6 Natuurlijke behandelingen voor keratosis pilaris klachten

keratosis pilaris klachten natuurlijke behandelingenKeratosis pilaris klachten veroorzaken niet zozeer vervelende kriebels en branderigheid, maar zijn vooral ontsierend. De rode of bruine bultjes hebben wel wat weg van kippenvel en komen vooral voor op de bovenarmen, maar komen ook voor op de rug, in het gezicht of op de voorkant van de benen.

Hoewel keratosis pilaris klachten doorgaans niet bestempeld worden als serieuze klachten, is het wel een signaal van het lichaam dat er iets niet in de haak is. Zoals je wellicht zult weten zijn keratosis pilaris klachten het gevolg van een onvermogen om gluten te verteren. Om die reden zijn de klachten in de meeste gevallen op zijn minst te verminderen door simpelweg het eten van gluten te verminderen of te vermijden.

Hoe worden keratosis pilaris klachten veroorzaakt?

De bultjes bij keratosis pilaris worden veroorzaakt door kleine verstoppingen van de haarfollikels met keratine. Keratine maakt normaal een deel uit van de huid, maar door de soort van ‘allergische’ reactie op gluten, wordt het overmatig geproduceerd. Keratosis pilaris komt vaak voor bij mensen die ook last hebben van allergieën en eczeem.

Er zijn hardcore methodes om de verschijnselen aan te pakken. Denk dan aan salicylzuur of een chemische peeling. Als platform voor natuurlijke huidverzorging is dat natuurlijk het laatste wat we adviseren. In plaats daarvan is het belangrijker de oorzaken te elimineren (gluten) en daarnaast geven we je zes natuurlijke behandelingen om je keratosis pilaris klachten te verminderen.

1.Voorzichtig exfoliëren met baking soda

De beste manier om van overmatige keratine af te komen is voorzichtig exfoliëren. Hierbij verwijder je de dode huidcellen zonder de huid te irriteren. Gebruik een zachte, natuurlijke exfoliator, zoals baking soda. De fijne structuur verwijdert de dode huidcellen en helpt om irritatie te voorkomen.

Je maakt je eigen zelfgemaakte scrub door twee eetlepels baking soda met water te mengen tot je een papje hebt. Voeg hieraan een eetlepel rauwe honing toe. De honing ondersteunt de huid om beter vocht vast te houden en is een natuurlijke bron van voedingsstoffen en zuren.

Breng het mengsel gelijkmatig aan op de huid en masseer het zachtjes in. Laat het dan 15 minuten inwerken en spoel de huid af met lauwwarm water.

2.Probeer droogborstelen

Droogborstelen van de huid is een andere manier om verstopte poriën meer ‘lucht’ te geven. Met een natuurlijke borstel maak je roterende bewegingen over de huid en ‘poets’ je de huid schoon. De verstopte haarfollikels worden zo ontdaan van keratine-ophopingen.

Zorg ervoor dat je borstelt voordat je de huid vochtig maakt, want het heet natuurlijk niet voor niets droogborstelen. Doe het heel zacht zodat je de huid niet irriteert. Het is de kunst de huid heel lichtrood te laten kleuren, maar wel zodanig dat deze niet geïrriteerd raakt en ontstekingen kan veroorzaken.

Zodra je klaar bent met droogborstelen, neem je een douche en dep je de huid droog. Breng vervolgens een natuurlijke olie aan, zoals bijvoorbeeld kokosolie of arganolie.

3.Gebruik natuurlijke zeep

Gebruik natuurlijke zeep die de huid niet uitdroogt. Vrijwel alle zeep van de drogist of uit de supermarkt bevat synthetische ingrediënten en die drogen de huid vaak uit, waardoor deze geïrriteerd raakt. De beste zepen zijn samengesteld uit natuurlijke ingrediënten, zoals Castillezeep, waarbij olijfolie wordt gebruikt. Ook de Ringana zeep is volledig samengesteld uit natuurlijke ingrediënten en is buitengewoon zacht voor de huid.

4.Houd de huid gehydrateerd

Juist met keratosis pilaris klachten is belangrijk dat de huid voldoende gehydrateerd blijft. Dit doe je door de huid te voorzien van stoffen die vocht vasthouden en door irriterende stoffen te vermijden, zoals producten met alcohol.

In combinatie met zacht exfoliëren of droogborstelen, kan een natuurlijke vochtregulerende substantie als gepureerde avocado het vochtgehalte in de huid beschermen. Avocado bevat vitamine A en is bijzonder waardevol als natuurlijke behandeling bij keratosis pilaris. Door avocadopuree op de huid aan te brengen en dat 20-30 minuten te laten intrekken, zullen de klachten al snel afnemen. Spoel het masker daarna af met lauwwarm water en breng een natuurlijke crème aan op het gezicht.

Je kunt ook kokosolie, aloë vera en jojoba-olie gebruiken om de huid soepel en gehydrateerd te houden.

5.Gebruik een luchtbevochtiger

Omdat de symptomen van keratosis pilaris tijdens de wintermaanden toenemen onder invloed van de verwarming en sterk wisselende temperaturen tussen binnen en buiten, is het verstandig een luchtbevochtiger te gebruiken zodat de huid niet constant wordt blootgesteld aan gortdroge lucht. Lees meer over de mogelijke oorzaken van een droge huid.

6.Vermijd ontstekingsbevorderende voeding

Suiker is een van de slechtste voedingsstoffen die je kan eten naast gluten als je last hebt van keratosis pilaris. Suiker werkt enorm ontstekingsbevorderend. Om die reden kun je het best suikerhoudende producten vermijden.

Door het lichaam te voorzien van veel en gevarieerde voedingsstoffen is het optimaal in staat om de oorzaken en symptomen te bestrijden. Met essentiële vitamines en mineralen voorzie je het lichaam en de huid van de juiste bouwstoffen en houd je deze gehydrateerd.

Eet hiervoor veel groene bladgroenten die rijk zijn aan antioxidanten, bieten die helpen om cellen te ondersteunen en om de vorming van blaasjes te verminderen. Het is ook belangrijk om veel omega-3-vetzuren te eten, zoals wilde zalm, chiazaad, olijfolie en hennepzaadolie. En natuurlijk, drink de hele dag water om je lichaam van voldoende vocht te voorzien. Met deze maatregelen zal je al snel je keratosis pilaris klachten kunnen verminderen.

Preventie en veiligheid

Natuurlijk werken de bovenstaande maatregelen alleen als de oorzaken zoveel mogelijk worden weggenomen. De keratosis pilaris klachten ontstaan door de allergische reactie van het lichaam op gluten.

Wanneer je de bovenstaande methodes gebruikt om de klachten te verminderen, is het belangrijk wel enige voorzichtigheid te betrachten. Kijk altijd eerst hoe je huid op de behandeling reageert. Het zal niet de eerste keer zijn dat de huid toch vrij heftig kan reageren op een veilig veronderstelde manier. Lees ook het artikel Natuurlijke verzorgingsproducten om mee op te passen.

Volg ons op Facebook of schrijf je rechtsboven in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven omtrent natuurlijke huidverzorging.

een stralende huid en gezondheid2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *