Keratosis Pilaris, een verband met gluten?

Regelmatig krijgen we vragen van lezers over die vreemde, kleine bultjes op de triceps (achterkant van de bovenarmen) en wat ze daar toch aan kunnen doen. De naam voor deze bultjes is keratosis pilaris en daarvoor zijn, in tegenstelling tot wat de huisarts vaak zegt, verschillende natuurlijke oplossingen.

En als je zelf geen keratosis pilaris hebt, dan is de kans enorm dat iemand dat in je directe omgeving wel heeft, want schattingen zijn dat 50% van de mensen in de westerse wereld met deze huidaandoening te maken heeft.

Wat is keratosis pilaris?

Keratosis pilaris is een ‘onschuldige’ huidaandoening die zich meestal manifesteert als rode, bruine of vleeskleurige bultjes (lijkt op kippenvel) op de bovenarmen, maar het kan zich ook op de rug,keratosis pilaris gluten in het gezicht of op de benen aandienen. De ‘onschuldigheid’ van keratosis pilaris vind ik persoonlijk discutabel. Het is inderdaad geen ernstige huidziekte met zeer vervelende symptomen, zoals jeuk of branderigheid, maar het geeft wel degelijk aan dat er iets niet helemaal goed zit in het lichaam.

Behandeling

In de reguliere zorg krijgen mensen met keratosis pilaris meestal een crème voorgeschreven tegen de ruwe huid.  Deze dient om de hoornlaag op te lossen en bevat meestal ureum of salicylzuur.

Dergelijke behandelmethodes zijn een prototype van symptoombestrijding, aangezien de oorzaak volkomen wordt genegeerd. En je raadt het waarschijnlijk al….die ligt voor een groot deel in een verkeerd voedingspatroon.

Wat zijn de oorzaken keratosis pilaris?

Bij keratosis pilaris vindt er in de huid een ophoping plaats van keratine (het eiwit dat de huid zijn structuur geeft) of het lichaam is niet in staat om oude keratine af te stoten. Het gevolg is dat haarvaatjes verstopt raken, waardoor er kleine bultjes ontstaan, het ‘kippenvel’.  Soms kan dit resulteren in haren die ingroeien, met een klein ontstekinkje tot gevolg.

Binnen de wetenschap wordt vaak gesteld dat keratosis pilaris een genetische aangelegenheid is, maar uit de epigenetica (genetica onder invloed van externe factoren) lijkt duidelijk te worden dat leefstijl en voeding van grote invloed zijn op de activering van de betrokken genen.

Heb je dus last van keratosis pilaris en wil je van die ontsierende kleine bultjes af? Ga aan de slag met je leefstijl en voeding, want net zoals bij vrijwel alle huidklachten, ligt de oorzaak in het lichaam zelf, meestal in de darmfunctie.

Natuurlijke remedies voor keratose pilaris

Hoewel keratosis pilaris vooral een ontsierende huidaandoening is en geen vervelende kriebels of pijn oplevert, heb ik nog maar weinig mensen gehoord die ‘erg tevreden’ zijn met hun kippenvel. Gelukkig is het niet bijster moeilijk om de klachten op zijn minst te verminderen. Het vergt uiteraard wel de nodige discipline om jezelf een ander voedingspatroon en een andere levensstijl aan te meten. En natuurlijk een beetje geduld…

1 Verban fabrieksvoedsel en eet puur en onbewerkt

Waarschijnlijk heb je dit al te vaak gehoord, maar gestandaardiseerde fabrieksvoeding is troep en daarmee zou je je lichaam eigenlijk niet moeten willen ‘voeden’. Als je nog steeds pakjes, zakjes en kant-en-klare voedingswaren eet, is het tijd om de koe bij de hoorns te vatten. Lees etiketten van de producten die je koopt. Bevatten ze meer dan vijf ingrediënten? Laat ze dan liever liggen. En tuurlijk mag je bij uitzondering weleens een scheve schaats rijden, we zijn tenslotte allemaal mensen.

Gluten en meervoudig onverzadigde vetzuren (MOV’s)

Wat specifiek opvalt bij mensen met keratosis pilaris, is dat ze meestal een aanzienlijke vermindering in hun klachten zien zodra ze hun voedingspatroon aanpassen. Met name gluten en meervoudig onverzadigde vetzuren (MOV’s), die als instabiel te boek staan, lijken een flinke bijdrage te leveren aan het ontstaan van keratosis pilaris.  Deze MOV’s (omega 6-vetzuren) die vooral voorkomen in moderne plantaardige oliën zoals koolzaadolie, maïsolie, zonnebloemolie, soja-olie etc., zorgen voor een verhoogde ontstekingsgevoeligheid. Deze omega 6-vetzuren zijn wellicht de grootste misdadigers als het aankomt op ontstekingsgevoeligheid in het lichaam. Terwijl een verhouding tussen omega 3- en omega 6-vetzuren wordt aangeraden van 1:2, ligt het gemiddelde in de westerse wereld eerder op 1:25 tot 1:35.

