Keratine, voeding voor een sterke huid, haar en nagels

keratine

Keratine is een sterk en taai, onoplosbaar eiwit dat in het lichaam voornamelijk voorkomt in de huid, haar en nagels – en deze beschermt tegen schadelijke omgevingsfactoren. Het wordt gevormd uit aminozuren en de beste voedselbronnen zijn dan ook eiwitrijke voeding, zoals vis, vlees, eieren en noten. Wanneer er sprake is van een tekort uit zich dat in symptomen in de vorm van broze nagels, dun en breekbaar haar en een droge, vale huid. Ook de aanwas van nieuwe cellen (groei) verloopt aanzienlijk trager bij een tekort.

Keratine behandelingen

Steeds vaker zie je keratinebehandelingen op internet verschijnen. Wat houdt zo’n behandeling precies in en werkt het ook echt?

Keratine is een eiwit en geen behandeling. De term is gebaseerd op producten die keratine bevatten, meer niet. Ons haar bestaat voor zo’n 90% uit harde keratine. Een lager percentage geeft dus zwakker haar dat sneller breekt en geen gezonde glans heeft.

De zorgvuldigheid waarmee een keratineproduct is uitgekozen voor een behandeling is zeer belangrijk. Uiteraard liften de bekende merken mee op de populariteit van de term. Deze merken bevatten naast keratine ook meestal een breed scala aan chemische stoffen die je liever niet in je haar wilt hebben. De behandeling geeft dan niet het effect die hij zóu kunnen bieden.

Een goede natuurlijke shampoo of conditioner bevat proteïnen. Gecombineerd met een voedingspatroon rijk aan eiwitten, kan het haar dan van buitenaf en van binnenuit gevoed worden.

Dus samengevat kan een keratinebehandeling waardevol zijn, mits daarbij geen synthetische ingrediënten worden gebruikt. Voor optimaal resultaat gaat de voorkeur altijd uit naar een organisch product.

Groenten en fruit

Vitamine C helpt het lichaam bij de absorptie van plantaardige eiwitten, de bouwstenen voor keratine. Groene bladgroenten en citrusfruit bevatten bergen vitamine C en ondersteunen de vorming van keratine. Ook vitamine B8 speelt een belangrijke rol bij het metaboliseren van eiwitten, de basisstof voor keratine. Groenten zoals bloemkool, broccoli en uien zijn belangrijke bronnen van vitamine B8, dus als je breekbaar haar, een droge huid of broze nagels hebt, wees scheutig met deze groenten en fruit. Ook hele, volkoren granen bevatten de juiste stoffen voor een goede keratinevorming.

Vlees en zuivelproducten

Eiwitrijke maaltijden zijn belangrijk voor de productie van keratine. Eet regelmatig vlees, maar ook orgaanvlees, gevogelte, vis en eieren, allemaal voedingsmiddelen die de helpen om keratine aan te maken.

Andere voedselbronnen voor meer keratine

Zwavel is een verbinding die sterk geconcentreerd is in keratine. Zwavel bevattende voedingsmiddelen zoals eieren, gedroogde bonen, boerenkool en sojabonen zijn dus uitstekende voedingsmiddelen. Ook noten zijn een rijke bron van eiwitten en bevatten bovendien gezonde omega 3-vetzuren.

Probeer ook voeding te eten die rijk is aan ijzer. IJzer helpt de rode bloedcellen om zuurstof te vervoeren door het bloed naar de haarzakjes. Dierlijke eiwitten zorgen ervoor dat ijzer wordt geabsorbeerd door het lichaam. Eiwitbronnen die veel ijzer bevatten zijn kalkoen, eend, kip, varkensvlees, garnalen, eieren, mager rundvlees en lamsvlees. Plantaardige ijzerbronnen zijn bijvoorbeeld bonen, zwarte erwten, sojabonen, tofu en linzen.

Een proteïnerijk voedingspatroon zorgt dat je lichaam voldoende keratine kan aanmaken voor gezonde nagels, haar en huid. Neem echter wel in acht dat secundaire voedingsmiddelen, die zorgen voor de opname, ook van belang zijn.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies