vloeistof gehaald en kunnen ze opnieuw worden gebruikt. Het komt erop neer dat kefir de drank is, maar de kefirkorrels zijn de startcultuur waarmee de drank wordt geproduceerd.
De melkzuurbacteriën van de korrels zetten de lactose van de melk om in melkzuur. Hierdoor smaakt kefir zurig zoals yoghurt – maar het heeft een dunnere consistentie.
Voedingswaarde portie van 1 kop magere kefir(r):
- Eiwit: 9 gram
- Calcium: 24% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid (ADH)
- Fosfor: 20% van de ADH
- Vitamine B12: 29% van de ADH
- Riboflavine (B2): 25% van de ADH
- Magnesium: 7% van de ADH
- Vitamine D: 12% van de ADH
Daarnaast bevat kefir ongeveer 104 calorieën, 11,6 gram koolhydraten, en 2-3 gram vet, afhankelijk van de gebruikte melksoort. Kefir bevat ook een grote verscheidenheid aan bioactieve stoffen, waaronder organische zuren en peptiden die bijdragen aan de voordelen voor de gezondheid en de spijsvertering bevorderen.
Zuivelvrije versies van kefir kunnen worden gemaakt met kokoswater, kokosmelk, of andere zoete vloeistoffen. Deze hebben niet hetzelfde voedingsprofiel als kefir op basis van zuivel.
2. Kefir is een krachtiger probioticum dan yoghurt.
Probiiotica zijn micro-organismen die gunstige effecten hebben op de gezondheid. Deze micro-organismen kunnen de gezondheid op tal van manieren beïnvloeden, onder meer bij de spijsvertering, gewichtsbeheersing en zelfs de geestelijke gezondheid.
Yoghurt is veruit het bekendste probioticum in het westerse dieet, maar kefir is eigenlijk een veel krachtiger bron. Kefirkorrels bevatten tot 61 stammen van bacteriën en gisten, waardoor ze een zeer rijke en diverse probiotische bron vormen, hoewel deze diversiteit kan variëren van cultuur tot cultuur.(r)
Andere gefermenteerde zuivelproducten bestaan uit veel minder stammen en bevatten geen gisten.
3. Krachtige antibacteriële eigenschappen
Bepaalde probiotica in kefir zouden bescherming kunnen bieden tegen bacteriele infecties. Hiertoe behoort het probioticum Lactobacillus kefiri, dat uniek is voor kefir. Studies tonen aan dat dit probioticum de groei van verschillende schadelijke bacteriën kan remmen, waaronder Salmonella, Helicobacter pylori en E. coli (r, r).
Ook Kefiran, een soort koolhydraten in kefirdrank, heeft ook antibacteriële eigenschappen (r).
4. Ondersteuning bij spijsverteringsproblemen
Probiotica zoals kefir kunnen helpen om het evenwicht van goede darmbacteriën te herstellen. Daarom zijn ze zeer effectief bij de behandeling van vele vormen van diarree (r, r). Bovendien zijn er voldoende aanwijzingen dat probiotica en probiotisch voedsel veel spijsverteringsproblemen kunnen verlichten (r).
5. Ondersteuning botgezondheid en verlaging risico osteoporose
Osteoporose wordt gekenmerkt door de achteruitgang van botweefsel, waardoor de botdichtheid afneemt en botten sneller kunnen breken. De klachten komen vooral voor bij vrouwen op leeftijd onder invloed van de hormonen.
Een adequate calciuminname, gecombineerd met magnesium, vitamine K2 en vitamine D, is een van de meest effectieve manieren om de botgezondheid te verbeteren en de progressie van osteoporose te vertragen (r).
Volvette kefir is niet alleen een geweldige bron van calcium, maar ook van vitamine K2, dat een centrale rol speelt in het calciummetabolisme. Het is aangetoond dat suppletie met K2 het risico op breuken met maar liefst 81% vermindert (r). Recente dierstudies brengen kefir in verband met een verhoogde calciumabsorptie in de botcellen. Dit leidt tot een betere botdichtheid, wat breuken zou moeten helpen voorkomen (r).
7. Kefir bevat weinig lactose
Reguliere zuivelproducten bevatten lactose, een natuurlijke suiker. Veel mensen, vooral volwassenen, kunnen lactose niet goed afbreken en verteren en ondervinden buiklachten en verteringsproblemen door reguliere koemelk en de producten daarvan. Dit heet lactose-intolerantie.
De melkzuurbacteriën in gefermenteerde zuivelproducten – zoals kefir en yoghurt – verteren de lactose, ofwel melksuiker, en zetten deze om in melkzuur, zodat deze producten veel minder lactose bevatten dan gewone melk. Ze bevatten ook enzymen die kunnen helpen om de lactose nog verder af te breken.
Om die reden wordt kefir over het algemeen goed verdragen door mensen met lactose-intolerantie, althans in vergelijking met gewone melk. Vergeet niet dat het ook mogelijk is om kefir te maken die 100% lactosevrij is door kokoswater, vruchtensap of een andere niet-zuivel drank te gebruiken.
8. Kan allergie- en astmasymptomen verbeteren
Veel allergische reacties worden veroorzaakt door ontstekingsreacties ten gevolge van het gebruik van bepaalde voedingsmiddelen of -stoffen. Mensen met een overgevoelig immuunsysteem zijn vatbaarder voor allergieën, die aandoeningen zoals bijvoorbeeld astma kunnen uitlokken. In dierstudies is aangetoond dat kefir ontstekingsreacties in verband met allergieën en astma kan onderdrukken.(r, r).
Kefirmasker voor je gezicht
Een kefir masker voor je gezicht helpt bij het herstel en de regulatie van de zuur-basebalans in de huidcellen van het gezicht met de nuttige lactobacillen in kefir. Daarnaast bevat kefir alfa hydroxyzuur (AHA), een vorm van melkzuur die de Ph-waarde in ons lichaam balanceert. Dit heeft een anti-aging effect en draagt bij aan de vermindering van rimpels. De lactobacillen in kefir zijn een uitstekend bestanddeel voor een gezichtsmasker dat de huid perfect reinigt van schadelijke stoffen en stof, waardoor het de huid frisheid en elasticiteit geeft.
Zo’n masker bevat ook aminozuren die uiterst belangrijk zijn voor de hydratatie van de huid. Bovendien zijn deze aminozuren belangrijk voor de stralende huid, aangezien ze voorkomen dat de huid vervaagt en dof wordt.
Het masker is absoluut geschikt voor elk type huid. Je kunt de kefirdrank gebruiken in combinatie met kruiden, honing, voor een honing gezichtsmasker, andere zure zuivelproducten of met bessen, vanwege hun hoge ORAC-waarde.
Voor de vette en gevoelige, pijnlijke huid
Als je wilt voorkomen dat je puistjes krijgt en de talgafscheiding van de huid wilt verminderen, is het goed om preventief te werk te gaan en je huid regelmatig te verwennen met een functioneel kefir masker. Je kunt kefir zowel topisch (plaatselijk) op de huid gebruiken, als het gebruiken als voeding. Zo werkt de kefir dus van buitenaf én van binnenuit.
Zoals je misschien al weet, normaliseert kefir de spijsverteringsprocessen. En als je nagaat dat de spijsvertering sterk van invloed is op de gezondheid van de huid, is het eenvoudig te beredeneren dat als de darmfunctie niet goed werkt, dit zijn weerslag heeft op de huid en er huidklachten kunnen ontstaan. Het eerste wat dan vaak opvalt is de verschijning van acne en vettig uitziende huid.
Hoe maak je een kefirmasker?
Knip een gaasje op de maat van je gezicht en knip hierin twee uitsparingen voor de ogen. Leg dit gaasje op je gezicht en bedek dit met een laag kefir. Houd het masker op je gezicht gedurende 15-20 minuten en spoel het vervolgens af. Je kunt deze procedure ten minste eenmaal per dag uitvoeren, omdat deze geen bijwerkingen heeft.
Kefirmasker vette huid
Meng 2 eetlepels kefir met het eiwit van een ei en 1 eetlepel honing (zie ook het honing masker). Meng alle ingrediënten grondig en bedek met het mengsel de gezichtshuid voor gedurende 15-20 minuten. Spoel af met koud water. Dit kefir masker zal de gezichtshuid ontdoen van een vettige glans en deze zuiveren en beschermen tegen schadelijke invloeden van de omgeving.
Kefirmasker droge huid
Dit masker geeft je verbazingwekkend veel voeding als je een gevoelige huid hebt en tegelijkertijd reinigt en beschermt dit masker je huid. Meng 2 eetlepels kefir met 1 theelepel olijfolie en 1 eidooier. Meng de ingrediënten goed en breng ze aan op de huid voor 15-20 minuten. Was het masker eerst af met warm water en dan koud.
Bekijk alle artikelen over natuurlijke huidverzorging