Let erop dat gluten en omega 6-vetzuren ook in veel voedingswaren zijn verwerkt. Wil je per se brood blijven eten? Kies dan voor het glutenvrije YAM Desembrood van Ralph Moorman, zonder ongezonde toevoegingen.

2 Herstel je spijsvertering

Wanneer je last hebt van huidklachten in wat voor vorm dan ook, is hierbij in de meeste gevallen een directe link te leggen met een verminderde darmfunctie. Deze verstoorde spijsvertering kan het gevolg zijn van chronisch verkeerde voeding of een periode van flinke stress die zijn tol eist. Ook het gebruik van antibiotica of andere medicatie kan een verstoorde darmwerking tot gevolg hebben, waardoor huidklachten kunnen ontstaan. Je darmflora en darmwerking herstellen is vaak een langdurig proces dat flink discipline vereist qua voeding en leefstijl. Met de juiste probiotische voeding en supplementen kun je je darmflora herstellen, net zoals een boer zijn grond hercultiveert voor zijn gewassen.

3 Eet dagelijks voldoende vitamine C

Vitamine C is essentieel voor de vorming van collageen, de stof die je huid zijn stevigheid, structuur en vorm geeft. Om het huidweefsel gezond te houden en de vrije radicalen te neutraliseren, is vitamine C van groot belang.

Specifiek bij keratose pilaris, kan voldoende vitamine C de roodheid en ontsteking verminderen en kan het de vorming van ingegroeide haartjes voorkomen. Door dagelijks vier tot vijf ons groenten te eten weet je zeker dat je voldoende vitamine C binnenkrijgt. Je kan eventueel overwegen een supplement te nemen, maar de voorkeur gaat natuurlijk uit naar vitamines en mineralen uit groente en fruit.

4 Eet lever

Lever? Ja, lever! Als je last hebt van keratose pilaris, is het zeer waarschijnlijk dat je een tekort aan vitamine A hebt. Zonder voldoende van deze vetoplosbare vitamine, gaat de huid na verloop van tijd een overmaat van keratine creëren, met droge, ruwe, schilferige bultjes tot gevolg. Lever, maar ook ander orgaanvlees is rijk aan vitamine A en zal de symptomen verminderen. Overdrijf echter niet en beperk het eten van lever tot maximaal twee maal per week. Levertraancapsules kunnen ook voldoen bij een extra behoefte aan vitamine A.

5 Vergeet je reguliere cosmetica niet te dumpen

Hoewel het geen voedsel is, maar we er wel onze huid mee volsmeren, vormen synthetische troepcosmetica ook een enorme belasting voor onze gezondheid. Antibacteriële zeep, natriumlaurylsulfaat en allerlei laboratoriumterminologie, alsjeblieft, laat die producten links liggen.

Net zoals bij de crèmes die de huisarts je zal voorschrijven, werkt de huid als een spons en neemt deze synthetische ingrediënten op. De aanwezigheid van deze lichaamsvreemde stoffen zal je gezondheid zeker geen goed doen. Hoewel de Europese autoriteiten nog altijd blijven beweren dat deze stoffen veilig zijn, wijst steeds meer onderzoek erop dat ze hormoonverstorend zijn. Dus dump die reguliere cosmeticaproducten. Je huid zal je dankbaar zijn, en je lichaam ook!

Keratosis pilaris is een vervelende, maar vooral ontsierende huidaandoening die vrij eenvoudig is te bestrijden door voeding en leefstijl aan te passen. Eliminatie van gluten en meervoudig onverzadigde vetzuren is de key bij het oplossen of verminderen van de symptomen.

Volg ons op Facebook of download ons gratis e-book rechtsboven aan de pagina. 

6 reacties

 1. Life changer!

  Al mijn hele volwassen leven heb ik een vrij agressieve vorm van kerstosis pilaris ( rug/borst/schouders )en heb eindeloos naar een oplossing gezocht. Mijn huisarts kon me alleen maar helpen wat cremetjes die eigenlijk nauwelijks hielpen.

  ik heb als puber veel overgewicht gehad en dacht dat er eventueel een verband was hiermee. Na 35 kilo te zijn afgevallen en van troep etende dikkerd naar fitness en voedingsfanatiekeling te zijn getransformeerd zat mij de KP nog meer dwars.

  Na het lezen van dit artikel ben ik een maand lang 100% glutenvrij gaan eten mede met behulp van het Yam brood. Mijn symptomen zijn ruim 2/3 minder geworden! Ter experiment heb ik zojuist weer een week lang ‘normaal’ brood gegeten met als resultaat dat ik een week lang diarree heb gehad en de KP weer volledig terug is. Voor mij dus (helaas) geen gluten meer!

  Ik ga mijn huisarts hiervan op de hoogte stellen, wellicht zijn hier meer mensen mee geholpen.

  Onwijs bedankt voor deze kennis!

  Mvg,

  Max

  • Dag Max! Wat ontzettend fijn om te horen dat je zoveel baat hebt bij een glutenvrij eetpatroon! Supergoed van je! Spread the word zullen we maar zeggen. 🙂 Groeten, Jasper

 2. Ik heb dit vanaf mijn 15e tot mijn 40ste gehad. Sinds een half jaar eet ik glutenvrij ivm een andere aandoening. Ik ben op coeliakie getest, maar de uitslag was negatief. Toch ben ik glutenvrij blijven eten omdat ik me veel beter voelde. Nu is ook mijn keratosis pilaris geheel verdwenen, terwijl gezegd wordt dat het niet over gaat. Er zijn steeds meer artikelen online over het verband tussen keratosis pilaris en gluten. Het volgen van dit dieet is niet voor iedereen makkelijk, maar voor de mensen die er erg mee zitten is het zeker de moeite waard. Het zou kunnen dat ook allerlei andiere klachten verdwijnen. Bij mij heeft het wel een half jaar geduurd voor mijn huid volledig vrij werd van bultjes en rode puntjes, maar ik zag wel al na anderhalve maand duidelijk verbetering. Succes ermee!

  • Wat goed om te horen dat je het zo goed doet zonder gluten, Daan! Het kan idd vrij lastig zijn om glutenvrij of-arm te eten. Voor veel mensen levert het op korte termijn niet voldoende op om ‘zoveel leed’ ervoor over te hebben. Ze stoppen er dan voortijdig mee. Met name mensen met een tekort aan het DPP4-enzym zijn verminderd in staat gluten te verteren. Wanneer je hieraan een sterk tekort hebt, kan je zelfs auto-immuunziekten ontwikkelen en zelfs ADHD en Alzheimer op de lange termijn. Keratosis Pilaris is gelukkig sneller op te lossen. Zo zie je maar hoe sterk het verband is tussen voeding, de darmfunctie en de huid.

 3. Kwam via Google op dit artikel. Ik heb dus ook al sinds m’n pubertijd last van dit fenomeen op rug en bovenarmen. Ben nu 26 en ben er nog niet vanaf en vroeg mij af of er nog meer mogelijkheden zijn. Dus zal door dit artikel wat strenger gaan letten op Gluten.

  Biologisch vlees eten helpt wel, ook minder vlees trouwens. Maar de grootste verandering was vaker in de zon zitten (Vitamine D?) met blote rug en het vermijden van varkensvlees! Na 2 weken geen varkensvlees te hebben gegeten was het al met 2/3e vermindert op m’n rug en bij m’n bovenarmen al bijna weg! Echter, wanneer ik dus dan weer iets eet wat bewerkt is en/of varkensvlees bevat, komt het weer terug als de bliksem en kan je weer overnieuw beginnen.

  Zo’n vers biologisch speklapje kan ik gewoon niet laten liggen…

  • Tja Tim, soms moet je er iets voor over hebben. Ikzelf heb ook aan den lijve ervaren hoe lastig het soms is om lekkere dingen, en daarmee bedoel ik suiker, gluten, vlees, zuivel etc) wat vaker te laten liggen. Gluten is met kop en schouders de grootste veroorzaker van keratosis pilaris. Als je wilt zondigen zonder dat je direct weer klachten krijgt, is het wellicht interessant eens een darm-/ontlastingsonderzoek uit te laten voeren, zodat je de darmfunctie kunt herstellen met pre- en probiotica op maat. Vrees niet, hiervoor is geen inwendig onderzoek nodig. 🙂 Als je daarover meer informatie wilt, stuur dan maar even een e-mail via het contactformulier. Gr. Jasper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *